Hormonjóga gyakorlatok a változókorra

A változókor előbb-utóbb minden nő életében elérkezik. A hormonszint csökkenése nem csak testi, hanem komoly lelki változást is előidéz, felborítva így a testi-lelki egyensúlyt. A hormonjóga gyakorlatok könnyen elvégezhetőek bárki számára és rendszeres napi gyakorlásukkal akár a változókor kezdete is eltolható. 
Hormonjóga gyakorlatok a változókorra

 

A változókor minden nő életében bekövetkezik. Általában 50 éves kor fölött kezdődik, de sok tünete már előbb észlelhető. A hormonjóga gyakorlatok kitűnően enyhíthetik a kellemetlen tüneteket, melyeket Dinah Rodrigues brazil pszichológusnő és jógaterapeuta fejlesztett ki. Könyvet is adott ki ebben a témában, amely a “Hormonjóga – Természetes egyensúly a változókorban” címet kapta.

A gyakorlatokat különböző módszerek keverékével (Hatha-jóga, kundaliai-jóga és buddhista meditációs technikák) – fejlesztette ki. Gyakorlatsora könnyen megtanulható, nem igényel különösebb hajlékonyságot vagy tapasztalatot a jógázásban és mi több, elég csupán napi fél órát rászánni, A tudatos életmód fontos része a jóga, így ezen gyakorlatok minden dolgozó nőnek könnyedén a napi programjába illeszthetőek.

Hormonjóga gyakorlatok könyv
A könyvet erre a linkre kattintva tudod megrendelni.

A változókor

A változókor a nőknél általában 45 és 60 év között jelenik meg. A folyamat során elsősorban hormonális változások mennek végbe, a petefészek lassú kimerülése, valamint az ösztrogén és progeszteron hormonok termelődésének megszűnése következtében.

Fizikai, mentális és lelki szinten a következő kellemetlen tünetek jelenhetnek meg:

 • a menstruációs vérzés kezdetben rendszertelenné válik, végül teljesen elmarad
 • hőhullámok, izzadás
 • feszültség, szorongás, depresszió
 • alvászavar, fáradékonyság
 • koncentrációs zavar
 • libidó csökkenés, hüvelyszárazság
 • fejfájás

Hormonjóga gyakorlatok a változókor tüneteinek késleltetésére, enyhítésére

Dinah Rodrigues egyedülálló gyakorlatsorozata serkenti a hormontermelő mirigyek működését, stimulálják a petefészkek, a pajzsmirigy és a mellékvesék működését. Légzőgyakorlatai hatással vannak az agyalapi mirigyre – vagyis a hipofízisre, amely a test egész hormonrendszerének az irányítója, valamint a mély hasi légzés hatására javul a medencei szervek vérellátása és oxigénnel történő ellátása.

Akár otthon akár a legjobb budapesti jógastúdiók egyikében gyakorolsz, a következő gyakorlatok mindenképpen jótékony hatással lesznek a testedre.

 • Matszjendra ászana ( Csavaró ülés)
 • Maha ászana ( Oldalsó nyújtás)
 • Keleti imatartás
 • Szupta Vadzsraszana ( Gyémántülés) – a petefészek megnyújtására
 • Dhanur ászana

Amennyiben nem vagy biztos a gyakorlatok helyes elvégzésében, kérj segítséget egy profi oktatótól az esetleges sérülések elkerülése végett. Egészségügyi panaszok esetén pedig csak a kezelőorvossal való konzultáció után javasolt a gyakorlatok elvégzése!

Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánunk!

[youtube v=”kcM1WhnPoYY”]

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions