Slow living Budapesten – Lassíts le te is!

Mára a slow living Budapesten is mozgalommá fejlődött, és hirdeti: itt az ideje, hogy lelassítsunk. Itt az ideje, hogy igazán megéljük a pillanatokat, ahelyett, hogy folyton csak rohannánk.
Slow living Budapesten – Lassíts le te is!

A tudatos életmód ma már számtalan formában jelen lehet az életünkben, és abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy mi választhatjuk meg, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Követhetünk vegetáriánus vagy akár vegán életmódot, ha az állat- és bolygóvédelem a célunk. Járhatunk zero-waste utat, hogy minél kevesebb szeméttel terheljük a bolygót. Vagy dönthetünk úgy, hogy lassítunk is az életvitelünkön. Ez vidéken teljesen magától értetődő és megszokott dolog, de a modern városokban közel sem. Viszont a XXI. századra a slow living Budapesten és más rohanó nagyvárosokban is felütötte a fejét – szerencsére!

De mi is az a slow living, és hogyan jelenik meg Budapesten? Hogyan lehet csatlakozni, és egyáltalán mit jelent, ha valaki a mozgalom része? Az élet milyen területein mutatkozik meg ez a bizonyos „lassítás”? Hogyan tud egyáltalán valaki belekezdeni ebbe a fajta tudatos életmódba? Ha tovább olvasol, most igyekszünk minden egyes kérdésedre választ adni.

Mi az a slow living?

Mielőtt rátérnénk a slow living Budapesten megjelenő és megélhető formáira, szeretnénk adni egy kis bevezetést arról, hogy mit is takar ez az idegen fogalom. A slow living – tükörfordításban lassú élet vagy hangozzon bármennyire is rosszul: lassan való élés, létezés –, ahogyan már pár sorral feljebb előirányoztuk, egyfajta tudatos életmód. Egy életmód, ami arra buzdít, hogy az élet minél több aspektusát éljük meg lassabban, mélyebben.

Az elképzelés hamar népszerű lett, ezáltal pedig mozgalommá szélesedett. Az egész az 1980-as, 1990-es években, Olaszországból indult a slow food – ismét tükröfordításban, kevésbé hangzatosan: lassú étel – mozgalommal. Ez a hagyományos élelmiszergyártási technikákhoz való visszatérést jelentette abban az időszakban, amikor elkezdtek elterjedni a gyorséttermek és a tömeges élelmiszergyártás. Mára ez azonban nem maradt meg ezen a szinten, majdhogynem az élet minden aspektusára kiterjedt a turizmustól kezdve a mindennapi teendők elvégzésééig. A slow living gyakorlatilag egy alternatívát mutat azok számára, akik besokalltak a materialista, rohanó, indusztriális életmódtól, ami szinte felzabálja az embert. Azoknak, akik szeretnék megélni a pillanatokat, kiélvezni az ízeket, elengedni a kötöttségeket, hátradőlni, és úgy igazán megnyugodni.

Mire terjed ki a slow living?

Mit is foglal magába a lassítás? Az első, és talán legfontosabb aspektusa az önismeret. Annak a tudatosítása, hogy hogyan szeretnénk élni az életünket, hogy hogyan tehetjük azt élvezetessé. Ide kapcsolódik a mindfulness, amelynek gyakorlásában sokat segíthet például a meditáció. De ide sorolhatjuk a lassító szokások kialakítását is. (Ezek konkrét példákat hozunk pár sorral lejjebb a Hogyan éljünk lassan? szekcióban.)

A lassítás magába foglalja a mindennapi tudatosságot. Azt, hogy következetesen teszünk az ellen, hogy a körülöttünk lévő világ a rengeteg impresszióval, a hírdömpinggel és az állandó rohanással felőröljön minket. És természetesen magába foglalja a saját magunkról való gondoskodást. Ezt a slow living nemcsak „megkívánja”, de elő is segíti, hiszen, ha a lassítunk, akkor több időnk van befelé figyelni, jobban megismerhetjük magunkat, a vágyainkat, sőt, még a bizonytalanságainkat is. Arra is buzdít, hogy teremtsünk időt a számunkra fontos dolgokra, amelyektől jól érezzünk magunkat. Legyen ez egy találkozás egy baráttal, a családdal vagy akár egy relaxáló jógaórán való részvétel. Ezzel a slow living segít a lelki jóllétünk kialakításában is.

slow living Budapesten

Hogyan éljünk lassan?

Tudjuk: amit eddig leírtunk a slow livingről mind szép és jó, de hogyan kell ezt a gyakorlatban elképzelni? A Slow Living Hungary mozgalom például három részre bontja a fogalmat: Slow Food & Wine, Slow Travel, Slow Art & Culture.

A legelső aspektus értelem szerűen a slow living eredeti vonatkozására utal. Arra, hogy igyekezzünk helyi termelőktől, helyi alapanyagokból, tradicionális termelési kultúrával készített élelmiszereket – és borokat – fogyasztani. A második a lassú utazás varázsára utal: arra, hogy ne rohanva, minél több fotót és szuvenírt gyűjtve ismerjünk meg egy-egy régiót, hanem nyugodt tempóban, minél inkább elmerülve a helyek egyediségében. A harmadik vonatkozás a művészetek tudatos és szándékos élvezetére buzdít. Arra, hogy ne futószalagon érkező termékekként tekintsünk az alkotásra, hanem éljük meg őket. Itt máris kitűnik, hogy a slow living Budapesten is szabadon gyakorolható.

Mindezek mellett vannak olyan mindennapokba beilleszthető apróságok, amelyek hamar nagy változást hozhatnak az életünkbe. Az egyik a rutinunk kialakítása, amelyben hagyunk bőven időt magunkra és amelyet úgy tervezünk meg, hogy kevesebbet tegyünk több idő alatt. Fontos még a türelem gyakorlása, amely által nyugodtabbak, megfontoltabbak leszünk és egy jó adag stresszt is elengedhetünk. A slow living alapja, hogy mindent örömmel tegyünk, hogy találjuk meg a mindennapi apróságokban a boldogságot. Legyen az egy kedves üzenet egy régi baráttól, egy bók vagy az, hogy kibújik a nap a felhők mögül és éppen ránk süt. Mindeközben elengedhetetlen, hogy igyekezzünk távol maradni a stressztől és aggodalmaktól. Ezt persze könnyebb mondani, mint tenni, de a jógázás és a meditáció sokat segíthet.

Slow living Budapesten

Tehát hogyan valósulhat meg a slow living Budapesten vagy bármely nagyvárosban? Most, hogy több szempontból is megvizsgáltuk a fogalmat és magát a gyakorlatot is, már jól látszik, hogy ez az elvontnak tűnő dolog közel sem egy nagy ördöngösség. Hiszen még a belvárosban élve is kialakíthatod – a fentiek alapján – a slow living mindennapokat. Természetesen kezdetben sok tervezést, szervezést és odafigyelést igényel majd, de amint kialakítod a rutinod, és hozzászoksz, egészen más szempontból fogsz tekinteni az egész életedre, sőt, a téged körülvevő városra is.

Persze egy olyan nagyvárosban, mint Budapest, kevésbé egyszerű követni a gyakorlatokat. Éppen ezért legyél türelmes magaddal, haladj a saját tempódban, amíg ki nem alakulnak – ki nem alakítod – azok a slow living mindennapok, amelyek boldogsággal, elégedettséggel töltenek el. Ha úgy érzed, segítségre van ebben szükséged, csatlakozz a Slow Budapest Facebook-oldalához, ahol rengeteg hasznos tippet kaphatsz!

 

Szeretnél még többet megtudni a vegán életmódról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions