Spirituális fejlődés lépésről-lépésre

A spirituális fejlődés nem egy egyszerű feladat. Komoly mentális munkára és önismeretre kell szert tennünk ahhoz, hogy a következő szintre léphessünk. Nézzük meg, melyek azok...
Spirituális fejlődés lépésről-lépésre

A tudatos életmód követői között egyre gyakrabban bukkanni olyan személyekre, akiknél a saját életükben a legfőbb motiváció a spirituális útkeresés és spirituális fejlődés. Legtöbbször a keresés hátterében egy külsőleg vagy belsőleg elérni kívánt cél lebeg – legyen ez kielégítő, boldog párkapcsolat, betegség leküzdése, több pénz vagy éppen a belső lelki egyensúly megtalálása.

Az életünkben vagy az ha úgy tetszik az életminőségünkben bekövetkező változások azonban csak akkor fognak tudni megjelenni, ha tudatosak leszünk arra, hogy mi váltotta ki nálunk az adott problémát. Ez pedig alázatos, kitartó önismereti munkával, rendszeres meditációval érhető el.

A spirituális fejlődés

Az első és legfontosabb felismerés minden spirituális utat járó számára az az, hogy mi emberek sokkal többek vagyunk mint a testünk, amivel azonosulunk. Sokan éreznek belső hívást hogy elinduljanak felfedezni ezt a belső utat, azonban sok esetben nagyon kevesen járunk igazi sikerrel. Kevesen tudják, hogy mi is felsőbb énjük valódi célja, hogy hogyan használják ki saját erejüket úgy, hogy közben azt az életet élhessék amire mindig is vágytak.

Spirituális utat járni azonban nem azt jelenti, hogy néhány tanfolyam elvégzése után olyan szuperképességekre teszünk szert, amivel könnyedén megoldható minden életünkben megjelenő probléma. Kitartással, a változásra való hajlandóssággal és önmagunkba vetett hittel azonban radikális változások következhetnek be mindenki életében.

 

A fejlődést megakadályozó tényezők

Születésünk óta azt tanították nekünk, hogy korlátolt emberi lények vagyunk akikkel csak úgy megtörténnek a dolgok. Az eltelt évek történései és tapasztalatai alakítottak minket azzá, akik ma valójában vagyunk. Az utunk során átélt érzések és hiedelemrendszerek azonban korlátoznak minket abban, hogy fejlődhessünk.

Azért hogy tudatosabb, boldogabb életet élhessünk, életünk minden területét meg kell vizsgálnunk. Nézzük, melyek ezek:

 

Fájdalmak a múltból:

Mindenki életében voltak olyan pillanatok, amikor azt érezhettük, hogy az élet kegyetlen velünk. Megbántottak, elhagytak, átvertek minket. Sajnos ezek utólag már kivédhetetlenek, azonban nagyon fontos az, hogy hogyan tekintünk vissza ezekre az emlékekre. Ha a jelenben is azon kesergünk, hogy miért hagyott el minket valaki – és mindenféle magyarázatot próbálunk kitalálni ahhoz, hogy feldolgozzuk a traumát, csak visszafogjuk magunkat. Ilyenek például önmagunk negatív leminősítései: “Én nem vagyok elég jó” vagy ” Biztosan nem vagyok szerethető”.

Bővebb információ a könyvről és megrendelés ezen a linken érhető el.

 

Fontos szembenézni a múlttal és egy magasabb szemszögből rátekinteni az átélt traumára. El kell fogadni azt ami megtörtént és tanulni belőle. Megérteni, hogy miben szolgált minket az a bizonyos személy vagy helyzet. Bocsáss meg magadnak, szeresd magad, meditálj. Ha pedig továbbra is úgy érzed hogy egyedül nem tudod feldolgozni a történteket, számos technika és szakember közül választhatsz, akik segíthetnek neked a blokkjaid feloldásában.

 

Félelem:

A fejünkben létező gátak és negatív hiedelmek sokunkat korlátoznak abban, hogy igazán azt tegyék amit a szívük diktál. A változástól való félelem és az azt kiváltó szorongás visszafog attól, aki valójában lehetnél. A félelem az elme kreációja, ami sorra veszi az összes lehetséges kimenetelét egy-egy dolognak – köztük a legrosszabb dolgokat is ami megtörténhet. Ezek az elmében élő képek végül egyre inkább felesősödnek és inkább maradunk a komorzónánkon belül, csak hogy nehogy bajunk essen.

A félelem leggyakrabban az önbizalomhiányból fakad és visszakanyarodik a korábban átélt rossz élményekhez. Mert félni csak attól tudunk, amit már ismerünk. Tűzz ki reális, jól megfogalmazott célokat, hallgass az intuíciódra és merj cselekedni. Írd le egy papírra, hogy mitől is félsz egy egy dologgal kapcsolatban. A listát végigolvasva tudatosulni fog, hogy félelmeid nagy része ok nélküli. Tégy apró lépéseket a céljaid felé, növeld belső rugalmasságod és ne add fel!

Spirituális fejlődés

Az önmagadról alkotott kép: 

Addig, amíg haragszol magadra és saját magad bünteted a múlt történéseiért, nem tudsz előrébb lépni és felülemelkedni egy-egy érzésen. Hitrendszereid és programjaid irányítják minden gondolatodat és cselekedeted.

Ezeknek legnagyobb része gyermekkorban alakult ki, amikor az alapján azonosítjuk magunkat, amit szüleitől és társaitól hallunk. Felnőtt korra azonban egész kis tárat sikerült belőlük felépíteni melyet előszeretettel használunk is tudatlanul. Az önmagadról kialakított kép fogja meghatározni azt, hogy mit hiszel el magadról: mire vagy képes, mennyire vagy szerethető. Pozitív és hasznos gyakorlat lehet, ha összeírod egy papírra az összes jó tulajdonságodat – minden ami Te magad vagy és azokra építkezel.

 

Kapcsolatok és környezet

A tudatos életmód és a spirituális út követése egyfajta belső attitűdöt követel meg, melyet nagyban befolyásolhat a környezeted és a téged körülvevő emberek. Ha úgy érzed, hogy bizonyos emberek nem értenek meg és visszafognak téged a fejlődésben, függeszd fel a velük való kommunikálást. Bizonyos emberek – mint pl. a családod – nem választható meg, de az összes többi igen. Kapcsolataid hatással vannak az érzéseidre, a lehetőségeidre és az önképedre. Válaszd meg őket okosan!

Reméljük hasznos és elgondolkodtató volt cikkünk. Kövess minket a Facebookon, hogy mindig elsőként értesülhess a legújabb tartalmakról. Mindenkinek további boldog napot és sikeres fejlődést kívánunk!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség vagy kötelesség emiatt nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions