Jótékonyság Budapesten: szervezetek, akik segítenek segíteni

Ma már a jótékonyság Budapesten is egyre népszerűbb: az utóbbi években számtalan szervezet és csoportosulás jött létre azért, hogy segítsenek az arra rászorulóknak. Ha te is szeretnél részt venni a tevékenységükben, illetve rajtuk keresztük jótékonykodni, akkor most eljött a te időd!
Jótékonyság Budapesten: szervezetek, akik segítenek segíteni

A karácsonyi időszak beköszöntével egyre többeket kezd foglalkoztatni a jótékonyság Budapesten és az ország többi részében. Legyen szó arról, hogy ajándékokat juttatunk el a kevésbé szerencséseknek, arról, hogy ételt főzünk a hajléktalanoknak, vagy éppen arról, hogy egy kutyamenhelyet élelemmel és pokrócokkal lepünk meg, minden segítség jól jön. Ezért mindenhol szívesen látják azokat, akik szeretnének valami jót tenni.

Mielőtt viszont belemerülünk abba, hogy a fővárosban hol és hogyan tudunk jótékonykodni, fontosnak tartjuk megemlíteni, hogy a segítség – érkezzen az bármilyen formában – nem csak ilyenkor kél el. És persze, szép dolog, hogy az ember szeretne valami jót tenni, de ezt nem kizárólag karácsonykor teheti meg, hanem az év többi szakában is – erről nem érdemes megfeledkezni.

Jótékonyság Budapesten

Ma már a jótékonyság Budapesten és az ország többi részében is egyre nagyobb méreteket ölt. Az önkéntesek egyre nagyobb számban és egyre többféle szervezetben dolgoznak azért, hogy a kevésbé szerencséseknek életét szebbé vagy éppen egyszerűbbé tegyék. Ez pedig azt jelenti, hogy azoknak, akik szeretnének egy-egy akcióba becsatlakozni, számos lehetőségük van. De melyek is ezek pontosan? Most a fővárosból mutatunk néhányat!

Jótékonyság Budapesten

Cipősdoboz Vár

A Baptista szeretetszolgálat évente megrendezett akcióját biztosan senkinek sem kell bemutatnunk. A Cipősdoboz akció idén már 389 adományponttal várja azokat, akik szeretnék szebbé tenné néhány rászoruló gyermek karácsonyát. Ha te is közéjük szeretnél tartozni, akkor nem kell mást tenned, mint előkeresni egy jó állapotú cipősdobozt, és megtölteni minden jóval, aminek egy gyerek örülhet. Írószerek, játékok, édesség, higiéniai eszközök, könyvek: te döntöd el, hogy mivel örvendezteted meg őket.

Ez az akció tehát nemcsak Budapesten, hanem országszerte zajlik, sőt, idén már online is állíthatsz össze egy cipősdobozt, ha nincs időd elmenni az adománypontok egyikére, de szeretnél segíteni.

szeretet.éhség.

A Magyar Ökomenikus Segélyszervezet kampánya szintén évről évre várja az adakozókat, több platformon is. Az egyik lehetőség, hogy az ember felhívja a 1353-as adományvonalat, így hívásonként 250 forinttal támogathatja a rászoruló családokat. De személyesen is segíthetsz: az Adventi Ünnep a Bazilikánál vásáron megnyílt a Segélyszervezet Adományboltja. Itt két házikó áll, az egyikben kézműves ajándékokat vásárolhatsz, a másikban pedig csodaszép mézeskalácsokat találsz, amelyeket az önkéntesek azért készítenek, hogy megköszönjék vele az adományokat.

Az ország legnagyobb ünnepi összefogása ráadásul idén még egyszerűbbé tette a segítést: már a TESCO üzletekben vásárolva is tehetsz valami jót, ha megvásárolod a szervezet kuponjait.

Food Not Bombs Budapest

A Food Not Bombs egy nemzetközi csoportosulás, ami már Budapesten is jelen van. AZ FNB Budapest csapata minden szombaton összegyűlik, hogy a város néhány piacán megmentsék azokat az élelmiszereket, amelyeket már kidobásra ítéltek, de még tökéletesen fogyasztható állapotban vannak. (Nem is gondolnánk, hogy nap mint nap mennyi olyan élelmiszer megy a kukába, amit még gond nélkül felhasználhatnánk!) Ezután az alapanyagokból vasárnap ételt készítenek, hogy azt aztán kiosszák a részorulók között – ezzel pedig összekötik a kellemeset a hasznossal.

Így, ha te is szeretnél hasznosan – és nem feltétlenül lustálkodással – eltönteni egy vasárnapot, akkor csatlakozz be az eseménybe, amelyek részleteit a Facebook-oldalukon találod. Pucolj, szeletelj zöldségeket, segíts elmosogatni, feldolgozni a főzési maradékokat, délután pedig ételt osztani azoknak, akik rászorulnak!

Budapest Bike Maffia

A Budapest Bike Maffia egész évben azon dolgozik, hogy segítsen, ahol tud a kevésbé szerencséseknek. Különböző eseményeket szerveznek, ahol általában másféle adományokat várnak: hol szendvicseket, készételeket, gyümölcsöket, hol takarókat, meleg ruhákat és más hasznos dolgokat. Miután összegyűltek az adományok, az önkénteseik biciklire pattannak, és eljuttatják azokat az átmeneti szállókra vagy melegedőkbe.

Az idén 10 éves szervezet karácsonykor is aktív, ilyenkor még több gyűjtést szerveznek. Hogy ne maradj le az aktualitásokról, kövesd a Facebook-oldalukat!

Kutyaovi Egyesület

Nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy nemcsak az embereknek van szükségük a segítségre. Magyarországon (sajnos) igen nagy szükség van az állatmenhelyek munkájára is, hiszen számtalan gazdátlan állat igényli a segítségüket. Nem szívesen választunk ki egyet közülük, hiszen mindegyiknek elkélnek az adományok, de a Kutyaovi Egyesület idén tart egy kifejezetten karácsonyi akciót december 12-én. Ekkor bárki elviheti a kutyusoknak szánt adományait – legyen szó játékokról, élelmiszerről vagy pokrócokról –, de vásárolhatnak támogatói termékeket, például bögréket is, amivel segítik a szervezet működését.

Ha valaki úgy találja, hogy Bicske messze van, akkor Budapesten is van lehetősége segíteni a négylábú árvákat. A Mindenki Fogadjon Örökbe Egy Kiskutyát szervezet ugyanis megtartja a szokásos éves jótékonysági buliját: lesznek koncertek, támogatói termékek és kis mentvények is! Ha jegyet váltasz az eseményre, máris szebbé teszed egy kutyus életét, de választhatsz nagyobb adományt is.

Jótékonyság Budapesten: vágj bele!

Azt tanácsoljuk tehát, hogy idén karácsonykor tegyél valamit azért, hogy ne csak a fogyasztásról, az ajándékokról és a többfogásos vacsoráról szóljon az ünnep. Jövőre pedig megpróbálhatod, hogy milyen a jótékonyság Budapesten az év többi szakában!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Fotók: Unsplash

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions