Reggeli jóga gyakorlatok

Pránajáma, nyújtás, csavarás és a napüdvözlet. Ezek a reggeli jóga gyakorlatok egyszerűek és könnyűek, amelyek segítenek pozitívan és energikusan indítani a napodat!
Reggeli jóga gyakorlatok

Ideális esetben minden nap 7-8 óra töltünk alvással. Ezalatt az idő alatt testünk pihenő helyzetben van, nem mozgunk. Ébredés után a reggeli jóga gyakorlatok felfrissülést hozhatnak és átmozgatják az egész testünket.Így lehet már az a napindító kávé sem lesz szükséges.

A nap kezdete

Reggeli napszakaszban testünk szeretettel reagál a mozgásra, elménk pedig tiszta és fogékony a pozitív ötletekre és gondolatokra. A légzésünk pedig elmélyült és készen áll arra, hogy a kedvenc jóga pózainkkal összekapcsoljuk. Energiánk pedig csak arra vár, hogy felpezsdüljön a hosszú pihenés után.

Számtalan ászana és jógapóz van, amelyek mind elképesztő előnyökkel járnak, de érdemes kiválasztani néhányat, amelyeket célzottan reggel végzünk.

Ezek a reggeli jógagyakorlatok talán nem túlságosan hagyományosak, nyújtással kezdődik és a légzőgyakorlatok egyfajta ráhangolódásként szolgálnak, majd a napüdvözlettel ébresztjük fel a testünk és a csakráink összes pontját.

 

Reggeli jóga gyakorlatok – pranajáma

Először a pránajámával kezdjük. A „prána” szó életerőt vagy lélegzetet, a „jama” pedig uralkodást vagy irányítást jelent. Azaz a légzésünk feletti uralás, iránytás. A testünkkel való összekapcsolódást segítik a légzőgyakorlatok. Főleg reggel hatásosak igazán.

Könnyen el lehet kezdeni a direkt légzést vagy a rekeszizom légzést.

Hogyan végezzük?

  • Helyezd az egyik kezed a szívedre, a másikat pedig a hasadra. Ezt megtehetjük ülve, fekve, vagy bármilyen helyzetben, de fontos a csend és a relaxált környezet.
  • Kezdd orron keresztüli belégzéssel és a szájon át történő kilégzéssel.
  • Folytatólagosan haladjunk így tovább, de próbáljuk meg idővel mélyíteni, azaz hosszabb kilégzésekkel és belégzésekkel gyakoroljunk. Például a belégzést végezzük, amíg háromig számolunk és négy ütemre pedig a kilégzést.

A tudat vándorolni, gondolkodni fog – ez teljesen normális. Viszont próbáljuk meg a fókuszt a légzésen, a gyakorlaton tartani. Ha elkalandozott, akkor pedig visszahozni.

Ezután a pratapanára fogunk fókuszálni, amely lefordítva „tűz lángolását” jelenti, és gyengéd, könnyed mozdulatokkal történő bemelegítést jelez. A következő pózok középpontjában a gerinc, a háti rész bemelegedése áll, alvás után érdemes átmozgatni ezt a részt. (Főleg aki sok ülő munkát végez). Mindig úgy gyakoroljunk, hogy figyeljünk a testünk jelzéseire. Ha valami fájdalmas, nem esik jól akkor keressünk egy enyhébb variációt (de ne hagyjuk abba).

A reggeli jóga gyakorlatoknak enyhének, szelídnek kell lennie, mivel ilyenkor a test funkciói még alvó üzemmódban vannak, nem szükséges az erőteljes pózok, gyakorlatok végzése.

 

Könnyű reggeli jóga gyakorlatok – Tehén-cica póz

Ez a gyakorlat végezhető négykézlábon, ülő pózban, keresztbe tett lábakkal is egyaránt. Ez a gyakorlat megnyújtja és kiterjeszti a gerincet.

Hogyan kell végezni:

A kezeid támaszd a földre, ha négykézláb vagy. Ülő pózban pedig a térdeket fogjuk meg stabilitásként.

Lélegezzünk be, és homorítsuk a hátat, a hasat és a nyakat is felfelé tolva.

Annak ellenére, hogy a has előre mozog, tartsd köldököd kissé behúzva.

Lélegezzünk ki és kerekítsük a hátát, nyakat, a lapockák eltávolodnak egymástól.

Végezzük ezt a gyakorlatot a légzéssel összekapcsolva 5-10x ismételve.

 

 

Reggeli jóga gyakorlatok

Csavaró póz

Ez a enyhe gerinc és törzs csavarás igazán üdítő és frissítő hatást kelt a gerinc és a törzs részén. Az alsó derék résztől a nyaki csigolyák is bekapcsolódnak az átmozgatásba.

Hogyan végezzük:

Ülő pózban végezzük, az egyik kéz a gerinc mögé helyezzük, a másikat pedig az ellentétes térdre.

A fejjel nyújtózzunk, csavarodjunk az gerinc mögött helyezkedő kéz felé. Próbáljunk meg minél távolabb tekinteni a vállunk fölött. Ezzel a nyakat is aktivizáljuk.

Minden egyes belégzéssel egy kicsit távolabb nyújtózzunk. Figyelmünket tartsuk a be és kilégzésen.

Végezzük mindkét oldalra 3-3x ismételve.

 

Napüdvözlet

Egy csodás reggeli (a nevéből is ered) jóga gyakorlat sorozat, a napüdvözlet.

A nap tisztelgésének nevezett testhelyzeteknek több változata van. Hagyományosan a nap felkelésével gyakorolják őket, és a Surya Namaskar bármelyik változatát is gyakoroljuk, ezek nagyszerű reggeli jógagyakorlatok, mivel a test minden pontját aktivizálják. Főként azért is mert a testmozgás össze van kapcsolva a légzés áramlásával.

Mivel mind a 7 fő csakrát működtetik, segítenek energikusabbnak lenni, és a ritmikus mozgás elősegítheti a belső nyugalom megteremtését.

 

Budapest legjobb jógastúdióiban pedig együtt gyakorolhatunk immár oktatókkal és hasonló jóga iránt érdeklődőkkel. A reggeli óráknak mindig van egy különleges hangulata, mivel megalapozza a napunkat.

Ha az a gondolat állít meg, hogy nincs elég helyünk otthon a jógázáshoz, akkor végezzük az ágyból például ezeket a nyújtó, légző gyakorlatokat. Ha sietős a reggelünk, akkor csak 5-10 perc ráhangolódás is már ad egy csodás kezdetet a napunknak.A jóga nem csupán az ászanák vagy a pózokból áll. A jóga a test fizikai állapotának felébresztése a és hídja a test és a tudat összekapcsolásához, azért, hogy jobban megértük magunk és a körülöttünk lévő működéseket.Annak megértésében, hogy finomabb energiáink miként vannak jelen a testben, jobban felhasználhatjuk a jógában nyújtott eszközöket, például a mozdulatokat, hogy az érzelmeink, a gondolataink harmonikusabbak, békésebbek legyenek.

Ha többet szeretnél tudni a tudatos életmódról és érdekelnek spirituális cikkeink is, kövesd Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le további híreinkről.

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions