Meditációs helyek Budapesten és környékén

A jóga remek módja a test és a lélek egyensúlyba hozásának, a meditációs helyen Budapesten pedig abban segítenek, hogy az elméd is a megfelelő helyre kerüljön. Relaxálj, meditálj, kapcsolj ki és kapcsolódj önmagaddal: ezeken a helyeken garantáltan megteheted!
Meditációs helyek Budapesten és környékén

Azok számára, akiket alapvetően foglalkoztat a jógázás, a spiritualitás és a meditáció, biztosan nem újdonság az, hogy vannak meditációs helyek Budapesten és az ország egész területén, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzék őket! Csendes, nyugodt, pihentető környezetek ezek, ahová bárki elvonulhat, ha egy kis csöndre és megynugvásra van szüksége. Most ezeket szedtük össze egy listába, hogy nektek már csak ki kelljen próbálnotok, melyik válik be a leginkább.

Meditációs helyek Budapesten

A meditációs helyek Budapesten és a környékén egyaránt egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi években. A tudatos életmód szélesebb körben való elterjedésével és azzal, hogy egyre nagyobb figyelmet kap a befelé fordulás, illetve a mentális jóllét, ezek a helyek is közkedveltebbé váltak. Sokan azonban még sincsenek tisztában azzal, merre is kellene indulniuk, ha szeretnének mentálisan is kikapcsolni.

Éppen ezért most felsorolunk néhány olyan helyszínt Budapesten és környékén, ahová az ember bátran elvonulhat, ha meditálni szeretne. Vannak közöttük belvárosi, külvárosi és vidéki helyek, ahogyan kültéri és beltéri opciók is. Ezáltal tényleg bárki megtalálhatja azt a meditációs helyet, amire az ő testének és lelkének szüksége van.

Gyémánt Út Meditációs Központ

A Gyémánt út története egészen 1988-ra nyúlik vissza, amikor Láma Ole Nydahl először látogatott Budapestre, amely nyomán 1990-ben megalakult az első magyarországi meditációs csoport. Azóta nagy utat tett meg a meditációs központ, ma már egy 140 fő befogadására alkalmas gompából, egy könyvtárból, egy dhamashopból, illetve lakórészekből áll és rendszeresen tartanak nyilvános meditációkat. A központ a kezdőkre is gondol: itt bárki felteheti a kérdéseit a buddhizmussal, a meditációval és magával a központtal kapcsolatban is.

A Gyémánt Útnak egyébként több magyarországi nagyvárosban is vannak központjai. Ha Budapest környékén keresgélünk, akkor ott van például a székesfehérvári meditációs központ, ahol szintén állandó programként szerepel a nyilvános meditáció. De ugyanitt említhetnénk a tatabányai központot is, ahol szintén várják a meditálni vágyókat egy rövid autóútra a fővárostól.

Gyémánt Út Meditációs Központ, Budapest, 1074, Rózsák tere 4-5.

Sóker Sóbarlang & Relax Központ

A meditációs helyek Budapesten olykor különleges igényekre specializálódnak: ilyen például a sóterápia. A csend, a nyugalom és a meditatív környezet mellett a Sóker egészségközpont a só szervezetünkre gyakorolt pozitív hatásait is garantálja. A sóbarlangban nemcsak egyszerű relaxációra van lehetőség: meditatív koncertek, hangfürdők és fényjátékok is várják a meditálni vágyókat.

Sóker Sóbarlang & Relax Központ, 1066, Budapest, Mozsár utca 7.

Budapest Meditáció

A Budapest Meditáció a belváros közepén vár, hogy egyéni és csoportos vezetett meditációk során, illetve privát konzultációkkal segítsen megtisztítani az elmédet. És nemcsak a meditáció idejére, hanem tartósan teszik ezt! A meditációs módszert pedig – amivel, vallják, hogy megtalálhatod a benned rejlő boldogságot – oktatják is online és személyes formában is, így elsajátíthatod az alapokat.

Budapest Meditáció, 1051, Budapest, Október 6. utca 13.

Ezek mellett pedig érdemes lehet megnézni a legjobb budapesti jógastúdiók kínálatát, sok stúdió ugyanis kínál meditációs lehetőség is: vagy jógaórával összekötve vagy önállóan.

meditációs helyek budapesten

Szabadtéri meditációs helyek Budapesten

Ha a szabad ég alatt szeretnél meditálni Budapesten, természetesen erre is van lehetőséged – ez azonban egy picit nagyobb kihívás. Egy viszonylag sűrűn lakott város a fővárosunk, ezért nem egyszerű olyan csendes, szabadtéri helyet találni, ahol tényleg elmerülhetünk a tudatalattinkban anélkül, hogy valaki megzavarna minket. Mivel a meditálásban fontos, hogy tényleg csak magunkra tudjunk figyelni, mindenképpen olyan helyet kell választanunk, ahol garantált az egyedüllét.

Így kapásból elfelejthetjük a népszerű szabadtéri helyeket, amelyek bár jógaórák megtartására tökéletesek, meditálásra kevésbé. A Városliget, a Margitsziget vagy a Gellért-hegy lankái sajnos nem felelnek meg a célnak. De ha egy kicsit eltávolodunk a belvárostól, elmegyünk például a Normafára vagy a Hármashatárhegyre, akkor egy kiadósabb séta után, letérve a túraútvonalakról, könnyen találhatunk meditációra alkalmas területeket.

Egy ugrásra Budapesttől…

A meditációs helyek Budapesten szuper lehetőségeket kínálnak a meditálni vágyóknak, mégis, ha van rá alkalmad és időd, akkor érdemes szétnézni a főváros környékén is. Egy-egy rövid autóúttal ugyanis igazán különleges, spirituális helyekre érkezhetsz el, ahol nemcsak gyönyörködhetsz a környezetben, hanem még meditálhatsz is.

Az egyik ilyen a Tar mellett található Buddha Park, ahol a buddhista templom mellett egy mesés kertet és különböző imádságos és emlékhelyeket is találhatsz. Már a park bejáratához érkezve áthat majd az a különleges energia, amit a Buddha Park sugároz! De hasonló élményekkel vár a zalaszántói Béke Sztúpa is, amelyet maga a Dalai Láma avatott fel. Itt, a sztúpa mellett található egy meditációs központ is, ami mindenféle meditatív igényt kielégít. Ahogyan pedig fentebb említettük, egy-egy szabadtéri, csendes, zöld terület is tökéletes lehet meditálási célokra. Ezekből pedig – szerencsére – nincs hiány a fővárostól eltávolodva, így gyakorlatilag csak a fantáziád szabhat annak határt, hogy hol merülsz le egy kicsit alfába.

Meditálj!

Sokan úgy tartják, hogy nem is a hol a fontos, hanem egész egyszerűen az, hogy csináld. Hogy figyelj oda magadra, az elmédre, a lelkedre, a testedre és ezek egészségére, elégedettségére. Ahhoz pedig, hogy ezt elérhesd, igenis szükség lehet olykor arra, hogy meditálj – az, hogy milyen rendszerességgel és intenzitással csinálod, az csak tőled, a te igényeidtől függ. A meditációs helyek Budapesten és környékén pedig segítenek abban, hogy a legtöbbet hozhasd ki a meditációdból.

 

 

Szeretnél még többet megtudni a különböző jógaformákról, a meditációról és a tudatos életmódról? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions