SUP jóga – Itt a legújabb sportőrület

SUP jóga: a legújabb hibrid sport, amiért megőrül a világ! De mi is tulajdonképpen ez az újfajta mozgásforma, amit mostanában mindenki emleget? Kinek ajánlott végezni? Akár kezdőként is ki lehet próbálni? És ha igen, akkor hol tudsz elmenni egy órára? Most mindezekre a kérdésekre választ kaphatsz!
SUP jóga – Itt a legújabb sportőrület

A különböző hibrid sportok mindig is népszerűek voltak mind a sportolók, mind azok körében, akik csak hobbiból vagy egészségük megőrzése érdekében űzik valamelyik testmozgásformát. Gondoljunk csak a legalapvetőbb hibrid sportra, a vízilabdára! Mára pedig rengeteg új formája alakult ki, mint például az egyes harcművészetek keverékei, vagy a teqball, ami a tenisz és a futball keresztezéséből született. Ezen sportok körül időről időre igen nagy lesz a felhajtás, mert nemcsak népszerűvé, hanem egyben kifejezetten divatossá is válnak. Ez történt az utóbbi időben a SUP és a jóga találkozásából, a SUP jógából.

De mi is az a SUP jóga?

Ahogyan röviden fent is írtuk, ez hibrid sport a SUP, azaz stan up paddle és a jóga szerelemgyereke. SUP-ozás közben az ember egy felfújt deszkán evezve egyensúlyoz a vízen. A sport végezhető ülve, állva és térdelve is, de az ember izmainak megmozgatása szempontjából az állva evezés a legkifizetődőbb. Az utóbbi években Magyarországra is betört a SUP-őrület, ami érthető, hiszen egy kellemesen fárasztó sportról van szó, amely közben élvezhetjük a vízi közeget és a tájat, ha kánikula van, bármikor hűsölhetünk a vízben és társaságot is vihetünk magunkkal, akikkel eseménydúsabbá válnak a SUP-túrák.

A jóga pedig méltán az egyik legkedveltebb mozgásforma és az egészséges életmód kiegészítője már itthon is, hosszú évek óta. Amellett, hogy edzi, tónusossá, erősebbé, izmosabbá és kitartóbbá teszi a testet, tisztítja a lelket és nyugtatja az elmét. Természetesen számos formája létezik, mindegyik kifejezett célokkal és különböző dinamikájú, típusú gyakorlatokkal. Ezekbe most nem is mennénk bele részletesen, inkább azt szeretnénk kifejteni, hogy milyen is lesz pontosan a jóga, ha azt egy SUP-deszka tetején végezzük.

Közkedvelt és hatásos mozgásforma

SUP jógáról tehát akkor beszélhetünk, ha a jógagyakorlatokat a víz tetején, egy SUP-on egyensúlyozva végezzük. Ez pedig a testtel és a lélekkel is csodákat tesz! Kezdjük a testtel: a SUP-ozás már önmagában is megdolgoztatja a törzs izmait, hiszen a vízen egyensúlyozunk, így folyamatosan mikromozdulatokkal kell korrigálnunk a deszka mozgását. És itt azonnal képbe is jön a jóga, ami a testi-lelki egyensúly megteremtéséről szól. Jobban belegondolva, nem is olyan különös, hogy összehozták ezt a két sportot, ugye? A folyamatos egyensúlyozás és koncentráció kiüríti és közben megnyugtatja az elmét, ezzel tökéletesen alkalmas arra, hogy levezessük a stresszt. És bár a SUP jóga közben nem evezünk, ez nem jelenti azt, hogy nem mozgatjuk át a teljes testünket, hiszen az ászanák kitartásához minden izmunkra szükségünk van.

És itt még nem értek véget a sport előnyei! A fent leírtakból egyértelművé válik, hogy egy-egy gyakorlatsor elvégzéséhez folyamatos egyensúlyozásra és töretlen koncentrációra van szükségünk. Ezzel az izmok megállás nélkül aktívan dolgoznak, vagyis egy igazán intenzív edzésben lehet részünk. Emellett fejlődik a koncentrációkészségünk, amelyet a mindennapokban is hasznosíthatunk. Nem is beszélve arról, hogy egy SUP jóga-edzés mennyi stresszt szabadít fel! Hiszen erre a jóga már önmagában is képes, de gondolj bele, mit tud elérni, ha a gyakorlatokat egy csodálatos természeti környezetben, a víz felszínén végzed!

Kiknek ajánljuk?

A SUP jóga bizony nem egy olyan mozgásforma, amit csak úgy durr bele módon el tudunk kezdeni. De nem kell megijedni, mert sem jóginak, sem balatonátevező SUP-bajnok nem kell lennünk ahhoz, hogy belekóstoljuk ebbe a sportba. Tény viszont, hogy első körben érdemes kipróbálni a SUP-ozást önmagában, ha még nem tetted meg, hogy egy kicsit szokd a deszka és a víz kölcsönhatását, viselkedését. Emellett az sem hátrány, ha tisztában vagy néhány alapvető jógamozdulattal – de ez a része gyakorlatilag bármikor hamar pótolható.

Emellett azt tanácsoljuk, mielőtt elmész egy SUP jóga edzésre, ellenőrizd, hogy kinek szól az esemény! Vannak ugyanis olyan órák, amelyeket úgy állítanak össze, hogy a kezdők is végig tudják csinálni, így olyan sikerélményekkel gazdagodhatnak, ami további gyakorlásra ösztönzi őket. Azoknak pedig, akik mind a deszkán, mint a jógamatracon magabiztosan mozognak, ajánljuk a haladóbb órákat, így ők is találhatnak némi kihívást ebben a hibrid sportban.

Gyakorold!

Tény, hogy egy igen újkeletű dologról van szó a SUP jóga esetében. De szerencsére a fent említett jótékony hatásai és előnyei miatt hamar népszerű lett: a kereslet pedig alakította a kínálatot! Azaz: mostanra számtalan helyszínen, számtalan formában kipróbálhatjuk már itthon, Magyarországon is. Csak győzz választani a lehetőségek közül!

Kézenfekvő választás a SUP-ozáshoz a Balaton tükörsima vize. Most pedig a SUP jógát is tesztelheted rajta, mégpedig az egyik legnépszerűbb településen, Csopakon, ahol július 3-án egy napindító órával várnak. Ha nem vagy a reggeli mozgás híve, vagy egyszerűen csak jobban bírod a délutáni vagy esti sportolást, akkor is remek lehetőségeket kínál a magyar tenger. Balatonfűzfőn, a Fövenyfürdő strandon várnak július 5-én, egy késő délutáni SUP jóga foglalkozásra. De nem is kell feltétlenül a Balatonig utaznod: a Velencei-tavon is várnak hasonló élmények! A Barkan Jógastúdió július 6-án vár, hogy bevezessen ebbe a stresszoldó és izommegmozgató világba. Sőt: ma már Budapesten is kínálkoznak hasonló lehetőségek! Hiszen gondolj csak bele: itt az egész Duna, hogy meghódítsuk! A SUP Budapest csapata pedig éppen ezt tűzte ki célul, hiszen számtalan SUP-os túrával és egyéb foglalkozással várnak, többek között SUP jógával is. Tégy egy próbát!

 

Szeretnél még többet megtudni a különböző jógaformákról, és nem szeretnél lemaradni a hozzájuk kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions