Hogyan élj tudatosan

Világunk hatalmas változásokon megy keresztül és talán már benned is megérett a gondolat, hogy ideje másképp élni. Ha erősen fontolgatod, hogy jövőre szeretnél egészségesebben és tudatosabban élni, de nem igazán tudod hogyan is kezdj hozzá, most segítünk.
Hogyan élj tudatosan

Testünk és lelkünk sokféleképpen jelezheti nekünk, hogy az életmód, amit folytatunk, nem a legkedvezőbb számunkra. A mozgásszegény, irodában gubbasztós, stresszes életmód és a nem megfelelően kialakított étrend hatására megjelenhetnek fizikai és lelki tünetek, amelyek intő jelek lehetnek arra, hogy ideje lenne életmódot váltani és jobban odafigyelni magunkra.

Amennyiben észrevettél magadon kellemetlen tüneteket vagy nem érzed már magad olyan jól a bőrödben mint régen, ideje változtatni. Ha nem tudod, hogyan élj tudatosan és hogy hogyan kezd hozzá, javasolunk néhány tanácsot, amelyek betartásával javíthatsz egészségeden és lelkileg is jobban érezheted magad.

Kezdj el tudatosan élni!

A tudatos életmód egyszerű, csak egy kis időre vagy szükségünk hozzá, hogy új és egészséges szokásokat vigyünk az életünkbe. Azonban első és legfontosabb tanácsunk ehhez kapcsolódik.

Kis célok kitűzésével haladjunk

Az első szabály, hogy lépésről-lépésre haladjunk. Ha túl nagy célokat tűzünk ki, vagy túl gyorsan haladunk, hamar elfáradhatunk és oda a lendület. Hogy érthető legyen: miután elhatároztad, hogy el kezdesz edzeni vagy jógázni, kezdd napi 15-20 perccel és kíméletes gyakorlatokat végezz, ami nem terheli meg túlságosan a testedet. Ha már hosszú ideje nem edzettél, izmaidnak megerőltető lehet a hirtelen túl sok gyakorlat. Ennek következtében pedig akár izom sérülést is szerezhetsz. Építsd fel tehát lassan álló és teljesítőképességed. Tervezd meg előre, hogy mely napokon fogsz edzeni és lassan növeld az edzés időtartamát.

Ugyan ez a helyzet az étkezési szokások megváltoztatásával is. Előző cikkünkben már írtunk a tudatos táplálkozásról, melyet erre a linkre kattintva érhetsz el. Ha eddig sok zsíros és nehéz ételt fogyasztottál, vagy össze vissza étkeztél mindenféle egészségtelen gyorskajákat, akkor emésztőrendszerednek hozzá kell majd szoknia az új féle táplálékhoz. Tervezd meg napjaid, keress fel organikus termékeket árusító élelmiszerüzleteket, fogyassz sok szénsavmentes tisztított vizet. Minél több “élő” ételt kezdesz majd el fogyasztani, annál energikusabbnak fogod magad érezni.

Írj, írj, írj!

Ha még nincs naplód, sétálj el a legközelebbi papír boltba és vásárolj egy szép naplót vagy füzetet magadnak. Ez az írás rólad fog szólni. Írd le céljaidat, vágyaidat, amelyeket el szeretnél írni. Fontos hogy minden kijelentésedet jelen időben írd le. Pl: Rendszeresen edzek, napi 1 kávét iszom, minden nap van időm magamra, amikor azzal foglalkozom amivel szeretnék. Írd le milyen emberré szeretnél válni. Kezdd a listád 5 dologgal, majd minden nap írj hozzá egyet életed végéig. Remek manifesztációs és motivációs gyakorlat és egy napon észreveszed majd, hogy rengeteg dolgot kipipálhatsz már a listádon.

Legyen időd enni

Az evés nem egy elhanyagolandó dolog. Sokan útközben, rohanva esznek, vagy éppen csak bekapnak néhány falatot és már rohannak is tovább. Ezzel azt mondjuk testünknek, hogy még ennyire sem tartjuk fontosnak, hogy megfelelő mennyiségű és minőségű táplálékhoz juttassuk hozzá. Szakíts minden nap elengedő időt az evésre, amikor nyugodtan elfogyaszthatod az ételeidet. Enni jó dolog, de jelen kell lennünk hozzá, hogy élvezni is tudjuk. Figyelj oda az ételre: jól rágd meg, figyelj meg az ízeket, a textúrákat, az illatokat, a színeket. Hidd el ha így teszel, már érzéssel fogsz felállni az asztaltól.

Amennyiben céljaid között van, hogy húsmentesen étkezel, tarts kezdetben heti egyszer hús és tejtermék mentes napot. Ismerj meg új recepteket, amiket elkezdhetsz beépíteni az étrendedbe. Majd növeld a húsmentes napok számát ahogy jól érzed. A szervezeted meg fogja köszönni neked!

Törődj a lelkeddel

Nem elég csak testileg egészségesnek lenni, a lelkünkkel is törődünk kell.

Pihenj!

Fontos hogy minden munka határidőre elkészüljön és hogy otthon is el legyen végezve a házimunka és a kutya is kimenjen sétálni… de ne feledkezz el magadról sem! Sok esetben túlterheltnek és stresszesnek érezzük magunkat, mert úgy érezzük túl sok a teendőnk és nincs elegendő időnk magunkra. Aktív pihenésként heti egyszer menj el egy pihentető sétára a természetbe. Végy egy forró kádfürdőt sok habbal vagy illóolajjal, és gyújts meg néhány gyertyát. Hallgass zenét és kucorodj a kanapédra egy forró teával, vagy olvass el egy jó könyvet. Ne hajszold az időt és feledkezz meg magadról! Az élet túl rövid ehhez. Ha rendszeresen beiktatsz egy kis pihenést az életedbe, hidd el, hogy még a hangulatod is jobb lesz és sokkal több energiád marad napközben a feladataid elvégzésére.

Meditálj!

A tudatos életmód elengedhetetlen része a meditáció. Rengeteg féle meditációs fajta közül választhatsz. Próbálj ki néhányat és válassz egyet magadnak, amelyik a legközelebb áll hozzád. Kezdd el napi 5-10 perccel és folyamatosan növeld a meditációval töltött időt. Az elme “izmait” is edzeni kell, hogy fejlődjön a koncentrációs képessége.

Gondolkodj pozitívan!

Kerüld a negatív híreket, cikkeket és tévéműsorokat. Olvass pozitív és hasznos tartalmakat, gyűjts össze pozitív megerősítéseket, amelyeket minden nap ismételgethetsz majd. Rengeteg pozitív rezgést hozhatunk létre minták hallgatásával is, amelyből rengeteget találhatunk a YouTube-on is. Elalvás előtt kerüld a telefont, a laptopot és a televíziót, hallgass inkább pihentető relaxációs zenét. Adj hálát lefekvés előtt minden jóért, ami aznap történt veled. A hála úgyszintén hatalmas pozitív energiával bír. Fogadd el és szeres magad úgy, ahogy vagy.

Jógázz!

Bár a legjobb budapesti jógastúdiók jelenleg zárva tartanak, rengeteg online jóga videót megtalálhatsz az interneten. Vegyél fel egy kényelmes ruhát és kezdd el otthon a mozgást. A jóga segít összhangba kerülni saját magaddal és megtanítja uralni a testedet és az elmédet egyaránt. Segítségével megismerheted a benned lakó istent.

Reméljük cikkünk hasznosnak bizonyult és megfogadjátok tanácsainkat és az újévet már tudatosabban kezditek majd el. Ha elég kitartóak vagytok és észrevesztetek hogy minden értetek történik, kicsattanóan egészségesek és boldogak lehettek pont ott, ahol most éppen vagytok.

További hírekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon is, ahol elsőként értesülhettek a legújabb bejegyzéseinkről. Szívesen várjuk visszajelzéseiteket is vagy javaslataitokat is.

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót emiatt semmilyen extra kötelesség vagy költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions