Meditáció Budapesten – Elmondjuk, merre indulj!

Mára a meditáció Budapesten is teret hódított: legyen szó tanfolyamokról, csoportos vagy egyéni gyakorlatokról, szinte mindent megtalálsz a magyar fővárosban. Ha te is szívesen kipróbálnád ezeket, de nem tudod, merre indulj, akkor elöljáróban annyit elmondunk: máris jó helyen vagy!
Meditáció Budapesten – Elmondjuk, merre indulj!

Lehet, hogy eddig nem tudtál róla, de ma már a meditáció Budapesten is számtalan formában jelen van. A jógakultúra részeként beivódott a mindennapokba, így ha bárkinek szüksége van arra, hogy egy kicsit kikapcsoljon, kiszakadjon a rohanós hétköznapokból, lecsendesítse az elméjét és csak magára figyeljen egy ideig, akkor ezt bármikor megteheti.

Természetesen otthon is lehetősége van bárkinek arra, hogy meditáljon, de ha próbálkoztál már vele, akkor biztosan tapasztaltad, hogy ilyen formában annyira nem egyszerű. Ez éppen olyan, mint a jógázással: otthon is gyakorolhatsz, de a legjobb budapesti jógastúdiókban általában nyugodtabb körülmények között, mélyebb átéléssel tudod végezni az ászanákat. De miért is jó nekünk a meditáció? És egyáltalán miről szól? Na, és természetesen: hol találunk Budapesten meditációs lehetőségeket?

Meditáció 1×1

A meditáció fogalmát nem egyszerű megfogni. Leginkább egy sor szellemi gyakorlat és technika gyűjtőneveként írható le. Olyan gyakorlatokra és technikákra utal, amelyek segítik a figyelem összpontosítását, a fokozott öntudat kialakulását, a szellemi megvilágosodást, illetve az elme megnyugtatását. Mindezzel pedig számtalan pozitív hatást gyakorolnak a meditáló elméjére és lelkére.

A meditáció egyébként nem újkeletű dolog, számtalan kultúra gyakorolja már hosszú évtizedek óta. Köztük van a hinduizmus, az iszlám, a kereszténység és természetesen a buddhizmus is. Tehát eredetileg vallási célokat szolgált, és ez még ma is jellemző, de a széles körű, egész világon való elterjedése magával hozta azt is, hogy több típusa alakult ki. Így ma már mindenféle vallástól teljesen függetlenül is használják, akár pszichoterápiás kezelések részeként is, sporttevékenységek kiegészítéseként vagy bármilyen egészségügyi kondíció kezelésére. Ennek a széleskörű elterjedésének köszönhetően pedig már a meditáció Budapesten is számtalan formában érhető el.

Miért meditálj?

Mielőtt részleteznénk, hogy a meditáció Budapesten milyen formákban van jelen, térjünk ki egy kicsit arra, hogy miért érdemes meditálni! Egyrészt azért, mert nagyon jó hatással van az emberre akkor, ha szorong, ha depressziós, ha magas vérnyomással vagy alvási nehézségekkel küzd. De segít a stressz kezelésében, a tudatosság fokozásában, sőt, még az immunrendszer erősítésében is! És ha már fizikai hatásokat: még azoknak is enyhülést hozhat, akik fejfájással, esetleg migrénnel küzdenek.

Mindezek mellett pedig észreveheted, hogy a meditáció segít a mindfullness kialakításában, abban, hogy tudatosabban viselkedj magad és mások irányába is. Sőt: ha rendszeresen meditálsz, empatikusabban állhatsz a környezetedhez.

meditáció budapesten

Meditáció Budapesten

Úgy gondoljuk, hogy mostanra biztosan meggyőztünk afelől, hogy érdemes belevetned magad a meditáció világába. De merre érdemes indulni? Nos, a meditáció Budapesten több formában is jelen van – ezt már fentebb is említettük. Vannak egyéni és csoportos meditációk, ha úgy érzed, hogy neked „csak úgy” nem megy, akkor elvégezhetsz egy tanfolyamot is. Alább felsorolunk neked néhány lehetőséget!

Egy korábbi cikkben már írtunk a magyar Gyémánt Út Buddhista Közösségről. Ők a belváros közelében üzemeltetnek egy meditációs központot, ahová kezdő meditálókat is szeretettel várnak – sőt, tanácsokkal is ellátják őket a kezdés előtt. Ha nem mennél oda teljesen kezdőként, akkor előtte részt vehetsz Sri Chinmoy meditációs előadásán, amelyeket rendszeresen péntekenként tart.

A Meditáció Magyarország azoknak kínál lehetőséget, akik a távmegoldásokat részesítik előnyben, ők ugyanis rendszeresen tartanak online meditációkat. Itt válogathatsz az egyéni és a csoportos megoldások között is, azt válaszd, amelyikkel konfortosabban érzed magad!

Ha úgy gondolod, hogy szükséged lenne egy tanfolyamra, ahol elsajátíthatod a meditáció alapjait, akkor a te helyed a meditalas.hu weboldalon van. Itt a transzcendentális meditációba vezetnek be, amivel elérheted, hogy egy békésebb és stresszmentesebb életet élj.

A TARA Meditációs Központ azt vallja, hogy következetes gyakorlással mindössze nyolc hét alatt teljesen átalakíthatod a tudatodat. Ők ebben segítenek neked a vezetett, a csend, a mantra és a satsang meditációkon keresztül.

Ha téged kifejezetten a zen meditáció érdekel, akkor sem kell messzire menned. Az onedropzen kifejezetten zen meditációt kínál, amelynek segítségével megszűnnek az aggodalmaid, felszabadul a kreativitásod, harmonikusabb, békésebb, szeretettelibb és boldogabb leszel.

Indulj el az úton!

Most már láthatod, hogy nincs nehéz dolgod: ha szeretnéd megtapasztalni a meditáció áldásos hatásait szinte bármikor megteheted, hiszen a meditáció Budapesten is számtalan lehetőséget kínál neked. És nemcsak a fent felsorolt lehetőségekről van szó: szinte minden jógastúdióban tartanak meditációs gyakorlatokat. Vagy a jógaórák után, levezetésképp vagy teljesen különálló eseményként. Ez utóbbiak között találhatsz hangtálas meditációt, vagy éppen aromaterápiásat – a lehetőségek szinte tényleg végtelenek.

Éppen ezért, mi azt tanácsoljuk, hogy ne ess a bőség zavarába! Először olvass vagy érdeklődj utána, hogy melyik gyakorlat mit kínál neked, esetleg kérdezd meg a jógidat, hogy ő mit ajánlana. És az ebből kirajzolódó kép alapján menj el egy-egy próbameditációra, hogy meglásd, melyik az igazán neked való. ha pedig megtaláltad az igazit, ne engedd el, gyakorolj kitartóan, és a jutalom nem marad el!

 

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions