Gyémánt Út Buddhista Közösség – Ismerd meg őket te is!

Ma már Magyarországon is egyre többen érdeklődnek a buddhizmus iránt, vagy éppen már a tanai szerint is élnek. Emiatt pedig már itthon is egyre több közösségük jön létre, amelyek közül az egyik legnagyobb és legismertebb a Gyémánt Út Buddhista Közösség. Most az ő munkásságukba vezetünk be titeket!
Gyémánt Út Buddhista Közösség – Ismerd meg őket te is!

Az utóbbi évtizedekben már nyugaton is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a keleti hagyományok, a keleti konyha, és persze a keleti vallások, életfilozófiák is. Ez tette lehetővé, hogy utat törjenek maguknak a különböző buddhista közösségek, a sztúpák, vagy éppen a meditációs központok, illetve jógastúdiók – többek között hazánkban is. Így jelent meg nálunk a Gyémánt Út Buddhista Közösség.

Ők nemcsak azért érdekesek, mert az egyik legjelentősebb ilyen jellegű hazai közösségnek számítanak, hanem azért is, mert számtalan lehetőséget biztosítanak azoknak, akik érdeklődnek a buddhizmus iránt. Emellett pedig színes rendezvényekkel és programokkal népszerűsítik ezt a különleges, rejtélyes és színes kultúrát, ami oly sok új tapasztalást és tanulnivalót ad a magyar érdeklődőknek

A Gyémánt Út

Mint a legtöbb vallásnak, úgy a buddhizmusnak is több iránya, több ága létezik. Most nézzük meg azt, hogy a Gyémánt Út Buddhista Közösség milyen alapokon nyugszik! A tibeti Gyémánt útnak négy nagy iskoláját különböztethetjük meg. Ezek a gelug, a szakja, a nyingma és a kagyü vonalak. A Közösségben elsősorban a kagyü hagyományait követik, ami a legnagyobb hangsúlyt a meditációra helyezi. Arra, hogy a tudat természetét közvetlenül felismerjék a mahamudra látásmóddal és gyakorlattal.

Emellett, ahogyan a Közösségi is írja az oldalán: „Buddha tanítása olyan, mint a gyémánt: természete szerint megváltoztathatatlan, mégis a mögötte lévő dolgok színeiben ragyog. A tanítások így különböző társadalmak és korok kultúrájához igazodtak anélkül, hogy lényegük elveszett volna. 1500 éven keresztül Indiában adták át őket, majd újabb ezer évig Tibetben. Ma a Gyémánt Út buddhizmus határtalan látásmódja és módszerei egyre népszerűbbek a Nyugat tanult és független emberei körében.” Azaz, innen származhat az elnevezés.

Gyémánt Út központok

A Budapesten létrehozott Gyémánt Út Buddhista Közösség központja egyáltalán nem egyedülálló, sőt! Nyugaton ma már 700-nál is több olyan Gyémánt út buddhista központ működik, amelyek a karma kagyü hagyományhoz tartoznak. „Ezeket a központokat Láma Ole Nydahl a 16. Karmapa, Rangdzsung Rigpe Dordzse nevében alapította és irányítja, és a 17. Karmapa, Trinli Táje Dordzse szellemi vezetése alatt állnak” – írja a Közösség weboldala. De Magyarországon sem csak Budapesten vannak ilyen központok: Becskén, Debrecenben, Egerben, Gyöngyösön és még több vidéki helyszínen is megtaláljuk őket!

​És hogy hogyan is kell elképzelni egy ilyen központot – legyen szó a hazaiakról vagy bármelyik másikról a több mint 700 helyszín közül? Így fogalmaznak: „A Gyémánt Út-központok barátságon és idealizmuson alapuló önkéntes munkával működnek. Buddha mindennapi életben alkalmazható gyakorlatias tanításait és ügyes módszereit kínálják. A meditáción és napi tevékenységeinken keresztül ki tudjuk fejleszteni a tudat benne rejlő erejét és tisztaságát. A Gyémánt Út segít felfedeznünk és kibontakoztatnunk tudatunk időtlen természetét minden lény javára.

Gyémánt Út Buddhista Közösség

Mit adnak a központok?

Ezek a központok tökéletesek arra, hogy átadják Buddha tanításait úgy, hogy azokat átültetik a modern ember hétköznapjaiba. Így nem kell feltétlenül csak nagyon elvont filozófiákra gondolnunk. Ahogyan Lopön Csecsu Rinpocse, a nagy meditációs mester fogalmazott: Buddha tanításai „hatékony módszereket (adnak), melyek a tudat közvetlen megtapasztalásához vezetnek”. Neki márpedig hihetünk, hiszen ő volt az egyik mester, aki segített megalapozni a tibeti buddhizmust az attól eleinte idegenkedő Nyugaton.

Lehetőségek és programok

A Gyémánt Út Buddhista Közösség és a központok nagy hangsúlyt fektetnek a buddhizmus népszerűsítésére, tanainak átadására. Éppen ezért rendszeresen szerveznek erre irányuló programokat: nyilvános előadásokat, ahol az alapoktól bemutatják a Gyémánt Út Buddhizmust, vagy olyanokat, ahol a buddhizmus gyakorlati módszereivel ismerkedhetnek meg az érdeklődők. Sőt, van, hogy vendégelőadókat hívnak: volt már náluk Láma Ole Nydahl és Dzsamgön Kongtrul Rinpocse is.

Persze ebben nem merül ki a programkínálat! A gazdag tibeti kultúra népszerűsítésére rendszeresen tartanak kiállítást Tibet Kincsei címmel. Emellett rendszeresek a nyilvános előadások a meditációról, illetve szinte minden hétvégén találunk csoportos meditációs rendezvényeket mind Budapesten, mind vidéken. Néhány programjuk ráadásul angolul is elérhető, ezért ha van olyan ismerősöd, aki a nyelvi korlátok miatt nem tud hasonló eseményeken részt venni, akkor mindenképp ajánld neki a Gyémánt Út Buddhista Közösség által kínált lehetőségeket!

Vágj bele!

Ha régóta érdekel a buddhizmus világa, de eddig nem mertél belevágni, vagy nem találtál megfelelő alkalmat arra, hogy mélyebben beleásd magad a témába, akkor a Gyémánt Út Buddhista Közösség biztosan megadja neked azt az inspirációt, amire szükséged volt. Nem is beszélve a lehetőségekről, amelyek tárháza náluk szinte végtelen. Ne legyenek aggodalmaid: a Közösségben mindenki nyílt szívvel és lelkesen vár majd téged, hogy együtt induljatok el ezen az úton!

Ha készen állsz, keresd fel őket az elérhetőségeik egyikén, a Facebook-oldalukat ide kattintva találod meg.

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions