Ayurvédikus tippek kismamáknak

A várandósság egy izgalmas és örömteli időszak, azonban jár némi kellemetlenséggel. Cikkünkben ezúttal arra keresünk megoldást, hogyan enyhíthetőek a babavárás alatti kellemetlen tünetek természetes módon az Ayurveda segítségével .
Ayurvédikus tippek kismamáknak

Miután túl vagyunk az első terhességi teszten és a nagy örömön, első utunk az orvoshoz vezet, hogy megtudjuk, minden rendben van-e. Az első vizsgálat vérvizsgálattal, vérnyomás méréssel, testsúly méréssel és tanácsadással kezdődik. Ilyenkor az orvosok rengeteg tanáccsal és javaslattal látják el a leendő anyukákat: különböző vitaminkészítményeket javasolnak és óva intenek mindenkit a dohányzástól, az alkoholtól és az egészségtelen ételek fogyasztásától. Azonban semmi féle tanácsot nem adnak arra vonatkozóan, hogyan legyen az újdonsült kismama egészséges és boldog a várandósság időszaka alatt. Mi azonban utánajártunk, mit mond az Ayurveda a terhességről és milyen természetes módszereket javasol a terhesség kellemetlen tüneteinek leküzdésére.

Várandósság tudatosan és egészségesen

Az Ayurveda szerint minden, amit a kismama megtapasztal közvetlenül hat a magzatra is. Éppen ezért minden, amit az érzékszervein keresztül érzékel nem csak neki, hanem gyermekének is táplálónak kell lennie testileg és lelkileg egyaránt. A következő tanácsok tehát elsősorban arra irányulnak, hogy sikerüljön elérni a tökéletes egyensúlyt könnyedén és természetesen.

Ayurvédikus táplálkozás a várandósság alatt

A várandósság alatt a szattvikus ételek fogyasztását javasolt. Ide tartozik az összes tiszta és könnyen emészthető étel, mely a baba és a mama szöveteit is táplálják. Szattvikus ételnek számít a tej, a rizs, a búza és a ghí (a tisztított vajról ebben a cikkünkben bővebben is olvashatsz), minden friss zöldség és gyümölcs és a különböző gabonafélék. Mivel a szattvikus ételek magas rosttartalmúak, így nem okoznak székrekedést.  Támogatják az emésztőrendszer egészséges működését, mely által az elme is nyugodtabb állapotba kerül. Amennyiben az anya ilyen ételeket fogyaszt a várandósság ideje alatt, nem csak ő lesz egészséges és életerős, hanem gyermeke is megfelelően fejlődik majd.

További ayurvédikus tippek kismamáknak: Különböző gyümölcsökből készült chutney-k, mint például az Alma, a Mangó és Őszibarack chutney fűszeressége miatt segíthet csökkenteni az étvágyat és a különböző étellel iránti sóvárgást.

Ayurvédikus tippek kismamáknak

Ayurvédikus tippek kismamáknak: Mit tehetsz ödéma esetén?

Az egyik legkellemetlenebb tünet, amely minden kismamánál megjelenik, az ödéma. Bár a legtöbb folyadék közvetlenül a szülés előtt és után távozik a szervezetből, különböző természetes módszerekkel kezelhető az ödéma a babavárás ideje alatt. Az ayurvédikus testalkatokat figyelembe véve, az ödémára való hajlamot leginkább a Kapha testalkattal rendelkező hölgyek mutatnak. Mivel a Kapha a víz és föld energiáit uralja, melyek jellege nehézkes, az extra súllyal nehezebben birkózik meg a szervezet. Ennek következtében megjelenik a vizenyősség a végtagokban. A következő javaslatokkal azonban csökkenthető a szervezetben felgyülemlett víz mennyisége.

Ayurvédikus tippek kismamáknak:

  • Készíts teát: az édeskömény, a koriander és a római kömény teaként fogyasztva jótékony hatású. Fontos, hogy  mindhárom összetevőből egyenlő arányban legyen a teában. Tegyünk egy bögrébe kb. negyed-fél teáskanállal mindegyik növényből majd öntsünk rá forrásban lévő vizet. A főzet naponta 2-3 alkalommal fogyasztandó.
  • Mozogj rendszeresen: igyekezz minden nap elmenni egy rövid sétára! Napi fél óra séta javítja a vérkeringést, ezáltal a lábakban lévő duzzadás csökkenthető. Ha pedig kipróbálnál egyéb testmozgást is, a kismama jóga kiváló választás lehet. A legjobb budapesti jógastúdiók rengeteg foglalkozással készülnek minden kismamának.
  • Használj kevesebb sót! Mivel a só megköti a vizet, próbáld meg csökkenteni a bevitt só mennyiségét.
  • Lélegezz! Amennyiben mozgásként a kismama jógát választod, egy-egy foglalkozás során elsajátíthatod a Pranayama képzőgyakorlatot, mely jótékony hatással van a szervezetre. A helyes légzés elsajátítása nem csak mentálisan fog jó közérzetet teremteni, hanem a szervezet anyagcseréjét is beindítja.
  • Öltözz kényelmesen! Válassz kényelmes és lenge ruhákat amelyben tested kényelmesen érezheti magát. A túl szűk ruhák akadályozhatják a vérkeringést.

További jótékony gyakorlatok

A kismamának fontos lelkileg is jól érezni magát, ugyanis az anya lelkiállapota a babára is hatással van. A rendszeres meditáció segít befelé figyelni és könnyebben megélni a mindennapokat. Használhatsz pozitív megerősítéseket is, melyek felkészítenek majd a szülésre, hogy minden körülmények között nyugodt maradhass.

Reméljük cikkünk hasznosnak bizonyult és kipróbálod az ayurvédikus tippjeinket. További hírekért látogass el a Facebook oldalunkra is!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions