Jóga kezdőknek

A kíméletes mozgás segít csökkenteni bármiféle ízületi fájdalmaink vannak. A jóga kezdőknek valami ilyesmi céllal született. Elkezdhetjük apránként a gyakorlást, nem túlterhelve a testet és elcsendesíteni a tudatot. A különböző ruházatok, matracok és kiegészítőkön túl megnézzük milyen jógairányok vannak, hogy a nagy jóga kánaánban kiigazodjunk kicsit.
Jóga kezdőknek

Ha még csak ismerkedünk ezzel a mozgásformával, akkor okozhat némi fejtörést, hogy merre induljunk el, hogyan kezdjünk neki. Mivel számtalan jóga van kezdőknek, ezért fejtörést okozhat, hogyan lássunk neki.

Először is érdemes a motivációnkat megvizsgálni, mi a célunk a jógával? Mennyire szeretnénk elmélyedni a jóga filozófiájában, esetleg inkább csak a nyújtás, relaxáció része vonz?

A jóga szó szerint azt jelenti, hogy egyesülés. A modern tudomány is bebizonyítja, hogy az egész létezés energiából áll. Mi általában nem vagyunk egyesülve ezzel a tudatállapottal és különbözőnek, önállónak véljük magunkat. Ha megtudjuk törni ezt az illúziót, például a jóga gyakorlással, akkor visszatalálhatunk az egység, egyesülés megéléséhez.

Sok elképzelés lebeg, nagyjából mindenki fejében valami más, hogy mi is a jóga és mi a lényege. Annyiféle irány és fajta van, hogy teljes lehet a képzavar. Ebben szeretnénk segíteni és egy gyorstalpalót nyújtani, merre érdemes elindulni, miről szól egyes jóga irány.

 

Jóga kezdőknek – otthonról

A mostani pandémia miatt speciális eset alakult ki, amikor ha szeretnénk is nekikezdeni a jóga gyakorlásnak, akkor valószínűleg az otthon kényelmét kell válasszuk. Valakinek ez motiválóbb, mert nem szeret mások előtt gyakorolni, főleg, ha bizonytalan. Persze a saját gyakorláskor az egyik nehéz tényező lesz, hogy rávegyünk magunkat, és nekikezdjünk. Ebben segíthet az elköteleződés és az új szokások kialakításának folyamata.

Otthon végzett jógagyakorlásnak is vannak pozitív aspektusai, igaz, nem lesz velünk egy oktató, aki felügyeljen. De az otthon kényelme és melege ad egyfajta komfort érzetet, azzal szemben mintha stúdióban gyakorolnánk.

 

Válassz megfelelő ruházatot

Van, akinek az segít, hogy átöltözik, felveszi a kényelmes, mozgást elősegítő ruházatát. Érdekesség, hogy a tradicionális jógik nem használtak mást, csak egy nád vagy gyékényszőnyeget és egy lepelt ruházatként. Ami talán köthető a tradicionális jóga viselethez, hogy a természetes anyagú ruhákat részesítsük előnyben. Pamut vagy selyem lehet egy alternatíva, de a műszálas anyagokat kerüljük.

Egyesek úgy vélik, hogy nem csak az étel, amit megeszünk, de a ruha, amit hordunk is segít a jobb közérzet és az egészséges életmód elérésében. Próbáld mi milyen érzetű szűk, tapadós, műszálas ruházatban gyakorolni és utána pedig laza és természetes anyagú ruhában.

 

joga-kezdoknek, skorpió póz

 

Jóga matrac

A jóga matrac egy hiánypótló eszköz, ami nélkül talán el sem tudjuk képzelni, hogy lehet jógázni. Pedig ez igazából a 20-21. század trendje. A jóga matracok választéka talán még nagyobb, mint a jóga típusoké. Választhatunk műanyagtól kezdve gumi, pamut, parafa és egyéb anyagú, színű és vastagságú jógamatracot.

Néhány szempont, amit érdemes figyelembe venni, amikor választunk: ha lehet, legyen környezetbarát anyagú és ne csússzon. A csúszkáló matracon talán egyik legkényelmetlenebb a gyakorlás. Az igazi, puha, szőtt szőnyeg talán egyik leghosszantartóbb darab, ha szeretnénk beruházni rá.

 

Egyéb kellékek, kiegészítők

Ugyanúgy, mint a jóga szőnyegnél, az egyéb jóga kiegészítők tárháza is végtelen. Jóga tégla, jóga párna, jóga kerék és így tovább. Ezeket akkor szerezzük már csak be, ha tényleg felmérjük, hogy egyes gyakorlatok közben kéne támaszték. De az otthon, kéznél levő pokróc és párna is ugyanúgy alkalmas lehet, a testrészek megtámasztására. Ezt ki kell kísérleteznünk, mi az ideális számunkra.

 

Üres gyomor

Ez is egy fontos szempont, hogy amikor jógázunk legyen üres a gyomrunk és a hólyagunk. Nincs rosszabb érzés annál, mintha az épp lenyelt étel „mozogna” bennünk és el is viszi a figyelmünket a rossz érzet.

Félúton kell lenni az éhség és a telítettség között. Ha pedig már alapból éhesek vagyunk, úgy talán könnyebb a gyakorlás, de a figyelmünket így is eltudja vinni az éhség érzet.

 

Milyen típusú jóga gyakorlással kezd?

Szerencsére az internet tele van ingyenesen elérhető online jógával, így kipróbálhatjuk melyik áll a legközelebb hozzánk. Egy pár szóban összefoglalom, melyik irányzat miről „híres”.

 

Hatha jóga – a leginkább gyakorolt típus

Az egyik legismertebb jógatípus. Szvámi Szvatmarama által a 15. században írt Hatha Yoga Pradipika (“A Hatha-jóga lámpása”) az alapműve ennek az irányzatnak. Amikor jógáról beszélünk, többnyire ezt a típust érti alatta a köznyelv. Különböző ászanák

azaz pózok felvétele, és légzésen keresztül elmélyítése, kitartása. Lehet kezdő szinten is csinálni, amikor enyhébb ászanákat választunk és kevesebb ideig maradunk benne.

 

Iyengar jóga – a precizitás a testtel kezdődik

Ez egy lassú és nagyon aprólékos jógatípus, mely B. K. S. Iyengar módszere a jóga elmélyítésére. Nagyon precíz instrukciókat adnak a gyakorlónak, hogy az ászanát tökéletesen fel tudja venni. Legyen bármilyen sérülése vagy fájdalma, ahhoz igazítják a gyakorlást. Aki Iyengar jóga oktatóvá válik, annak egy 6 éves képzésen kell átesnie, hogy megfelelően elmélyedjen a gyakorlásban, a tökéletes instrukció adásban és az emberi anatómiában is.

 

Astanga jóga – a mozgás áramlása

Az Astanga jóga is a hatha jógából ered és egy dinamikusabb mozgásforma. Az ászanák egy flowban (vinyasa), azaz mozgás sorozatokból áll, amiket az udzsáji pránajáma légzéssel kötnek össze. Az astanga jóga az indiai Patanjali Jóga szútráiból ered, s maga az astanga szanszkrit szó jelentése „nyolc ág”, amit az indiai bölcs jóga rendszerére utal. Az egyik legismertebb, a napüdvözlet gyakorlata is ebbe a rendszerbe tartozik.

 

Yin jóga – nyújtás és harmonizálás

A Yin jóga ötvözete az indiai hatha jóga és a kínai taoista szellemnek. Egy lassú és főleg nyújtó pózokból álló gyakorlás. Meditatív jelleme miatt igazán relaxáló de mégis aktívan dolgozik a testi szinten is. A yin jóga általában a medence, csípő és az alsó háti szakasz környékén található kötőszövetekkel dolgozik. Az emberi testet behálózó energiacsatornák, vagyis meridiánok mentén megy a gyakorlás. Ezek a meridiánok egyes szervekhez (pl. vese, máj, gyomor) kapcsolódnak. A gyakorlás során az ellazulás a fő cél.

 

joga-kezdoknek, lány póz

 

Online jóga gyakorlás

Ugye, nem kell mondani, hogy a stúdiók jelenleg nincsenek nyitva, de szinte minden jóga oktató próbál kapcsolatban maradni a tanítványaival s az újonnan érkezőkkel is. A legjobb online jógaórákat végezhetjük otthonról is. Remélhetőleg hamarosan élőben is, de ha az élőben együtt gyakorlásra vágyunk, arra is találunk lehetőséget, nem kell a teljesen egyoldalú gyakorlást választani, lehet az online jógagyakorlás is interaktív!

 

Legyen rendszeres, ha online is

Bármelyik típust is választjuk és köteleződünk el mellette, ami talán egy fontos szempont, hogy rendszeresen végezzük a gyakorlást. Bár az online jóga órán nem tudunk tanácsot kérni, ha elakadunk vagy fájdalmas egy ászaná felvétele, de adhat egy kiinduló alapot. Ha majd lehetőség lesz rá, érdemes igazi, gyakorlott oktatóhoz járni, aki korrigálni tud, személyre szabott gyakorlatokkal tud segíteni bennünket a fejlődésben. Ehhez keressük majd fel Budapest legjobb jógastúdióját.

Kísérletezzünk, próbáljunk ki különböző jóga irányokat, oktatókat, amíg megtaláljuk azt, amelyik számunkra a legmegfelelőbb és utána mélyítsük el a gyakorlatunk minőségét és mennyiségét.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions