Őszi jógagyakorlatok – Merülj el bennük!

A hideg idő beköszöntével nincs más hátra: vesd bele magad az őszi jógagyakorlatok spirituális és tetőtől talpig átmozgató világába! Hagyd abba egy rövid időre a kuckózást, és figyeld meg, hogyan reagál a tested a hidegebb hónapokban az odafigyelésre!
Őszi jógagyakorlatok – Merülj el bennük!

Számtalan dolgot szeretünk az őszben: a lehulló falevelek színes szőnyegét, a varázslatos, aranyszínű fényeket délutánonként, a forró, lélekmelengető italokat, a színpompás pulóvereket és az egész hangulatot, amit a világ áraszt ilyenkor. Viszont a másik oldalon ott szerepel néhány kevésbé pozitív változás is: a hidegebb levegő, a barátságtalan, esős napok, a rövidebb nappalok és hosszabb éjszakák. Ha nem szeretnéd, hogy ezek teljesen elkedvetlenítsenek, használd az őszi jógagyakorlatok áldásos hatásait!

Tény, hogy bármennyire is szép és hangulatos évszak az ősz, ebben az időszakban többen küzdenek levertséggel, depresszióval. Szerencsére ezen több minden is segíthet – erről ebben a cikkünkben részletesen is olvashatsz. Ha megnyitottad a cikket, akkor láthatod, hogy az egyik pontja a testmozgás. Most kifejezetten erre fogunk koncentrálni, mégpedig az őszi jógagyakorlatok képében!

 

Őszi lélek

Mielőtt rátérnénk arra, hogy pontosan mit értünk őszi jógagyakorlatok alatt, és hogy hogyan kell őket alkalmazni, beszéljünk egy kicsit arról, hogy mi mindenre lehet alkalmas az ősz spirituális szempontból! Az évszakok körforgása alapvetően nemcsak a természetre, hanem az emberi lélekre, testre is hatással van, ezeket a változásokat mi is hasonlóképp éljük meg – vegyük ezt alapul!

Egyrészt: az ősz a beérés, az aratás időszaka. Így itt az ideje, hogy a lelki munkánk gyümölcse is beérjen, és azt felhasználjuk, elraktározzuk – itt a fejlődési időszak vége. A napéjegyenlőség elhozza a balanszra, a harmóniára való igényt is, figyeld meg magadon! És még valami fontos az ősszel kapcsolatban, ami talán a legszembetűnőbb természeti változás is: az elengedés. Ahogyan a fák elengedik a leveleiket, úgy itt az idő, hogy mi is nagytakarítást végezzünk, előkészítsük a lelkünket a tavaszi újjászületésre. Ez pedig összekapcsolódik a belső leltározással is – ami, ahogyan fent említettük, a termésre is vonatkozhat. Mindebben a nagy, belső munkában pedig segítheti minket a meditáció és az őszi jógagyakorlatok is.

 

Őszi jógagyakorlatok

Ahogyan említettük, az őszi napéjegyenlőséggel megnő bennünk a harmóniára, egyensúlyra való igény, amit az őszi jógagyakorlatok segítségével meglelhetünk. De szükségünk van magára a mozgásra is, hiszen ha megvisel az őszi levertség, akkor elengedhetetlen, hogy a lelkedet egy kis testmozgással is megtámogasd. És mivel a jóga egy spirituális mozgásforma, ennél alkalmasabb edzést nem is találhatnál erre a célra.

Ha ebben az időszakban is kész vagy arra, hogy ellátogass a legjobb budapesti jógastúdiókba, akkor ott a jógiddal is megbeszélheted, hogy milyen jellegű mozdulatsorra lenne szükséged ebben az időszakban. Viszont ha szívesebben gyakorolsz otthon, vagy nincs lehetőséged mindig eljárni, akkor olvass tovább, és ismerd meg az alábbi őszi jógagyakorlatokat. A Balancegarden jógija szerint ezek segítenek abban, hogy visszanyerd a belső harmóniád, nyugodt és kiegyensúlyozott leszel tőlük.

Térjünk is át az őszi jógagyakorlatok sorára, amelyeket egymás után végezhetsz!

 

Bemelegítés

Kezdd a napüdvözlet pózzal, ami bemelegítésnek tökéletes. Végezd lassan, biztos mozgással! Majd tölts el néhány lélegzetvétel hegypózban, de ne siess, csak nyugodtan!

 

Lefelé néző kutya

Ahogyan felveszed ezt a pózt, érezned kell, ahogyan keményen és stabilan tartod magad. A földön lévő kezeid és talpaid által, amelyeken támaszkodsz, érezd, ahogyan összekapcsolódsz a földdel!

őszi jógagyakorlatok

 

Harcos 1.

A gyakorlat során figyelj arra, hogy nyomd lefelé a sarkad, hogy a lábaid egy feszes, biztos alapon álljanak, a tested pedig megnyúlhasson az ég felé!

 

Harcos 2.

Nyílj ki a harcos 1. pózból! Érezd az erőt a lábaidban, ahogyan egyet alkotnak a talajjal, és érezd azt is, ahogyan a kezeid a lefelé fordulnak, ezzel hangolj át egy lefelé áramló energiahullámra!

 

Istennőpóz

Tárj át ebbe a pózba, amiben meglelheted a stabilitást, miközben a felső testeddel nyújtózol, és megerősíted magad.

 

Fapóz

Mielőtt felveszed ezt az állást, először tölts el kis időt hegypózban, és érezd, ahogyan kapcsolódsz a talajjal! Ezután térj át lassan a fapózba, és csinálj egy kis plusz gyakorlatot: ahogyan a súlyodat először teljes mértékben az egyik lábadra helyezed, képzeld el, hogy eggyé válsz a földdel, hogy egyenesen gyökeret eresztesz belé! Koncentrálj, majd tedd meg ugyanezt a másik lábaddal is! Érzed, ahogyan összegyűjtöd lentről a hasznos energiákat?

 

Uttanasana (állásból előre hajlás)

Ebben a pózban kifejezetten fontos odafigyelni a légzésre: legyen fokozatos és egyenletes!

 

Malasana

Ez a póz is – már magából a gyakorlatból adódóan – tökéletes arra, hogy érezd a kapcsolatodat a természettel, hogy eggyé válj a földdel. Vedd észre a lefelé áradó energiahullámokat!

 

Paschimottanasana

Miközben előrehajolsz lélegezz mélyeket, nyomd a mellkasodat és felsőtestedet előre! Ha megfogod a lábaidat, a talpaidat vagy a bokáidat, érezheted a biztonságot és a nyugalmat, amelyet ez a pozíció ad.

 

Shavasana

Itt az idő, hogy lazíts! Ebben a gyakorlatban teljes testtel érezheted a testedet támogató, földi energiákat. Hunyd le a szemed, és lélegezz!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkatmég több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions