Meditáció: mit jelent és mi célja van?

A meditáció egy mindenki számára könnyen elsajátítható mentális gyakorlat, melynek segítségével lecsendesíthető a csapongó elme, így megismerhető a valódi "ÉN". A mai felgyorsult és stresszes világban hatalmas segítséget nyújt, hiszen békét és egyensúlyt hoz a mindennapokba. Maradj velünk, és tudj meg még többet! 
Meditáció: mit jelent és mi célja van?

A meditáció egy mindenki számára könnyen elsajátítható mentális gyakorlat, melynek segítségével lecsendesíthető a csapongó elme, így megismerhető a valódi “ÉN”. A mai felgyorsult és stresszes világban hatalmas segítséget nyújt, hiszen békét és egyensúlyt hoz a mindennapokba. Maradj velünk, és tudj meg még többet! 

A meditációról már az ősi szanszkrit irodalomban is találunk említést. A mély koncentrációs folyamat során az elme lecsendesedik és a külvilágról való figyelem befelé irányul a megfigyelő felé, melynek során felfedezésre kerül a belső világod. Egyfajta tudatos életmód veszi kezdetét. Rájössz, hogy minden ami történik, benned kerül megtapasztalása és hogy gondolataid a semmiből érkeznek valamint a semmibe is távoznak. Érzéseid így sokkal inkább megérthetőek lesznek, hozzáállásod megváltozik. Tudatos jelenlétet tapasztalsz, már nem válsz az illúzió részévé. Ezt a világillúziót a hindu vallásban Maya-nak nevezik, ami az érzékszervek előtt megjelenő csábképet jelenti.

A meditáció célja

A meditáció célja ugyan az, mint a jógáé. Mindkettő a megismerés és az önuralom tana. Az az állapot, amikor kikapcsolod az elmédet. Különböző meditációs technikák léteznek, azonban bármelyiket is válasszuk, már az első alkalom során megtapasztalható a belső csend és nyugalom érzése. Rendszeres gyakorlással folyamatosan magasabb tudatállapotok felé haladunk, melynek végső célját műveiben, Hermész Triszmegisztosz (ókori származású alkimista) gyönyörűen leírta:

“A teljes teremtés benned létezik, s minden, mi benned van, a teremtésben is létezik. Nincs határ közted és egy tárgy között, mely egész közel van hozzád, mint ahogyan közted és a messze lévő tárgyak között sincsen távolság. Benned van minden dolog, a legkisebb és a legnagyobb, a leghatalmasabb s a legmagasztosabb, s minden egyenrangú. A Föld minden eleme egyetlen atom. A szellem egyetlen mozdulatában benne van az élet összes törvénye. Egyetlen csepp vízben benne van a végtelen óceán rejtélye. Léted megjelenési formája az élet minden megjelenési formáját magában rejti.”

 

Néhány tanács

Ahogy már fent említettük, fontos a rendszeres gyakorlás. A meditációt minden nap kétszer érdemes végezni és egy alkalom kezdetben ne legyen több 20-30 percnél, mert eleinte megterhelő lesz. Fontos, hogy mindig egyenes háttal, ülve végezzük, hogy elménk ne azonosítsa az elalvás előtti ellazult állapottal. A reggeli meditáció előtt az evés nem javasolt, lehetőleg törekedjünk arra, hogy üres gyomorral végezzük. A nap további folyamán evés után pedig minimum 2 órát várjunk a következő gyakorlással.

Meditáció a természetben.

Különböző meditációs technikák megismeréséhez illetve elsajátításához felkereshetünk tanfolyamokat de akár az interneten megosztott – vezetett meditációs videók közül is kipróbálhatunk párat – így megtalálhatjuk a  hozzánk leginkább illőt.

Kívánunk mindenkinek kellemes gyakorlást!

 

 

 

 

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions