Tudatos karácsony: Csináld másképp!

Beköszöntött az év utolsó hónapja, a december. Ez az év legszebb időszaka, azonban sokaknak ezek a napok a legstresszesebb napok is a karácsony miatt. Ennek azonban idén nem kell így lennie. Adunk néhány tippet, hogy az idei ünnep nyugodtabban teljen.
Tudatos karácsony: Csináld másképp!

A karácsony közeledtével egyre nagyobb nyomás nehezedik ránk és sajnos ez évről-évre egyre korábban kezdődik. Már november elején megjelennek a boltokban a karácsonyi dekorációk, csokoládék és ajándékötletek. Decemberre azonban ez végképp felerősödik és ezer fele járnak a gondolataink. A kötelező ajándékvásárlás, a karácsonyfa beszerzése, az ünnepi lakoma hozzávalóinak beszerzése és az ezzel járó családi huzavona teljesen kimerítő lehet testileg és lelkileg is. Végül 24.-én fáradtan ülünk le az asztalhoz és alig várjuk hogy túl legyünk az egészen. De mi lenne ha ez idén másképp lenne?

Stresszes karácsony helyett legyen tudatos karácsony! Adunk néhány tippet, hogy az idei ünnepet sikerüljön békésebben és meghittebben tölteni…

Legyen az idei minden szempontból tudatos karácsony!

Sajnos soha senki nem gondolta volna hogy egy ilyen megoldandó helyzetet sodor elénk az élet, mint amit az idei évben tett. A világjárvány okozta korlátozások sok ember életét tették nehézzé nem csak anyagilag, hanem lelkileg is. De ez a helyzet is taníthat nekünk új dolgokat, szimplán csak észre kell vennünk benne a jót.

Ajándékvásárlás

A karácsonyi stressz szinte népbetegséggé nőtte ki magát. A “kinek nem vettem még ajándékot” hatalmas nyomást gyakorol ránk és sok család pénztárcáját is megterheli. Mi lenne ha ez idén másképp lenne? Mi lenne ha hajlandóak lennénk kikapcsolódni abból a kollektív hitrendszerből, hogy drága ajándékot kell adnom másoknak, mert karácsony van? Ajándékot adni az év minden napján lehet, nem csak karácsonykor. Óvakodjuk tehát idén a túlköltekezéstől! Persze jól tudjuk mi is, hogy a karácsony a szeretet ünnepe, de ez a szeretet nem feltétlenül drága és “kötelezően” vásárolt ajándékokban kell hogy megmutatkozzon.

Tudatos karácsony

Tipp: Készíts egy személyes ajándékot minden számodra különleges embernek, amely mindig rád fogja őket emlékeztetni. Egy személyre szóló, kézzel készített ajándék, egy-egy kedves képeslap vagy egy ajándékba adott családi program emléke sokkal tovább megmarad, mint pl. egy ajándékba adott porszívóé. Ez különösen igaz a gyerekekre. Évek múlva nem fog emlékezni rá hogy mikor kapta a babát – de egy különleges családi pillanat emléke örökre megmarad nekik.

Az ünnepi asztal

Karácsonykor hajlamosak vagyunk sokat enni, amely megterhelő lehet az emésztőrendszerünknek, ráadásul ez alatt a két hét ünnepi időszak alatt jó pár kiló is felszaladhat. A tudatos táplálkozás karácsonykor is ugyan olyan fontos, mint év közben. Az ünnepi asztalra tett finomságokat próbáljuk meg csökkenteni – pl.: 3 fajta sütemény helyett idén készítsünk egyet. Cukros és kalóriadús nasik helyett pedig válasszunk egészséges összetevőkből készült süteményeket.  Azért pedig, hogy elkerüljük a lerakódott plusz kilókat, menjünk ki a szabadba sétálni. Ez nem csak a testünknek, hanem a lelkünknek is jót tesz.

Gondoljuk át, mit jelent nekünk az ünnep!

Neked milyen érzés a karácsonyi készülődés? Várakozással teli örömet vagy éppen nehézséget és feszültséget okoz? Ha az utóbbit, gondold végig, hogy mi benne a nehézség és esetleg lehetséges volna e nem olyan komolyan venni a dolgokat? Próbálj meg más szemszögből tekinteni az ünnepre. Ez az időszak a pihenésről és a családdal töltött időről kellene hogy szóljon!

Tipp: Rendszeres meditáció csökkentheti a stresszt. Kerüld a zsúfolt bevásárlóközpontokat és a zajos helyeket. A nagy tömeg, a sorbanállás és a várakozás feszültté tehet minket. Szervezzük meg okosan a napjainkat, és vásároljunk be időben. Munka után pedig hagyjunk magunknak időt a pihenésre.

Törődj magaddal is!

Az idén kialakult helyzet remek alkalmat adhat arra, hogy a túl sok találkozó és céges karácsonyi vacsik helyett magunkkal töltsünk egy kis időt. Csináljunk olyan dolgokat, amelyek jó érzéssel töltenek el minket. Vegyünk egy forró fürdőt, olvassunk egy jó könyvet, gyújtsunk gyertyát és hallgassunk zenét. Remek családi program lehet egy közös társasjátékozós este is, így a gyerekeket is rávehetjük arra, hogy felálljanak a tv vagy a számítógép elől és együtt lehessenek velünk.

Tudatos karácsony este

Az én idő alkalmat nyújthat arra is, hogy átgondoljuk az idei évünket és megnézzük, hogy jövőre min szeretnénk változtatni. Készíthetünk tervet is vagy leírhatjuk jövő évi céljainkat egy papírra.

Karácsony kevesebb hulladékkal

A karácsony egy gyönyörű és meghitt ünnep, azonban rengeteg hulladékkal jár. Az ünnepek során sokan hajlamosak túl sok ételt készíteni, melynek nagy része a szemetesben végzi. Idén ne készíts túl sok ételt, csak annyit, amennyi biztosan el is fog fogyni. Ha pedig még is megmaradna pár szelet sütemény – még mielőtt megromlana – vidd el azoknak az embereknek akiket nem várt az idén terített asztal. Gondoljunk csak bele, hányan éheznek az utcákon, miközben mi rengeteg ételt dobálunk ki! Tegyük szebbé az Ő ünnepüket is.

Adományozz!

Karácsonykor rengeteg adományozó programot szerveznek országszerte. Idén csatlakozz! nézz szét a ruhásszekrényedben és a megunt, de még jó állapotban lévő ruháidat vidd el a rászorulóknak. Segíthetsz élelmiszerekkel és játékokkal is.

Csökkentsd a csomagolóanyagot és spórolj energiát!

A legtöbb hulladék karácsonykor kerül a szemetesekbe. A drágán megvásárolt csomagolópapír és ajándékszatyor percek alatt hulladékká válik a karácsonyfa alatt. Ha teheted idén csökkentsd a csomagolóanyagok mennyiségét.

Mivel a legtöbb időt a hűvös időnek és a jelenleg kialakult helyzetnek köszönhetően is a négy fal között töltjük, próbáljunk meg spórolni a felhasznált energiával. Bár manapság már javarész energiatakarékos fényfüzéreket és dekorációs kellékeket árulnak az áruházban, csökkentsük ezek mennyiségét, így nem csak a pénztárcánknak, hanem a bolygónknak is jót teszünk.

Tudatos karácsony

Ahogy láthatjátok, a tudatos életmód nem is olyan nehéz. Próbáljunk meg idén tényleg az ünnep szépségeinek örülni és minőségi időt tölteni a családdal. Talán sosem volt még erre kiválóbb lehetőség, mint most. Törődjünk magunkkal és egymással. Legyen idén a szeretet a legnagyobb ajándék amit egymásnak adhatunk.

Ha tetszett a cikk, támogass minket egy megosztással és kövess be minket a Facebook oldalunkon is, ahol további sok érdekes cikk közül válogathatsz! Mindenkinek kellemes karácsonyi készülődést kíván a Yoga Yogi csapata!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions