A mandala története és típusai

A mandala története Indiából indult, de ma már szinte mindenhonnan visszaköszön nekünk. Ez az egyszerű geometriai alak megtalálható dekorációként a jógastúdiók falán, színező és kifestőkönyvekben, naptárakon és különböző dísztárgyakon. Mivel a yogayogi szerkesztősége is imádja a mandulákat, utána jártunk mit is jelentenek pontosan és milyen szerepet töltenek be a hindu kultúrában. 
A mandala története és típusai

A mandala szó, az ősi indiai nyelvből, a szanszkritból származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Egyesek véleménye szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll, ugyanis a “manas” szó jelentése elme, amely az érzékszerveken keresztül beáramló információkat szűri le. A mandalákat a távol-keleten, főleg Indiában használják meditációs technikákhoz és gyakorlatokhoz a hinduizmus és a buddhizmus követői. Következzem hát, a Mandala története.

A mandala története

Siddhartha Gautama, a buddhizmus alapítója, a ma Nepál néven ismert régióban született. Noha pontos információ nem áll rendelkezésünkre születési dátumáról, a történészek úgy vélik, hogy körülbelül Krisztus előtt 560 körül élhetett.  Miután Gautama megismerte az emberi szenvedést, elhagyta királyságát, majd meditációval és átgondolt cselekedettel próbálta elérni a megvilágosodás állapotát. Tanait Indiában kezdte el hirdetni, ahol rengeteg követőre tett szert és végül létrehozta az első, buddhista szerzetesek közösségét.

A buddhista szerzetesek a Selyemút mentén haladtak, egy ősi kereskedelmi útvonalon, amely összekötötte keletet és nyugatot, így a buddhizmust rövid időn belül más földterületekre is sikerült átvinniük. Mandalákat vittek magukkal és ezeket a geometrikus rajzokat festették fel Ázsia más részeire is. A mandalák végül a 4. századra megjelentek Tibetben, Kínában és Japánban. Bár a mandalák eredete a buddhizmushoz köthető, hamarosan megjelentek a hinduizmusban és más vallási gyakorlatokban is.

[youtube v=”JdUFqkX2d6I”]

 

Mandala típusai

Különböző kultúrákban, különböző mandala típusok alakultak ki, amelyeket sokféle célra használnak, mind művészileg, mind lelkileg. Alapvetően ezeket három csoportba oszthatjuk:

1. Tanító mandala

A tanító mandalák szimbolikusak és mindegyik forma, vonal és szín egy filozófiai vagy vallási rendszer más aspektusát képviseli. Minden tanuló saját mandalát készít, mely vizuálisan szimbolizálja az összes eddigi megszerzett tudást. A tanító mandalák színes, mentális térképként szolgálnak megalkotóik számára.

2. Gyógyító mandala

A gyógyító mandalák intuíció alapján készülnek és meditációs célból hozzák létre őket. Céljuk a bölcsesség biztosítása, a nyugalom érzetének felidézése, valamint a fókusz és a koncentráció irányítása. Ha sokáig koncentrálunk egy mandala belső középpontjára, módosult tudatállapotot érhetünk el.

3. Homokból készült mandala

A buddhista szerzetesek régóta készítenek homokmandalákat vallási elemként. Bizonyos vallási ünnepekre akár több méter átmérőjű Mandela is készülhet amelyet végül összesöpörnek. Egyes mandalák elkészítése akár több hónapot is igénybe vehet.

Carl Gustav Jung mandulákról szóló könyvét ezen a linken rendelhetitek meg.

A mandala színeinek jelentése:

  • Fehér: megkönnyebbülés, tökéletesedés, együttérzés, nyugalom.
  • Fekete: titok, megérzés, belátás, újjászületés.
  • Szürke: lelki gyógyulás, szelídség, szeretet, hűség.
  • Sárga: barátságosság, fogékonyság, természet, intelligencia.
  • Kék: elégedettség, ellazulás, harmónia.
  • Tűzpiros: rettenthetetlenség, hatalom, változás, szerelem.
  • Bíbor: emberszeretet, idealizmus, bölcsesség.
  • Rózsaszín: érzékenység, a “belső” gyógyulása, egyetemes gyógyulás.
  • Narancs: önkontroll, vitalitás, becsvágy, megérzés.
  • Zöld: növekedés, bizalom, kapcsolat, gyógyulás, nyugalom.
  • Barna: földközelség, stabilitás, tudatos kötődés a környezethez.
  • Ezüst: érzékfölötti, természetfölötti képességek, áradó érzelmek, jólét.

A mandala készítés egy meditatív szertartás. Meggyőződésük, hogy a mandalák végigkísérik őket az átváltozás folyamatán. Kívülről befelé haladva azt szimbolizálja, hogy a szenvedésből elérhető az öröm állapota, a középpont pedig a végtelen űr, a teremtő síkja található.  A mandala szimbolizálja a teremtőt, megmutatja, hogy az univerzum miként jön létre, hogyan alakul át és mindeközben hogyan marad egy egység önmagával és a nagy egésszel. A kör alakzat az élet körforgását, a duális világ kettősségeit is tartalmazza.

Minden mandala más és más. Bárki készíthet ilyet az otthonába, reméljük ti is kedvet kaptatok hozzá és készítetek magatoknak egyet, hiszen a mandalák a tudatos életmód elengedhetetlen részei.

Kellemes időtöltést és elmélyülést mindenkinek!

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions