Hogyan hozd létre a saját jóga gyakorlatodat?

Egy útmutatód adunk, ahhoz, hogy hogyan alakítsd ki a saját jóga gyakorlásodat. Milyen pontokon érdemes végigmenni, a bemelegítéstől kezdve, a gyakorláson át a relaxációig. Mire érdemes odafigyelni, azt most megtudhatod.
Hogyan hozd létre a saját jóga gyakorlatodat?

Most összeszedtünk néhány pontot, ahhoz, hogyan alakítsuk ki a saját jóga gyakorlatunkat. Ahogy azt már ismerjük a jóga gyakorlásnak elképesztő sok ágazata, iránya van. Igazából bármilyen mozgás-légzés, ülés-légzés meditációt, gyakorlatot is jógának nevezhetünk, ha tudatosságot viszünk bele.

Ezért is, ha már kijártunk néhány iskolát, megtapasztaltuk a hatha, az asthanga, a kundalini jóga hatásait, filozófiáját, mélységét, akkor kialakíthatunk egy saját rutint.

Ezek a gyakorlatok nem hiába ászana, vagyis testtartások és mozgás-légzés gyakorlat sorozatokból állnak. A saját belső mesterünkre hallgatva eldönthetjük, és kialakíthatjuk, hogy milyen gyakorlásra van szükségünk éppen aznap.

Hogyan alakítsuk ki a saját jóga gyakorlatunkat?

Ahhoz, hogy a saját testünk, tudatunknak legmegfelelőbb gyakorlatsorozatot kialakítsuk, mindenképp szükségünk van egy szintű önismeretre és jóga alapokra.

Az önismeret azért kell, hogy feltérképezzük a testünk mely részein van szükségünk erősítésre, nyújtásra, hogy van fájdalom, amit megfigyelhetünk, ellazíthatunk egy póz során. A jóga alapokra azért van szükség, hogy helyesen fel tudjuk venni az adott ászanát, vagy a gyakorlat-sorozat mozgás légzés összhangját tudjuk követni.

Ha ez a kettő megvan, akkor semmi sem állhat útjába annak, hogy kialakítsd a saját jóga gyakorlatodat.

 

sajat-joga-gyakorlat, jóga

 

A napüdvözlet kibővítése

Ha már például a napüdvözlet gyakorlatát elsajátítottuk, akkor beiktattathatunk extra elemeket, ászanákat, elmélyedhetünk a lefelé néző kutyában hosszabb ki-be légzésekig időzhetünk.

Választhatunk a hatha jóga ászanái közül is, a szék-pózt a váz izmok és a fenék izmok erősítése miatt, ha pedig a derekunkkal van „dolgunk” akkor célirányosan a Harcos I vagy II. pózt válasszuk.

 

Jóga gyakorlás lényeges pontjai

Attól függően, hogy mennyi időnk van, végezzük a gyakorlást tudatosan beosztva, bemelegítés, gyakorlás, relaxálás. Mindegyikre hagyva időt. Ha összesen 15 percünk van, akkor azt osszuk be, ha egy óránk, akkor mélyebbre mehetünk a gyakorlásban. Általában az elkezdés szokott nehézséged adni, de ha már van tapasztalatunk, hogy mennyire felüdítő, ha egy „nincs kedvem gyakorolni” hangulatból mégis sikerül kibillennünk, az mennyire üdítő és pozitív hatással tud járni.

  1. A gyakorlás előtt mindig végezzünk egy rövid 5-8 perces bemelegítést, a cica-tehén póz légzéssel összekapcsolva nagyszerű törzs bemelegítő.
  2. Idézzük fel a gyakorlásunk mögötti szándékot, jókívánságuk magunk felé, aza a szankalpát, és csendesedjünk el egy rövid meditáció erejéig. Érkezzen meg a tudat, s kezdjük el a légzést figyelni, minden más gondolatot félretéve.
  3. Zengethetunk 3 OHM-ot összekapcsolódva a szívünkkel, az univerzummal (amelyik nekünk jobban rezonál)
  4. Tudatosan odafigyelve kezdjük meg a gyakorlást, például a napüdvözlet variációival, vagy a hatha jóga 4-5 ászanájával. Kezdésként mindig a finomabb gyakorlatokat válasszuk, majd tovább haladva jöhetnek, amik már kihívást jelentenek. A lényeg a légzés és a mozgás összehangolása s az, hogy legyünk figyelmesek magunk felé, és szeretettel, kedvességgel végezzük a gyakorlást, a nem ártás jegyében.

 

sajat-joga-gyakorlat, jógapóz

 

A lényegi jóga gyakorlást legalább 15-20 percig végezzük, ha időnk engedi akkor tovább.

  1. Végezzünk core-erősítő ászanákat, ha marad időnk és fókuszunk, félsáska, deszka s a csónak póz nagyszerűen hat a tartó izmokra (váll, gericmenti izmok, hasizom stb.) Ilyenkor jöhetnek a kihívást jelentő pózok. Legyen az egy gyertya állás vagy szék póz vagy bármelyik ászaná, amiben még el tudunk lazulni. Ezeket legalább 10 percig végezzük.
  2. Ha a gyakorlásunk végéhez érkeztünk, akkor tudatosan odafigyelve (nem összeesve) vegyük fel a végső pózt, a Shavaszanat (sokak kedvence). Ez a rész a tudatos relaxáció. Minden gondolatot elengedünk és csak az ellazulásra figyelünk. Ha segíti a relaxációnkat, akkor valami nyugató zenét berakhatunk, esetleg tibeti hangtálakra csendesehetünk el.

Ahhoz, hogy kialakítsuk a saját jóga gyakorlatunkat nem kell más csak egy kis előre tervezés, vagy akár megnézhetünk pár online jóga gyakorlás videót, Budapest legjobb jóga stúdiói is bővelkednek ezekben. Ha időnk engedi gyakoroljunk minden nap, lehet az reggel vagy este 5-10 perc meditáció, vagy egy online jóga óra, vagy a saját jóga gyakorlatunk.

Ha ezeket beiktatjuk a napunkba, biztosan több egyensúlyt, békét fogunk megélni a mindennapjainkban. A lényeg, hogy találjunk időt magunkra és teremtsük meg a békét és egyensúlyt belül, ezekkel a befelé-figyelő gyakorlatokkal.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions