A zöld tea hatása az egészségre – Ismerd meg mindet!

A zöld tea hatása az egészségre megkérdőjelezhetetlen: számtalan tapasztalat és kutatás bizonyítja, hogy mennyire jót tesz nekünk. De ismerjük pontosan, hogy milyen hatással van a testünkre? Ha nem vagy benne biztos, akkor mindenképpen olvass tovább!
A zöld tea hatása az egészségre – Ismerd meg mindet!

A zöld tea hatása az egészségre megkérdőjelezhetetlen: számtalan tapasztalat és kutatás bizonyítja, hogy mennyire jót tesz nekünk. De ismerjük pontosan, hogy milyen hatással van a testünkre? Ha nem vagy benne biztos, akkor mindenképpen olvass tovább!Azzal tehát biztosan tisztában vagy, hogy a zöld tea hatása az egészségre kifejezetten pozitív. Ezt már az őseink is tudták, az italt ugyanis már a Kr. e. 2700-as években is fogyasztották Kínában. Azóta nagy utat tettek meg ezek a csodatevő tealevelek, hiszen ma már az egész világon isszák és szeretik. A széleskörű elterjedése természetesen azt is magával hozta, hogy ma már számtalan fajtája ismert, de ez közel sem jelenti azt, hogy út közben elveszítette volna jótékony hatásait.

De pontosan milyenek ezek a hatások? Mit fog kiváltani belőlünk, ha rendszeresen isszuk? Mi mindent vehetünk észre a testünkön? És miért ajánljuk, hogy a zöld tea fogyasztását építsd be a tudatos életmód mindennapjaiba? Alább minden kérdésre választ adunk.

A zöld tea hatása az egészségre

Már évezredek óta tudjuk, hogy a különböző növényeknek más és más hatása van az emberi szervezetre. Vannak olyanok, amelyek mérgezőek, vannak, amelyeknek hallucinogének vagy éppen károsak az egészségre, viszont rengeteg olyan is van, amelyet már régóta alkalmaznak egészségügyi, gyógyászati célokra. Egyes gyógynövények és fűszerek például jók izomfájdalom esetén, némelyek immunerősítő vagy éppen zsírégető hatással bírnak.

És itt van nekünk a zöld tea, ami a legkevésbé feldolgozott teafajta. Ennek köszönhetően a hasonló italok közül ez tartalmazza a legtöbb antioxidáns polifenolt. De ez által milyen is a zöld tea hatása az egészségre? Soroljuk!

a zöld tea hatása az egészségre

Csonterősítő

Sokaknak eszébe sem jutna, hogy ez az ital hatással van a csontajira, pedig így van! Egy japán kutatás állapította meg, hogy a rendszeres fogyasztása növeli a csontok ásványianyag-sűrűségét.

Harcol a rák ellen

Bizony, a zöld tea annyira gazdag antioxidánsokban, hogy még a rákos megbetegedések leküzdésében is segíthet. Ezek az antioxidánsok – katekinek – ugyanis felveszik a küzdelmet a káros szabadgyökökkel: képesek sejthalált előidézni, ez által pedig akadályozni ezen sejtek szaporodását és osztódását.

Szív- és érrendszeri segítséget ad

Ezek a csodatévő levelek jó hatással vannak a legfontosabb szerveinkre: képesek megtisztítani és tágítani az ereket. Ez által pedig a szívünknek is könnyebb dolga van a vérkeringés szabályozásában.

Egyenes út fejfájás ellen

Azok, akik gyakran küzdenek akár migrénes fejfájással, érdemes a gyógyszerek helyett egy csésze zöld tea után nyúlniuk. A fent említett értágító hatás ugyanis képes oldani a kínokat.

A fogak megmentője

A zöld tea még a szép mosoly megőrzésében is segít – és abban, hogy ne minél kevesebbet kelljen fájdalmas fogászati kezelésekre járnunk. Természetes fluoridtartalma ugyanis felveszi a kesztyűt a fogszuvasodás ellen és a benne található kalcium pedig erősíti a fogakat. (Persze csak akkor, ha a teánkat cukor nélkül isszuk!) És ha már szájhigiénia: a teában található katechin mérsékli a rossz leheletet, ugyanis gátolja a szájban a baktériumok elszaporodását. Ez által a fertőzések előfordulásának kockázatát is mérsékeli.

Szépít

Ha már a fogakat említettük, akkor íme egy másik ok a zöld teafogyasztás mellett, ami a hiúságunkra hat: a hatóanyagai megszépítik a bőrünket és a hajunkat is. Belsőleg felszívódva, de pakolásként vagy lemosóként is hatásos lehet. Tökéletes érzékeny bőrre, de bármilyen bőrtípust megpuhít, megnyugtat és felfrissít.

Fogyaszt

És ha már fogak, illetve szép bőr és haj, akkor itt a harmadik indok a külső tökéletességet hajszolóknak. A zöld tea ugyanis segíti a súlyvesztést, mégpedig három vegyületcsoportjának – katekin, koffein, teanin – köszönhetően. Rendszeres fogyasztása elősegíti a hasüreget, a beleket és a belső szerveket körülvevő viszceriális zsírszövetek lebontását.

Küzd a cukorbetegség ellen

Sajnos manapság egyre több embert érint a 2 -es típusú cukorbetegség, amely ellen a zöld teát is érdemes lehet fogyasztani. Ennek az az oka, hogy még ha a betegséget nem is szüntetik meg, segíthet csökkenteni a vércukorszintet.

Normalizálja a koleszterinszintet

Ahhoz, hogy a zöld tea hatással legyen a koleszterinszintre, napi 3-4 csészét érdemes elfogyasztani. Viszont ha ez sikerül, akkor az ital hozzájárulhat a vér koleszterin- és triglicerid-szintjének megfelelő szinten tartásához.

Kiváló agyserkentő

A zöld tea antioxidáns- és koffeintartalma miatt hozzájárul az éberségünk megőrzéséhez, valamint agyi funkcióink „doppingolásához” is. Így, ennek a teának a fogyasztása bizonyítottan javítja a hangulatot, az éberséget, a reakcióidőt, de még az emlékezőképességet is.

Hosszú távú támogatás

Az imént felsorolt pozitív hatások nem csak rövid távon értendőek. A zöld tea védi az agyat az öregedéstől is. Ez az italban található katechinvegyületek köszönhető, ugyanis ezek különféle védelmi hatásokat gyakorolhatnak a neuronokra, amely által csökkenhet az olyan időskori betegségek kockázata, mint például a demencia.

Erősíti az immunrendszert

Ahogyan fentebb már említettük, több olyan ital is létezik, ami a kritikus hónapokban segíti az immunrendszerünket. És a zöld tea is ilyen! A benne lévő nagy mennyiségű vitaminkoncentráció – C, D, K, B2 – erősíti az immunrendszert, de elűzi a fáradtságot is, ami által megugorhat a teljesítőképességünk is.

Azt tehát most már láthatod, milyen pozitív a zöld tea hatása az egészségre. Úgyhogy mi azt ajánljuk, hogy most készíts egy nagy csészével, és olvasd el még néhány cikkünket ide kattintva!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions