2022-es jógatrendek – Így mozgunk majd idén

Csak úgy, mint az öltözködés, a smink vagy éppen az ételek terén, úgy a sportban is évről évre váltják egymást a különböző irányzatok. És ez a jógára is igaz! Nézzük meg, hogy melyek lesznek a 2022-es jógatrendek, amelyek végigsöpörnek majd a világon!
2022-es jógatrendek – Így mozgunk majd idén

Az ember azt gondolhatná, hogy az életnek vannak olyan aspektusai, amelyek aligha változnak – de ez nem teljesen így van. A jógázás például egy többezer éves mozgásforma, amelynek hagyományai a legrégebbi kultúrákba nyúlnak vissza. Ez viszont nem jelenti azt, hogy a modern kor embere nem kezdi el a saját képére formálni azt! De nemcsak átalakítjuk a meglévő szokásokat, az is gyakran előfordul, hogy a jóga olyan elemeihez nyúlunk vissza, amelyek az utóbbi időben háttérbe szorultak, és így egy kicsit elfelejtődtek. Nézzük, melyek azok a 2022-es jógatrendek, amelyek ilyen vagy olyan módon, de idén visszaköszönnek az órákon!

Általános trendek

Nemcsak a jóga, hanem általánosságban véve a fitnesz világában is évről évre tapasztalhatunk változásokat. Úgyhogy először is, vizsgáljuk meg, mennyiben fogunk másként edzeni – legyen szó jógáról, tornáról vagy bármilyen más sportról – az idei évben!

Az egyik tendencia, az otthoni edzés lesz – ez még az eddigi pandémiás évekből maradt ránk. A vírus miatt kevésbé mentünk el termekbe és stúdiókba, így egyre többet mozgunk a nappalink padlóján videók vagy online közvetítések alapján, és ez idén sem lesz másként. Ugyanez igaz a kinti edzésekre is: ezek még mindig nagy népszerűségnek örvendenek majd. Teljesen új trendként tör be viszont a sport világába a miniedzések fogalma. Ez azok számára lesz tökéletes, akik igazi rohanó, XXI. századi életet élnek, és nincs idejük másfél órás edzéseken részt venniük.

Holisztikus megközelítés

A 2022-es jógatrendek és egyéb sporttrendek között megjelenik a holisztikus megközelítés is. Az utóbbi években egy olyan pozitív elmozdulást tapasztalhatunk, hogy egyre többet a jóllétük és az egészségük miatt kezdenek el mozogni, nem pedig a külsejük miatt. Ezzel párhuzamosan pedig egyre fontosabbá válik az embereknek, hogy valóban élvezzék is a sportot, amit végeznek – ez pedig segít abban, hogy hosszú távú életmódváltás érhessenek el.

A holisztikus fitneszrutinban megtaláljuk a kardió- és mindfuledzéseket, mint például a jóga. Ezek mellett pedig fontos a pihenőnapok beiktatása is. Egyszóval: az egész az egyensúlyról szól. Így pedig az edzések csak arról szólnak majd, hogy mennyire érezzük jól magunkat fizikailag és mentálisan egyaránt.

2022-es jógatrendek

2022-es jógatrendek

Most pedig nézzük, hogy melyek azok a 2022-es jógatrendek, amelyekkel mind a budapesti jógastúdiókban, mind az online felületeken gyakran találkozhatunk majd ebben az évben.

Különleges jógaórák

Mindannyian ismerjük a régi, jól bevált jógaformákat, a hathát, a bikramot vagy éppen a flowt. De mi a helyzet az aerial jógával vagy a rúdon való jógázással? Érdemes mihamarabb megismerkednek ezekkel a különlegesebb mozgásformákkal is, hamarosan ugyanis ezek uralják majd a jógafelhozatal nagy részét. És csak egyre népszerűbbé válnak majd!

Egyéni órák

A 2022-es jógatrendek között szerepelnek az egyéni jógaórák is. Egyre többen kíváncsiak ugyanis erre a megnyugtató, átmozgató és spirituális edzésformára, de közülük sokan nem igazán tudják, hogy hogyan kezdjenek bele. Éppen ezért ők arra vállalkoznak, hogy egyéni órák keretein belül tanulják meg a jógázás alapjait. Néhány ilyen alkalom után persze az ember már belejön annyira a dologba, hogy részt tud venni csoportos órákon is. De addig is, fennmarad ez a trend!

Férfiak a stúdiókban

Sokáig valamiért úgy tartották, hogy a jógázás inkább női mozgásforma – pedig ez egyáltalán nem így van! A hagyományok egyáltalán nem tettek különbséget a nemek között. Mára pedig szerencsére ezt egyre többen látják be, ezzel pedig egyre többen szabadítják fel magukat a genderkorlátok alól. Azaz: egyre több férfi érzi úgy, hogy magabiztosan el tud menni egy jógaórára. Ez a tendencia pedig 2022-ben is folytatódik.

Ászanák

Az idiva.com jógikkal egyeztetve összeállított egy listát arról, hogy melyek lesznek a 2022-es jógatrendek, amelyek az ászanákat illetik. Megtudták, hogy lesz ugyanis néhány olyan pozíció, amelyeket többet láthatunk – és végezhetünk – majd a stúdiókban, mint korábban.

Az egyik a Kapalabhati Pranayama, ami megerősíti a tüdőt és növeli az oxigénszintet. Ez a jelenlegi vírushelyzetben, úgy gondoljuk, teljesen egyértelmű, hogy miért fontos. Ugyanez igaz a Bhramari Pranayamára is, ami a vérsejtek oxigénszintjére van hatással, de migrén tüneteit is enyhíti. A tavalyi évben egyre több jógitól és Instagram influenszertől láthattunk olyan jógagyakorlatokat, amelyeknek alapja a kézenállás. Ez a 2022-es jógatrendek szerint idén is folytatódik. Ezek a gyakorlatok enyhítik a szorongást és a stresszt.

Egyre többen kezdenek bele a jógázásba azért, hogy súlyveszteséget érjenek el. És igazuk is van: a jóga több pozitív hatása mellett még a zsírégetésben is segít. Az egyik legjobb gyakorlat erre a Surya Namaskar, így ez is a kedvencek között lesz idén. Próbáld ki te is!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Fotók: Pexels

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions