6 téli ayurvédikus testápolás rutin, hogy jól induljon az év!

A téli száraz időszakban, hajlamosak vagyunk befelé húzódni. Főleg a jelenleg zajló lezárások és korlátozások sem hagynak túl sok teret másra. A téli ayurvédikus testápolás egy nagyszerű self-care rutint ad ebben a furcsa időben.
6 téli ayurvédikus testápolás rutin, hogy jól induljon az év!

Ami a benti fűtés és a kültéri hideg idő okozta elkerülhetetlen kombinációja, az a száraz bőr. Ezáltal a bőrápolás még annál is fontosabb lesz ebben az időpontban. A téli ayurvédikus testápolás módszereit alkalmazhatjuk mint belül, mint kívül is.

 

1. Masszírozd át magad

Tudsz annál jobb indítást a napodnak, mint egy meleg olajos masszázs? Az abhyanga vagy az olajjal történő önmasszázs egy ősi gyakorlat, amely segíti a test felmelegedését a keringés javításával, és csodálatos támogatást nyújt a stressz csökkentésére, az elme megnyugtatására, a bőr nedvességének és védelmének biztosítására, és még sok más előnye is van!

Használhatunk szezámolajat, olívaolajat, vagy bármilyen melegítő hatású masszázsolajat a reggeli zuhany előtt. A téli szezonban használhatunk szezámolajat vagy bármilyen tápláló masszázsolajat.

 

2. A meleg víz és a szappanok okos használata

Arcmosáskor és fürdéskor ügyeljünk arra, hogy a víz ne legyen túl forró, túl égető, mert ennek is szárító hatása van, nem tesz jót a nagy hőmérsékletváltozás. A szappant azokon a területeken használjuk csak, ahol tényleg szükséges. A túl forró víz vagy a túl erős szappanozás eltávolítja a fontos és szükséges olajokat a bőr felszínéről.

Vegyük azt is figyelembe, milyen szappannal érintkezik a bőrünk. Fontos, hogy tápláló és kímélő összetevőkből álljon. Körülnézhetünk az ayurvédikus termékek között, ha nincs megfelelő szappanunk, olajunk otthon.

 

3. Vigyázz a fejbőrödre

Míg a korpa lehet jele egyfajta gombás betegségnek, ám télen sok esetben a kiszáradt fejbőrnek a lehámlását jelzi. Ezért is fontos kültéren a sapka viselés. Egy nagyon hatásos téli ayurvédikus testápolás rutint beiktathatunk, ha heti 1-2x hajmosás előtt olajos fejmasszást végzünk.

Ez az olajos haj és fejmasszázs feltölti a kiszáradt fejbőrt és hajhagymákat is. Használhatunk hozzá argán, oliva vagy kókuszolajat is. A hajhossztól függően egy vagy két kanál olajat kicsit melegítsünk majd oszlassuk el a fejbőrtől a hajvégekig. Ujjbegyeinkkel masszírozzuk át a koponyát, a fültöveket.

Hajmosás előtt legalább 20perccel vigyük fel, de hagyhatjuk egész éjszakára is. Az olaj természetéből adódóan foltot hagy, ezért felhúzhatunk egy sapkát vagy kendőbe bugyolálhatjuk a hajunkat. Így a meleg miatt az olaj gyorsabban és könnyebben felszívódik. Hajmosás előtt érdemes szárazsampont használni, ami felszívja az olajat.

 

4. Gondoskodás a talpakról

Bele sem gondolunk, hogy a lábaink mennyi helyre elvisznek, az összes testsúlyunkat tartják. Egy kis törődést megérdemelnek a lábaink is!

Egy lavór meleg vízbe tegyünk levendula vagy rozmaring olajat és 10-15percig hagyjuk hogy relaxáljon a lábunk a vízben. Majd egy habszivaccsal radírozzuk le az elhalt hámsejteket a sarok részről. Kevés szezám olajjal masszírozzuk meg a talpakat és húzzunk egy puha zoknit.

Nagyszerű lefekvés előtti rutin, mivel segít az ellazult szundításban. Kisgyermekek részére is ajánlott az olajos lábmasszázs, nekik is segít megnyugvásban és a pihentető alvásban.

 

5. Az arcbőr ápolása

Az ayurvédában nagyon népszerű az olajok használata, ebből szokás újratölteni a bőr és a hámsejtek egyensúlyát. Arcmosásnál kerülendő a sok szappanozás, mert túlzottan lemossa és kiszárítja a bőrt.
Használjunk egy benedvesített anyagra vagy vattakorongra cseppentet teafaolajos arctisztítót. Vigyük végig az arcbőrön ezt a nedves-olajos pamacsot. Majd a hidratálásért használjunk szezám vagy olíva olajat. Masszírozzuk óvatosan az arcra, a szemkörnyékbe.

ayurvéda

6. Vigyünk az étkezésünkbe ayurvédikus ételeket

Ha már kívülről ápoljuk magunkat, akkor ne felejtkezzünk meg a belsőnkről sem. Hisz innen épülnek a sejtek, az élelemből bontja le a szervezetünk a tápanyagokat, amiket a bőrünk és a hajunk egészségéért felel.

Téli időszakban fontos a belső emésztő tüzet is táplálni. (Agni – Az ayurvédában öt elem közül a harmadik: a tűzelem; az átalakulás elve; az emésztéstűz, amely felelős az emésztésért, a felszívódásért és az asszimilációért; ami az ételt szövetekké, energiává és tudattá alakítja.)

  • Meleg levesek, sült zöldségek, chili és gyömbér
  • Hüvelyesek is megfelelő tápanyagot nyújtanak ebben az időszakban.
  • A kurkuma és fahéj is nagyszerű fűszer, amely az arany tejben is megtalálható.

 

A téli ayurvédikus testápolás a hétköznapokban

Ezek a „self-care” vagyis ön-ápolás ötletek közül befűzhetünk néhányat a mindennapjaink közé. Akár szokást is kialakíthatunk az egészséges életmód és a helyes táplálkozás jegyében.

Az új szokások és a napi rutin egészséget, vitalitást és egyensúlyt hoz az életünkbe. A megfelelő napi rutin, – legyen az olajos masszázs, helyes táplálkozás, testedzés – ami ad egy alapot a napunknak és az életünknek, hogy a helyes irányba, az egészség és a lelki egyensúly helyreállítása felé tartsunk. Bár a napi rutin fogalma az ayurvédikus életmód középpontjában áll, mindenkinek különböző rutin, ritmus és recept felel meg. De van egy általános sablon, amely az alkatok és a jellemek alapján állít fel egy képet, hogy melyik dósába tartozunk. Egy elég részletes tesztet kitölthetünk, hogy megtudjuk melyik elem dominál bennünk: Teszt kitöltése.

Az eredmény alapján megtudhatjuk, hogy milyen ételeket és milyen életmódot érdemes felépítenünk. A téli ayurvédikus testápolás rutint mindenki elvégezheti!

 

Fontos, hogy minden esetben jó minőségű olajokat használjunk.
Illóolajok közül használjunk 100% természetes eredetűt!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions