Meditáció gyerekeknek

A meditáció a figyelem tudatos irányítása, melynek célja a lelki béke és a nyugalom állapotának elérése. Cikkünkben eláruljuk miért is olyan fontos a meditáció gyerekeknek és hogy hogyan taníthatjuk meg nekik egyszerűen.
Meditáció gyerekeknek

Minden tudatos életmódot folytató anya és apa vágya hogy hozzásegítse gyermekét egy egészséges, boldog és kiegyensúlyozott élethez. A meditáció gyerekeknek ehhez remek eszköz lehet. Felmerülhet azonban a kérdés, hogy mindezt a tudást hogyan adhatjuk át nekik számukra érthető módon?

Meditáció gyerekeknek

Manapság egyre több iskolában kerül bevezetésre világszerte a különböző meditációs technikák alkalmazása. Ebben a relaxált állapotban a gyerekek könnyebben tudnak összpontosítani a tanórákon, miközben fejlődik az önszabályozási képességük, önbizalmuk és viselkedésük. A rendszeresen napi pár percet relaxáló gyerekek könnyebben alkalmazkodnak a stresszesebb helyzetekhez és képesek könnyedén megoldani a rájuk váró feladatokat és teljesítőképességük és növekszik.

Minél korábban kezdjük velük a gyakorlást, annál jobb. Egy nagycsoportos óvodás gyermek már könnyedén képes felfogni és követni az utasításokat. Nagyon fontos azonban tudni azt, hogy csak játékos feladatokat adjunk nekik, hogy ne kényszernek éljék meg. Kezdetben semmiképpen se várjuk el túl sokat tőlük, ugyanis ebben a korban még nem fogják igazán komolyan venni a gyakorlatokat. Azonban ha napi rendszerességgel végezzük velük a gyakorlatokat és sikerül beiktatni a mindennapokba, könnyedén megszokott állapotukká válhat a testi-lelki ellazulás.

Meditáció gyerekeknek

Hogyan kezdjünk neki?

A könyvesboltok polcain ma már megtalálhatóak a meditációs mesekönyvek, melyek kifejezetten erre a célra íródtak. Ezek a könyvek olyan vizualizációs technikákat tanítanak meg a gyerekeknek, melynek segítségével kezelhetővé válnak számukra a stresszes és szorongásos állapotok. Kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres vizualizáció pozitív hatással van az egészségre, a kreativitásra, fejleszti a képzelőerőt és ezáltal a fizikai teljesítményt.

Meditációs könyv
A meditációs mesekönyv ezen a linken megtekinthető és megrendelhető.

Kezdjük napi pár perc gyakorlással, a nap bármely szakaszában. Fontos hogy együtt üljünk le egy nyugodt helyen. A fekvő testhelyzet nem ajánlott, ugyanis könnyedén elálmosodatnak a gyerekek (de még mi felnőttek is.) Szintén válaszhatóak az online megtalálható gyerekeknek szóló mesés vezetett meditációk is. Mielőtt nekikezdenétek, bizonyosodj meg arról hogy csemetédnek semmilyen testi szükséglete nincsen – így zavartalanul figyelhet.

Akinek már otthon zavartalanul működik a feladat, kimehet a természetbe is. Egy parkban vagy erőben való séta során  mutassuk meg neki minden évszak sajátos szépségét. Figyeljük az ott hallott hangokat, a madarak énekét, a napsütést vagy a felhőket. Hazavihetünk emlékül egy-egy termést vagy falevelet melyet kiszáríthatunk és megőrizhetünk.

Hogyan növelhető még tovább a tudatosságuk?

A legjobb budapesti jógastúdiók rengeteg gyerekeknek szóló foglalkozást kínálnak. A jóga és a meditáció együttes alkalmazása fejleszti a testi és lelki egészségét. Előző cikkünkben bővebben olvashattok arról, hogy miért jó a jóga a gyermekeknek.

[youtube v=”2ndsbxOye-Y”]

 

Milyen pozitív változásokat hozhat a meditáció gyerekeknek?

  • Nyugodtabbá és kiegyensúlyozottá válik
  • Magatartása fegyelmezettebb lesz
  • Könnyebben tud koncentrálni
  • Képessé válik uralni a dühét
  • Segítheti az elalvást
  • Csökkenti a hiperaktivitást
  • Javítja a tanulási képességet
  • Élvezi és megéli a jelen pillanatot

A meditáció néhány súlyos pszichiátriai betegséggel küzdő gyermeknek nem ajánlott, azonban minden további csemetének csak a hasznára válhat. Reméljük cikkünk hasznosnak bizonyult és az esti meséhez hasonlóan ez a napi pár perc relaxáció és a napotok részét fogja képezni. Közelebb kerülhettek egymáshoz és rávezetheted Őt a feltétel nélküli szeretet útjára.

Mindenkinek kellemes meditációt kívánunk!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra kötelesség vagy költség emiatt nem terheli.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions