Napüdvözlet – Indítsd a napod jógával!

A tudatos életmód egyik alapköve, ha megtanuljuk jól kezdeni a napot. Ez egyénenként eltérő lehet, de valamiféle struktúra, gyakorlatsorozat vagy kisebb (akár belső) ceremónia kialakítása már ad egy keretet. Szeretnék néhány ötletet adni, hogyan építsünk ki egy reggeli szokást, ami megnyugtat, frissít és feltölt egyszerre - mint a napüdvözlet.
Napüdvözlet – Indítsd a napod jógával!

 

A napüdvözlet – mikor, hogyan és mennyit?

Régen, még az izzók, azaz a lámpa feltalálása előtt szokás volt a nappal kelni és feküdni. Ez adhatott egyfajta rítust vagy ritmust a természet működéséhez való kapcsolathoz. Itt Közép-Európában a téli hónapban taposva egyre kevesebb napot látunk, de ez annál jobb idő a belső nap felkeltésére.

Az ősi jógik azt tanították, hogy mindegyikünkben egy másolat van világról, megtestesítve “folyókat, tengereket, hegyeket, mezőket … csillagokat és bolygókat … a napot és a holdat” (Shiva Samhita, II.1-3). A külső nap – állításuk szerint – valójában a saját “belső napunk” jelképe, amely belső vagy spirituális szívünknek felel meg. Itt található a tudat és a magasabb bölcsesség (dzsana) székhelye, és egyes hagyományokban a megtestesült én (jivatman) lakóhelye. Ezért is fontos, hogy kapcsolatba kerüljünk a szívünkkel, azaz a belső napunkkal.

A Sūrya (szanszkrit eredetű) napot, napistent jelöli, a Namaskar pedig az üdvösség, üdvözlet, a szív előtti meghajlást.

Ebből a szókapcsolatból született, az egyik legismertebb jóga gyakorlatsorozat, a Surya namaskar, angolul a Sun Salutation azaz a napüdvözlet.

Napüdvözlet

Aki valami módon már kapcsolatba kerül a jógával, biztosan hallott róla. Megannyi oktató videó, leírás is található az interneten, de ha tökéletesíteni szeretnénk a testtartásunk, érdemes elmenni jóga órára, esetleg személyesen felkeresni egy oktatót. Nézd meg legjobb jógastúdiók budapesten listáját, ahol gyakorolhatod a napüdvözletet, akár online formában is.

Mivel nem egy ördöngösségről beszélünk, otthon is elsajátítható az alapja, és máris lehet érezni néhány gyakorlás után a pozitív hatását.

Ez egy 12 gyakorlatból álló jóga sorozat, amely a tudatot fókuszálttá, a testet pedig ellazulttá teszi. Igazából többféle verziója van, az Ashtanga jógában van A és B verziója, de saját verziót is felépíthetünk, néhány instrukció betartásával.

Ezt a gyakorlat sorozatot célszerű többször ismételni, ahogy az időnk engedi. 3, 7, 9 de akár a 108-szori ismétlés is elég népszerű. A 108-as szám több vallásban, a hinduizmus és a buddhizmusban is szakrális értékkel bír. A malákon (buddhista imafüzér) is 108 szem van, a kisebb karkötőkön meg a fele, azaz 54.

A napüdvözlet élettani hatásai

A pozitív hatása az egész testre jellemzőek. Egyes ászanák ellentétpárokban vannak, ezt megfigyelhetjük amikor a gerincet homorítjuk (Kobra póz), utána domborítjuk (Lefelé néző kutya póz). Ennek a lényege a gerinc és a derék teljes átmozgatása, nyújtása. Ugyanígy a ki és belégzés minden pózban adott. A test és a légzés összehangolása, segít a relaxált állapot megteremtésére.

Néhány a napüdvözlet pozitív hatásai közül:

  •       Segít fenntartani a szív- és érrendszeri egészséget
  •       Serkenti az idegrendszert
  •       Segít az izmok nyújtásában, hajlításában és tonizálásában
  •       Kiváló gyakorlat a fogyás kezeléséhez
  •       Erősíti az immunrendszert
  •       Fokozza a kognitív funkciókat
  •       Javítja az általános egészségi állapotot, erősíti a testet és ellazítja az elmét

Ha már ennyi előnyös hatása van, próbáljuk ki bátran. Érdemes a reggeli órákban, a nappal felkelve, vagy vizualizálni a belső napunkat, és így gyakorolni.

Hétköznapokon és hétvégén is gyakorolhatunk

Tényleg nagyon pozitív hatása van az életünkre, ha beültetünk egy egészséges szokást. Ha sietősek vagy stresszesek a hétköznapjaink, akkor is ragadjunk ki a reggelünkből 5-10percet amikor magunkra tudunk figyelni. Legyen az egy reggeli tea készítés, meditáció, napló írás, vagy a napüdvözlet gyakorlás. Ha 5 percünk van, akkor háromszor legalább elvégezzük, hétvégén pedig belemélyedhetünk a többszöri ismétlésbe.

A lényeg a tudatos relaxáció! Legyünk éberek és ellazultak.

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions