Mi is a tibeti jóga?

A tibeti jóga, vagy jantra jóga egy kevésbé közismert jógarendszer. A mozgás jógája néven is ismert gyakorlatrendszer a három kaput (test, légzés, tudat) kapcsolja össze. A fizikai test mozgásán, a megszabott légzés és légzéstartáson keresztül az egység tudatállapot elérése a cél. A gyakorlatok egy mozgás és légzés rendszeren keresztül koordinálják a test energiáit.
Mi is a tibeti jóga?

A tibeti jóga egy zárt rendszer volt, amely nem jutott Tibet falain kívülre. Egészen a 70-es évekig, amikoris Csögyal Namkhai Norbu, tibeti professzor és dzogcsen mester, elkezdte Olaszországban tanítani. Manapság már szinte a világ összes országában elérhető, a jantra jógára felhatalmazott oktatók által.

 

Mi az a dzogcsen?

A dzogcsen sem nem vallás, sem nem filozófiai rendszer, hanem inkább az egyén eredendő állapotára vonatkozó tudás átadása, túl bármilyen faji, vallási vagy filozófiai öntudaton.

A dzogcsen tudása bárkiben megjelenhet, függetlenül attól, hogy az adott személy követ-e valamilyen vallást – úgymint buddhizmus, kereszténység, hinduizmus és így tovább – avagy materialista, illetve egyáltalán nem hisz semmiben.

A dzogcsen tudása ősidők óta létezik, a mi korszakunkban azonban Garab Dordzse adta át először, néhány évszázaddal Sákjamuni Buddha után. A dzogcsen évszázadokon keresztül, megszakítás nélkül, folyamatos átadási vonalon adta át Mester, tanítványnak, egészen a mai napig.

 

tibeti-joga, vairocana

 

A tibeti jóga eredete

A jógarendszer egy 8. századi gyökérszövegből ered, amelyet Vairócsanától eredeztetnek. Ennek a címe a Nap és a Hold egyesítése. Namkhai Norbu mester ezen gyökér szöveget részletes magyarázatokkal látta el.

A jantra jóga a dzogcsentanítások mélységes lényegének a gyakorló három ‘kapujába’ (test, beszéd és tudat) történő beolvasztásának egyik alapvető módszere. A testhelyzeteken és mozgásokon keresztül, amelyeket a légzéssel összehangoltan hajtunk végre.

Így egyensúlyba hozzuk az energiáinkat, így a tudat számára lehetővé válik a megpihenés a nyugalom és egyensúly valódi állapotában, amely kiindulópontként szolgál az elmélyedésbe történő belépéshez.

A tibeti jógában fizikai testgyakorlatokat, légzésgyakorlatokat és tudati módszereket alkalmaznak. Az ember testének közepén van egy úgynevezett energia tengely. S a mozgás jógája ebbe az energiatengelybe „vezeti vissza”, hogy a kettősség állapotából, az egységet felfedezhessük.

A testhelyzeteken és mozgásokon keresztül, amelyeket a légzéssel összehangoltan hajtunk végre, egyensúlyba hozzuk az energiáinkat, így a tudat számára lehetővé válik a megpihenés a nyugalom és egyensúly valódi állapotában, amely kiindulópontként szolgál az elmélyedésbe történő belépéshez.

 

Mit is jelent a kettősség állapota

A kettősség állapota azt jelenti, hogy mindig megkülönböztetünk valamit valamitől. Ezt szeretjük, azt nem. Ez ízlik, tetszik, amaz nem.

Ha elsajátítjuk a nem ítélkezés képességét, és a dolgokat úgy látjuk amilyenek, akkor megszakítjuk a kettősségek állapotában való bolyongást. A dolgok természeteként érzékeljük azokat. Tárgyakat, tudati és érzelmi állapotokat. Nem negatív se nem pozitív, hanem olyan amilyen.

Ez az egyik lényeges aspektusa a tibeti jógának.

 

A mozgás tibeti jógája

Az emberi testben jelenlévő felfelé és lefelé áramló energiák a zavarodottságot táplálják. S ezen a légzés segíthet, amely kiegyenlíti ezeket az energiákat és a helyes gyakorlással bölcsességgé alakítja. A jantra jóga gyakorlással ezeket az energiákat, szeleket az uralmuk alá veszik és átalakítják örömmé és világossággá.

Ennek a gyakorlatnak a legfontosabb eleme a belső tűz tantrikus jógája mely minden tibeti hagyomány lényegi gyakorlata. A híres Naropa Hat Jógájának alap gyakorlata és erre épül a többi megvilágosodást segítő jógagyakorlat is.

 

tibeti-joga, buddha

 

Mi a különbség a Hatha és a Jantra jóga között

A Jantra jógában gyakorolt sok póz hasonló a Hatha jógához, de ezek felvételének és alkalmazásának módja jelentősen eltér. A Jantra jóga olyan szekvenciát, vagyis sorozatot használ, amely hét mozgásfázisból áll, összekapcsolva a légzés hét fázisával.

Különösen az egyes mozdulatok középső fázisának helyzete segít a légzés olyan speciális visszatartásainak létrehozásában, amelyek mély, finom szinten működnek. Ezért nem csak a fő pozíció, hanem maga a különböző légzéstartások és az ahhoz kapcsolódó mozgás a fontos.

 

A jantra jóga felépítése

A tibeti jóga, vagyis jantra jóga egy nagyon logikus rendszer, amely különböző légzés és mozgás gyakorlatokkal épül fel. A lényegi része a gyakorlásnak a kilences tisztító légzés és a nyolc mozgás. De az lényegi részébe kibővítve így néz ki:

  • Az ízületek ellazítása

Amely megszünteti a békés nyugvás (tib. sine) akadályait.

  • A pránát tisztító nyolc mozgás

Amely megszünteti az átható belátás (tib. lhagtong) akadályait, különösen a tompaságot, izgatottságot és szétszórtságot szünteti meg.

  • A csatornák kontrollálása

Amely feloldja az érzékszervek blokkjait.

  • A ritmikus légzés elsajátítása

Amely kifejleszti a belső tüzet elősegítő vázalégzést.

S ezen felül 5 csoportja van a Jantra jógának, s mindegyikben öt jantra, azaz gyakorlat van. Mindegyik csoport mozgás-sorozatból áll, amelyhez különböző légzés és légzéstartások kapcsolódnak. Nyitott tartás, nyomással tartás, zárt tartás és üres tartás képzik a csoportok lényegi részét. Az előbb említett gyakorlatokkal (kilences légzés, nyolc mozgás) alapozzuk meg a helyes légzés(tartásoka)t.

 

Helyileg, hol végezhetjük?

Jelenleg többnyire online formában, akár angol nyelven is végezhetjük. A budapesti Tan Kapuja Buddhista Főiskolán heti rendszerességgel szokott lenni (korlátozás-mentes időszakban) Jantra Jóga gyakorlás, a Magyarországi Dzogcsen Közösség szervezése által.

Ahhoz, hogy gyakorlóvá váljunk érdemes egy alap, kezdő kurzust elvégeznünk.

Magyarországon négy oktatója van a Jantra jógának, jómagam közéjük tartozom.

Ha szimpatikus ez a jógairányzat, akkor próbáljuk ki, de ha valamilyen más jógát gyakorolnánk, akkor nézzünk körül Budapest legjobb jógastúdiói között!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions