A legjobb zero-waste ajándékok karácsonyra

Legyünk őszinték magunkkal: a karácsony nem éppen a környezettudatosságról szól, de ennek nem feltétlenül kell így lennie! Azaz: a zero-waste ajándékok karácsonyra is tökéletesek, és velük az ünnep egy kicsit a bolygóról is szól majd.
A legjobb zero-waste ajándékok karácsonyra

Miért fontos, hogy zero-waste ajándékok közül válogassunk idén karácsonykor? Nézzük csak! Mindenkinek megvan az elképzelése arról, hogy valójában miről is szólnak az ünnepek. A családról, a meghittségről, a háláról, az adakozásról, a jótékonykodásról, a vallásról, a hitről… és ez sokáig így is volt. Ma azonban már sokkal inkább arra helyezzük a hangsúlyt, hogy minél jobb, minél nagyobb és minél értékesebb ajándékokat vásároljunk a szeretteinknek.

Ezzel nincs is feltétlenül baj, hiszen sokan így próbálják kifejezni, milyen sokat jelent számukra a másik. A baj ott kezdődik, hogy nem gondolunk bele abba, hogy az ilyenfajta megszállott ajándékozással milyen kárt okozunk a környezetünknek. És nem csak a csomagolásra gondolunk, bár az is nagy szeletét képezi a mértéktelen szennyezésnek. De akkor mégis mit tehetünk, hogy egy kicsit környezetbarátabbá tegyük a karácsonyi ünnepkört? Első körben kezdhetjük azzal, hogy zero-waste ajándékok közül választunk a szeretteinknek meglepetést!

A legjobb zero-waste ajándékok karácsonyra

A zero-waste ajándékok és a zero-waste karácsony fogalma ma már egyáltalán nem ismeretlen: egyre több család éli meg tudatosan az ünnepeket. Ennek természetesen fontos része a főzés és a vacsora, a rokonokhoz való utazás, elsősorban pedig az ajándékozás. De melyek azok a zero-waste ajéndékok, amelyek közül indén válogathatunk – ráadásul úgy, hogy az egész család elégedett legyen? Hozunk mutatunk néhány ötletet!

zero-waste ajándékok

Élmények

A leginkább magától értetődő zero-waste ajándékok az élmények. Ha ugyanis tárgyak helyett ilyesmivel lepjük meg a szeretteinket, akkor nem halmozunk fel felesleges dolgokat, amelyek később jó eséllyel végzik a szemetesben.

A színház- és mozijegyek szinte mindig jó ötletnek bizonyulnak, hiszen ezeket az élményeket mindenki élvezi, de saját magunknak ritkábban vásárolunk ilyen jegyeket. Ráadásul, amennyiben ezeket digitális formában „adjuk át”, akkor még nagyobb terhet veszünk le a bolygó válláról. Ha valakiről tudod, hogy mégsem rajong ezekért a műfajokért, akkor nézz szét a koncertjegye között, vagy vásárolj jegyet egy sporteseményre!

Csak gyakorlatiasan!

Ha nem túl közeli szerettünkről van szó, akkor gyakran elbizonytalanodhatunk. Ilyenkor jöhetnek szóba a voucherek, ehhez elég tudni, hogy a rokonunk mit szeret csinálni. Ha például szívesen jógázik, nézz szét a legjobb budapesti jógastúdiók között, és keress ajándékbérlet-lehetőséget!

E-book

Nincs könnyű dolga annak, aki szeret olvasni és mellette környezetvédő is. A könyvek nyomtatására sok papírt használnak el – de nem úgy, ha e-bookokról van szó! Azoknak a szeretteidnek, akik rendelkeznek e-olvasóval, vásárolj e-könyveket, amiket lelkiismeret-furdalás nélkül olvashatnak.

Zero-waste kellékek

Biztosan több olyan rokonod és barátod is van, aki nem elkötelezett zero-waste-hívő. Természetesen nem kell őket emiatt letámadni, de kedves gesztusokkal rá lehet őket vezetni arra, hogy ez egyáltalán nem egy megterhelő dolog, viszont nagyon sokat jelent a bolygónak. Lehet, hogy ha egy kis kezdő lökést adsz nekik, hamar rájönnek, hogy élvezik a zero-waste életet!

Ehhez vásárolhatsz „zero-waste kezdőcsomagot”, amibe összeválogatsz néhány alapvető kelléket, amelyek elengedhetetlenek egy zöld otthonban. A hölgyeknek vásárolhatsz mosható sminklemosó párnákat és társaikat, az uraknak zero-waste borotválkozószettet. A főzés rajongóinak számtalan konyhai kiegészítőt találhatsz, azoknak pedig, akik imádják a kozmetikumokat, bevásárolhatsz olyan termékeket, amelyek garantáltan nem terhelik szeméttel a bolygót. Ha valaki a divatot kedveli, lepd meg egy dizájnos kivitelű kulaccsal, hogy ne használjon többé PET-palackokat!

Most, hogy adtunk néhány konkrét ötletet arra vonatkozóan, hogy mi mindennel lepheted meg a szeretteidet, térjünk át néhány általánosabb tanácsra, amivel sokkal környezetbarátabbá teheted az idei karácsonyt!

Nem mindegy, hogy honnan

Ha úgy döntesz, hogy fizikai ajándékokat vásárolsz, akkor egyáltalán nem mindegy, hogy honnan szerzed be azokat. Ma már Budapesten is számos zero-waste boltot találhatsz, ahol úgy vásárolhatsz ajándékokat, hogy azzal nem terheled a környezetet. Ellenben, ha úgy döntesz, hogy (külföldi) nagyáruházaktól rendelsz, garantáltan sok rétegnyi műanyag alatt találod majd a meglepetést. Ugye, hogy nem éri meg?

Ezekben a zero-waste üzletekben ráadásul nemcsak hogy ajándékokat találhatsz, de arra is találhatsz megoldást, hogy mibe érdemes csomagolnod a meglepetésket. Mi most erre is mondunk néhány tippet!

Nem mindegy, hogy mibe

Ha vannak – vagy voltak – gyerekek a családban, akkor biztosan tudod, hogy milyen felemelő érzés végignézni, ahogy izgatottságtól ragyogó arccal letépik a csomagolópapírt az ajándékokról. De biztosan azt is észrevetted, hogy ezek után mindig ott marad egy halom, kidobásra ítélt papír, ami jó esetben a szelektívben landol. Ennél azonban még jobb megoldás az, ha egyáltalán nem halmozzuk fel ezt a szemetet. De akkor mit lehet tenni?

Az egyik bevett szokás erre, hogy csomagolópapír helyett papírtasakokat használunk. Ezeket évről évre újrahasznosíthatjuk, és néhány vicces pillanat is kerekedhet abból, ahogyan a zacskók keringenek a családtagok között. Ha viszont nincsenek ilyen tasakjaink, ne szaladjunk a boltba venni néhányat! Vannak más megoldások is.

Ha nem élünk teljesen zero-waste életet, akkor biztosan találunk otthon néhány dobozt, amiben cipőt vásároltunk, vagy amiben csomagunk érkezett. Használjuk ezeket! Remek alternatív csomagolópapír lehet újságokból is: használhatjuk ugyanúgy, mint a sima csomagolóanyagot, de ezzel nem termelünk plusz szemetet! Ha zavar a kinézete, akkor akár le is festhetjük akvarellel, mielőtt felhasználnánk.

De van plusz egy tippünk is: a Ligeti Csomagolásmentes Boltban ingyen elvihető csomagolásokat kínálnak, amiket ők az év során a gyártóiktól felhalmoztak. Ezeket bárki elviheti tőlük, aki szeretné ebbe csomagolni a zero-waste ajándékok tömkelegét!

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions