Mindfulness az ünnepek alatt: hogyan csináld?

Mindfulness az ünnepek alatt: mit jelent ez és hogyan tudjuk szem előtt tartani? És egyáltalán: miért fontos ebben az időszakban? Ha egyelőre nem vagy mindfulness-szakértő, akkor most nemcsak hogy beavatunk a témába, de azt is elmondjuk, hogy idén karácsonykor hogyan tudja teljesebbé tenni az ünneplést.
Mindfulness az ünnepek alatt: hogyan csináld?

A mindfulness az ünnepek alatt különösen felértékelődik, még akkor is, ha ez nem tudatosan játszódik le az emberben. Ez egy természetes folyamat lehet az utóbbi években, amikor is a karácsonyi ünneplés teljesen átalakult. A legtöbb család nem arra koncentrál, ami igazán fontos, hanem inkább a materiális javakra, nem is beszélve a rengeteg stresszről és rohanásról, amit ez az időszak magával hoz. De biztos, hogy az ünnep hozza ezt magával, és nem mi magunk?

Nos, ha elkezded a mindfulness ünnepek alatt való gyakorlását, akkor rádöbbenhetsz, hogy a hozzáállásoddal és némi tudatossággal nagyon sok terhet levehetsz a saját válladról. Megkímélheted magad a stressztől, egy kicsit lelassíthatsz és sokkal inkább megélheted a boldog pillanatokat, amelyeket a családoddal töltesz. De mit is ez a mágikusan hangzó fogalom, és hogyan tudjuk beépíteni a mindennapokba?

Mindfulness 1×1

Általában nem szeretünk külföldi kifejezéseket használni, de a mindfulnessre egyelőre nincs olyan magyar szó vagy szókapcsolat, ami tökéletesen lefedné a jelentését. Ahogyan a tudatosság.neten írják, magyarul mondhatnánk rá, hogy tudatos jelenlét, tudatosság, figyelem vagy éber figyelem – de leginkább ezek együtteseként írható le. Ez egy olyan állapot, amikor a figyelmünket tudatosan és nyitottan a jelen pillanatra irányítjuk úgy, hogy közben félretesszük az értékeléseinket és a bennünk élő ítéleteket. Azaz: csak pusztán megtapasztaljuk azt, ami történik körülöttünk.

Miért nehéz?

Mindannyian emberek vagyunk, így nagyon jól tudjuk, hogy nem könnyű az elménket kitisztítani és a gondolatainkat egy helyben tartani. Azok, akik rendszeresen járnak budapesti jógastúdiókba vagy otthon – esetleg budapesti helyszíneken – meditálnak ezt különösen jól tudják. Nekik viszont már lehet is gyakorlatuk az elméjük irányításában, így számukra egy fokkal könnyebb lehet elérni a mindfulness állapotát az ünnepek alatt.

A mindfulness legnehezebb része – és ez a legnagyobb akadály a kezdők számára is – az, hogy megfelelően irányítsuk a figyelmünket. Rengeteg spontán gondolat, random felemerülő ítélet, emlék vagy éppen ábránd merülhet fel bennünk, azonnal kiragadva minket a mindfulness állapotából. Rendszeres gyakorlással viszont egy idő után el fogod tudni csendesíteni a gondolataidat. De miért is törekszünk erre?

Miért fontos?

Egy harvardi kutatás szerint az ember az ideje 47%-ában gondolatban nem azzal foglalkozik, amit éppen csinál. Ez viszont teljesen elveszi az aktuális teendőink élményfaktorát – ami pedig a karácsonyi időszakban különösen fontos, hiszen ilyenkor rengeteg pozitív behatás ér minket! (Persze, csak ha befogadjuk azokat.)

Ezért, hogy ha azt szeretnéd, hogy idén az ünnepek környékén – és az ünneplés során – ne a munkán járjon az eszed, vagy azon, hogy mi mást kellett volna sütnöd, esetleg azon, hogy még több ajándékot kellett volna vásárolnod, akkor hallgass ránk! Mi pedig azt mondjuk, hogy a mindfulness az ünnepek alatt még hasznosabb, mint az év többi időszakában, ezért érdemes elkezdened gyakorolni – akár már ma.

mindfulness az ünnepek alatt

Mindfulness az ünnepek alatt: 5 tipp, hogy sikerüljön

Az alábbi öt tippel a mindfulness az ünnepek alatt egészen új szintre emelheti a családoddal együtt töltött varázslatos időt. Kezdd el őket egymás után gyakorolni a mindennapokban, és figyeld meg, ahogyan átalakulnak a szokásaid! Persze karácsonyig már nem sok idő van, ezért lehet, hogy nem fogod tökéletesen elsajátítani, de már így is észreveheted majd a mindfulness áldásos hatásait.

Aktív hallgatás

Amikor valaki mesél neked egy történetet a karácsonyi vacsora fölött, ne csak halld, hallgasd is, mindenféle figyelemelterelés – például tévé – nélkül! Meg fogsz lepődni, hogy mennyire megváltoznak majd a párbeszédeid, és mennyivel jobb érzés lesz így kommunikálni a családoddal és a barátaiddal.

Érzelmek és figyelem

Figyelj oda az érzelmekre! Ez vonatkozik rád és azokra is, akik körülötted vannak. Vedd észre, hogy hogyan érzik magukat az emberek az ünnepek alatt és beszélgess velük erről! Eközben pedig ne feledd el monitorozni a saját érzelmeidet is, hiszen könnyen lehet, hogy az ünnepi időszak nem csak a pozitív emlékeket idézi fel benned. Legyél tudatos ezekkel kapcsolatban!

Ítélkezés

Nem nagyon van olyan ember a földön, aki ne rendelkezne legalább egy minimális ítélkezéssel magában. Ez karácsonykor, amikor porondon vannak a családi feszültségek és ellentétek, különösen kiütközhet. És nemcsak mások, hanem magad felé is! Éppen ezért, mi azt tanácsoljuk, hogy idén, ha ilyesmit érzel az ünnepek alatt, akkor figyelj rá tudatosan. Vedd észre, fogadd el, keresd meg, hogy miből gyökereznek az érzelmek, és engedd el őket! Ehhez próbáld magad tudatosan elszakítani az ilyen negatív kritikáktól – bárki felé is irányuljanak.

Elengedés

Mindenki életében lehetnek olyan mintázatok és szokások, amelyek állandó negativitást szülnek. Legyen szó egy idegesítő rokonról a karácsonyi asztalnál, vagy a munkahelyeden a karácsonyi bulin – próbáld meg másként szemlélni őket idén! Ahelyett, hogy felhúznád magad rajtuk, inkább vedd észre és fogadd el az érzelmeidet, aztán pedig legyél kíváncsi a környezetedre és arra, hogy mi történik körülötted!

Együttérzés – önmagaddal

Az ünnepi rohanás során gyakran megfeledkezünk önmagunkról és arról, hogy magunkért is tegyünk valamit. Éppen ezért legyél jó magaddal! Aludj eleget, mozogj és hagyj időt egy kis relaxációra, feltöltődésre!

 

Reméljük, hogy ezekkel a tippekkel neked is segíthettünk abban, hogy egy teljesebb és boldogabb ünnep részese lehess az idei évben. Ezután pedig indulhat a gyakorlás a következő tudatos évre!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunka tmég több információért!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions