Állatkísérlet-mentes szépség: bőrápolás és smink kínzás nélkül

Mi az állatkísérlet-mentes szépség alapja? Most bevezetünk a cruelty-free világba, amelyben egyetlen élőlénynek sem kell megszenvednie a te szépségedért. Legyen szó arc- és bőrápolásról, sminkről vagy bármilyen kozmetikumról, elmondjuk, hogy mire kell figyelned!
Állatkísérlet-mentes szépség: bőrápolás és smink kínzás nélkül

Ma már – szerencsére – számtalan helyen hallhatunk az állatkísérlet-mentes szépség koncepciójáról. Egyre több márka kínál cruelty-free és vegán termékeket, és egyre többen döntenek úgy, hogy bojkottálják az ezeknek nem megfelelő kozmetikumokat. Ez hatalmas előrelépés mind az állatok jólléte érdekében, mind pedig azért, mert ezek által egyre több és több ember értesül arról, hogy mi is zajlik a kozmetikai iparban.

Sokan ugyanis azért veszik az állatokon kísérletezett – vagy állatokon kísérletező vállalatok nem állatokon kísérletezett – termékeit, mert nincsenek pontos információik az árukról. Ezeken a termékeken ugyanis csak a jótékony összetevőket reklámozzák nagy betűkkel, azt soha, hogy hány kísérleti állatnak kellett megszenvednie, hogy kifejlesszék a formuláját. Éppen emiatt is tartjuk fontosnak, hogy részletesen írjunk arról, mit értünk állatkísérlet-mentes szépség alatt.

Állatkísérlet-mentes szépség

Most egy szomorú tény következik: ha hiszed, ha nem, a legtöbb nagy kozmetikai cég mind a mai napig állatokon kísérletezi ki a termékeit. (Ez azt jelenti, hogy ha te is a legnépszerűbb márkákat használod, jó eséllyel a te fürdőszobádban is van jó pár olyan haj- és bőrápolási szer, amiért állatok szenvedtek.) Ez annak a fényében különösen elkeserítő, hogy ma már számtalan alternatív útja van ennek, például a kereszthivatkozás vagy a számítógépes modellezés. És hogy egy kis pozitív hírrel is szolgáljunk: szerencsére egyre több kifejezetten állatvédelemre is fókuszáló kozmetikai cég van, illetve egyre több az olyan vállalat is, ahol egykor állatokon kísérleteztek, de a PETA és hasonló szervezetek hatására – vagy egyszerű józan megfontolásból – váltottak. De hogyan is lehet ezeket a termékeket felismerni?

állatkísérlet-mentes szépség

Állatokon nem kísérletezett kozmetikumok

Ha itt vagy ennél a cikknél, akkor biztosan érdekelnek téged a cruelty-free termékek. Így biztosan találkoztál már a legnagyobb, állatokon nem kísérletező cégek kozmetikumaival. A legnépszerűbbek közé tartozik a LUSH, ami nemcsak küzd az állatok jogaiért, de zero-waste mozgalmat is folytat. Nem is beszélve arról, hogy elképszetően illatos és csillogón habzó termékeik vannak, amelyeket nem lehet nem imádni! De a The Body Shopot is mindenképp meg kell említenünk, hiszen ők is nagy hangsúlyt fektetnek az állatkísérlet-mentes szépség koncepciójára.

Ez csak néhány példa volt arra, hogy ha biztosra szeretnél menni állatkísérlet-mentes szépség-témában. Azonban, ezen a két márkán kívül is lehet jó pár fantasztikus terméket találni, akár a drogáriák polcian is. De hogyan is lehet kiszűrni őket? Most erre is adunk pár támpontot.

Így találd meg őket

Ha már eldöntötted, hogy egy teljesen új, cruelty-free életet kezdesz, adunk pár tippet a kezdéshez. (Egy idő után úgyis megtalálod majd a kedvenceidet, és nem lesz már „kihívás” a kozmetikumok beszerzése.) Az egyik legegyszerűbb dolog, amit tehetsz, az az, ha egy drogériában, a polcok előtt állva leveszel pár terméket, amit szimpatikusnak tartasz, és egész egyszerűen megnézed a doboz/üveg/palack hátulját. Ott a használati utasítás mellett valószínűleg jó pár szimbólumot is találhatsz. Ha ott van közöttük a PETA jól ismert nyuszis jelzése, vagy bármilyen más, megbízható logó, akkor nyert ügyed van, mehet a sampon a kosárba! Ha bizonytalan vagy, nézd meg az ethicalepelhant.com alábbi képét arról, hogy melyek a megbízható logók.

állatkísérlet-mentes szépség

Csak hogy egy kicsit bonyolultabb legyen a dolog, nem minden cruelty-free márka használ ilyen jelzéseket. Ezért van egy másik tippünk is, ami még szórakoztatóvá is teszi a válogatást. Létezik egy applikáció, a Cruelty Cutter, amelyet ha letöltesz az okostelefonodra, megkönnyítheted a dolgod. Az app egyszerűen működik: van egy felülete, ahol beszkennelheted a termékek vonalkódját, és azonnal kidobja – ha a termék benne van a rendszerben –, hogy állatokon kísérletezett-e vagy sem. Egyszerű, ugye?

Vegán és cruelty-free – Akkor most hogy is van?

Íme még egy téma az állatkísérlet-mentes szépség témakörében: a vegán kozmetikumok. Szomorúan látjuk, hogy egyre több állatokon kísérletező nagyvállalat robbant be vegán termékekkel, hogy ezzel több vásárlót csábítsanak magukhoz. Nagyon fontos viszont, hogy egy vegán termék nem feltétlenül állatkísérlet-mentes! Az, hogy vegán, csupán annyit jelent, hogy nem használnak állati eredetű alapanyagokat a készítésük során. (A kozmetikumokba gyakran tesznek például méhviaszt vagy glicerint, amelyet állatokból nyernek ki.)

Azaz: attól, hogy egy termék hatalmas betűkkel hirdeti, hogy vegán, soha ne felejtsd el leellenőrizni, hogy állatokon kísérletezték-e. Ha pedig szeretnél igazán rátérni egy tudatos életmód útjára, akkor az a legjobb, ha olyan kozmetikumokat – és minden mást, ami megtalálható a háztartásban –  veszel, amelyek cruelty-freek és vegánok is. Így garantált, hogy egyetlen élőlény sem szenved majd a te preferenciáid miatt. Jól hanzik, nemde?

Vásárolj tudatosan!

Nem mondjuk azt, hogy egyszerű lesz váltani. Az állatkísérlet-mentes szépség útvesztője kezdetben bonyolultnak, zavarosnak tűnhet, de egyet megígérhetünk: megéri belekeveredni. Saját tapasztalatból tudom, hogy igen nehéz a jól bevált kozmetikumokat, test- és bőrápolókat elhagyni, és elkezdeni kutatni a cruelty-free változatok után. (Évekbe telt például, mire találtam egy olyan fogkrémet, ami minden szempontból megfelelt, és cruelty-free is. Nem is beszélve az alapozómról, korrektoromról és púderemről, amelyeket a mai napig külföldről rendelek.) A fent említett tippekkel viszont neked már sokkal könnyebb dolgod lesz! És hidd el: nagyon hálás dolog úgy élni a mindennapokat, hogy azzal nem ártasz más élőlényeknek. Próbáld ki te is, jó kaland lesz!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions