Őszi túrák Budapest környékén – Irány a természet!

Az őszi túrák Budapest környékén is számtalan lehetőséget rejtenek magukban. Az átalakuló természet és magas dombok remek kombinációt kínálnak egy jó kis túrázáshoz és persze egy csodás kilátáshoz!
Őszi túrák Budapest környékén – Irány a természet!

Kirándulás a fővároshoz közel? Még jó! Az őszi túrák Budapest környékén is ugyanolyan élményt nyújtanak, mint vidéken, hiszen ilyenkor mindenhol egyformán gyönyörű a táj – jobban mondva mindenhol, ahol a természet ölelésében vagyunk. Azaz: túracipőt fel, a hátizsákba pakoljunk be elegendő mennyiségű folyadékot, néhány fehérjegazdag nassolnivalót, egy vastagabb pulóvert, egy esőkabátot, esetleg egy vékony sapkát, és indulás!

Őszi túrák Budapest környékén

A hétköznapok rohanásában igen nehéz kiszakadni a fővárosból, hiszen reggeltől dolgozunk, vásárolunk, ügyeket intézünk, ha van időnk, edzünk, élünk a hobbinknak vagy időt töltünk a szeretteinkkel. Ezek közé nem egyszerű beilleszteni egy-egy nagyobb kiruccanást. Éppen ezért, most egy sor olyan túrázási lehetőséget mutatunk be, amelyekhez nem kell messzire mennünk, mégis élvezhetjük ennek a varázslatos évszaknak a természetre gyakorolt minden pozitív hatását. Sárguló levelek, zörgő avar, illatos erdő, friss levegő, hűs szél: irány a természet!

Dera-szurdok

A Pilis számtalan lélegzetelállító kirándulóhelyet tartogat azok számára, akik nem riadnak meg egy kis emelkedőtől. (Természetesen azok, akik kevésbé bírják a hegymenetet, találnak lazább, sétálós részeket is.) Ráadásul a fővárostól karnyújtásnyira található, így, ha őszi túrák Budapest környékén a témánk, kihagyhatatlan terület. Az egyik legszebb része pedig a Dera-szurdok, amelyhez nem egyszerű az eljutás, de mindenképpen megéri! A hangulatos patakvölgyben fahidakat találunk, és egy szurdokösvény is végigvezet rajta, a táj látványa pedig egyszerűen csodálatos!

Hárs-hegy

A Hárs-hegy a Budai-hegységben, még Budapest területén, a II. kerületben található. A hegy oldalán végigfutó Örökerdő Tanösvényen a kezdő túrázók is végigmehetnek, és ha már itt vannak, mindenképpen érdemes elmenni a Kaán Károly-kilátóig, ahonnan a hegység nagy részét beláthatjuk. A hatalmas tölgy- és juharfák által szegélyezett útvonal tökéletes, ha egy kis felfrissülésre vágyunk a szabad levegőn.

Gyadai-rét

A Gyadai-rét már önmagában is gyönyörű, igazi látványosság. Azonban a környékén több kirándulási lehetőséget is találunk. A Gyadai tanösvény és a Katalinpusztai kirándulóközpont is itt található, mindez a Naszály-hegy oldalánál. Ez egy tipikusan olyan őszi túra Budapest környékén, ahová a gyerekeket is bátran elvihetjük, hiszen számukra is lesz itt elfoglaltság – például a Legyél te is kiskertész óvodás tanösvény, a Madártani tanösvény vagy a Hangyavasút. Itt található ráadásul a híres-neves hintahíd is, amit fotókon már lehet, hogy láttál. Itt járva nem érdemes kihagyni az Óriások pihenőjét sem!

őszi kirándulóhelyek Budapesten

Gödöllői arborétum

Ha Gödöllőről van szó, akkor a legtöbben vagy a Sissi-kastélyra gondolnak, az itt található egyetemre, vagy a gyönyörű belvárosra. Arról viszont már kevesebben tudnak, hogy található itt egy mesés arborétum is, ahová legalább egyszer mindenképpen érdemes ellátogatni. A 130 hektárnyi terület telis-tele van óriási, illatos fenyőfákkal, számtalan különleges növénnyel, sétautakkal és pihenőhelyekkel is. De egész napra is tervezhetünk, hiszen vannak kijelölt tűzrakóhelyek is!

Sátorkőpusztai-barlang

Ehhez sem kell sokat távolodnunk Budapesttől, mégis fantasztikus túralehetőség! A Sátorkőpusztai-barlang egy kristálybarlang, ami a Nagy-Strázsa-hegy sziklás oldalában nyílik. Ez egy tökéletes hely túrázásra a bátrabbaknak: a barlang környékén kapaszkodókötelek, vaslétrák, valamint beépített lépések segítik a közlekedést. A barlang maga egyébként könnyen bejárható, de a tízméteres függőlétrát itt is csak a tapasztaltabbaknak ajánljuk. Itt járva semmiképp se hagyjuk ki a Kővirágok-termét, itt mesés látványt nyújtanak a falakat borító vastag gipszkérgek, kalciterek, gipsztűk, aragonitpamacsok és gipszvirágok.

Dunakanyar

Ha őszi túrák Budapest környékén, akkor egyértelműen Dunakanyar! Ez a terület nemcsak nyáron, télen és tavasszal csodálatos, hanem ősszel is. Sőt! Talán ilyenkor nyújtja a legkülönlegesebb látványt. Itt ráadásul többféle túraútvonal közül is választhatunk, attól függően, hogy milyen nehézségi szintre vagyunk felkészülve. Itt hajózhatunk a Dunán, bejárhatjuk Szentendre óvárosát, ellátogathatunk a Visegrádi Fellegvárba, vagy bejárhatjuk a különböző nehézségű túraútvonalak valamelyikét. Ezekre még akkor is érdemes rászánni magunkat, ha nem annyira aktív pihenésre vágyunk. Egy- egy emelkedőre felérve ugyanis elképesztő látvány tárulhat elénk!

Dévényi Antal-kilátó

Ez a kilátó, ami egyben remek túralehetőséget is tartogat, szintén a Pilisben található, ezen belül is a Nagy-Kopasz-hegy tetején – 447 méteres magasságban! A közel 12 méter magas építmény tetejéről bámulatos panoráma nyílik a Budai-hegység domborulataira, de a Pilist is beláthatjuk róla. A kirándulás után ráadásul itt nemcsak szétnézhetünk, de meg is pihenhetünk. A kilátónál ugyanis van tűzrakóhely, több pad és asztal is, ahol megebédelhetünk vagy megvacsorázhatunk a szabad ég alatt. Jó hír a gyerekeseknek, hogy egy rövid (2,3 kilométeres) túráról van szó, így a kicsikkel is bátran útnak lehet indulni.

Kőhegyi Kápolna

Aki valaha járt már Budaörsön, biztosan elcsodálkozott azon, hogy milyen mesés táj övezi ezt a helyiséget! Az itt található Kőhegyen áll a Kőhegy kápolna (vagy Mária-kápolna), ami a kihagyhatatlan őszi túrák közé tartozik Budapest környékén. Magához a kápolnához egy lépcsősor vezet fel, viszont ahhoz, hogy odáig eljussunk, egy még kellemesnek mondható emelkedőn kell felmennünk. És ha már itt járunk, ne hagyjuk ki a közeli Kálvária-dombot se, sőt, érdemes a Bleyer Jakab Helytörténeti múzeumba is ellátogatni, nem is beszélve a hangulatos Csiki pihenőkertről!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions