Reggeli jógapózok, hogy jól induljon a nap

Ha olykor neked is nehezen, álmosan, fásultan indulnak a reggelek, akkor böngészd végig a reggeli jógapózok sorát! Ezeket érdemes kipróbálnod, hiszen a reggeli rutinodba építve fantasztikusan elindítják majd a napodat!
Reggeli jógapózok, hogy jól induljon a nap

Amikor a reggeli ébredésről, napindításról van szó, mindenki másra esküszik. Vannak, akik kiadósan reggeliznek, vannak, akik egy nagy adag kávét döntenek le, vannak, akiket a reggeli kutyasétáltatás, vagy éppen a sportolás, például a reggeli jógapózok gyakorlása ébreszt fel. Bármelyik csoportba is tartozz, érdemes lehet kipróbálnod az alább felsorolt jógagyakorlatokat reggelenként. És hogy miért? Indítsd velük a napod, és meglátod, egészen más fénytörésben látod majd ezt a napszakot!

Miért éppen a jóga?

Mielőtt rátérnénk arra, hogy melyek azok a reggeli jógapózok, amelyeket szerintünk jó gyakorolni, nézzük meg, miért érdemes egyáltalán ezzel a mozgásformával indítani a napot. A legtöbben ugyanis napzárásként jógáznak, vagy akkor, amikor éppen idejük van elmenni a legjobb budapesti jógastúdiókba. Természetes, hogy az ember a rohanó mindennapokba akkor építi be a sportolást, amikor éppen tudja. Mégis, ha most tovább olvasol, lehet, hogy meggyőzünk arról, hogy igenis jót fog tenni, ha a jógázást a reggeli rutinod részévé teszed.

Szóval, miért is éri meg egy fél órácskával hamarabb felkelni minden reggel? A doyou.com jógaoktatója saját tapasztalatai alapján felsorolt öt olyan pozitív hatást, amelyet az ember szinte azonnal elkezd érezni, ha a reggeli jógapózok indítják a napját. Még akkor is, ha nem vagy kifejezetten reggeli pacsirta!

  1. Az egyik jótékony hatása, hogy a napod során sokkal jobban tudsz fókuszálni. Ha egy rövid meditációval indítasz, és néhány erős egyensúly-fókuszt igénylő pózt is beiktatsz, máris megalapozod az egész napod.
  2. Szintén fontos az az energialöket, amelyet egy gyakorlatsortól kaphatsz. Mivel mozogsz, beindulnak a sejtjeid és azok oxidációja, ezzel pedig az egész tested elkezd felfrissülni.
  3. Már az első két pont is segít abban, hogy sokkal tisztább fejjel és nyugodtabban vághass neki a nap további részének. Köztudott, hogy a jóga alapvetően csökkenti a stressz-szintet, ez pedig a reggeli jógapózok esetében is ugyanúgy igaz.
  4. A reggeli jógázás még az étkezésre is hatással van, ennek pedig különösen örülni fognak azok, akik imádnak enni. Egy reggeli 20-30 perces jógagyakorlatsor után ugyanis beindul az emésztés és az anyagcsere, ami pedig egyet jelent azzal, hogy nyugodtan bevihetsz egy kis extra kalóriát! Így már nem is tűnik aggasztónak az ebéd utáni desszert, ugye?
  5. Nemcsak hogy többet ehetsz, de emellett még tónusosabb is leszel! Köztudott, hogy a jóga csodálatosan építi az izmokat, feszesít és formál. Ha pedig minden reggeledet ezzel indítod, hamar meg is mutatkozik majd ez a fajta jótékony hatása. Ugye, hogy egy próbát megér?

Reggeli jógapózok

Szinte biztosan vagyunk abban, hogy mostanra téged is meggyőztünk, hogy megéri a reggeli jógapózok mindennapi gyakorlása. Itt persze nem arra gondolunk, hogy minden reggel el kell menned a legközelebbi jógastúdióba egy reggel 6-os órára. Ha kellően gyakorlott vagy, bátran végezheted a gyakorlatokat otthon is. (Ha nem vagy biztos a dolgodban, olvasd el az otthoni jógázásra vonatkozó cikkünket, ami telis-tele van hasznos tippekkel!)

Úgyhogy, most már nincs is más hátra, mint megnézni azokat a gyakorlatokat, amelyeket különösen ajánlott reggel végezni. Ha ezeket sorban, egymás után végzed, el is készült egy gyakorlatsor, amelyet bátran beépíthetsz a mindennapokba.

Savasana

Az első egy könnyű póz. Egyszerűen feküdj a hátadra, a kezeidet helyezd magad mellé, és figyelj a légzésedre!

Kobrapóz

Feküdj a hasadra, a tenyereidet tartsd a mellkasod magasságában a padlón! Belégzésnél nyomd a combjaidat és a talpaidat a padlóhoz, miközben a karjaiddal felemeled a felsőtested a földről! Kilégzésnél ereszd vissza!

Balasana

Térdelő pózban (a vádlik a padlóval párhuzamosak) hajolj előre a mellkasoddal, hogy az a combjaidhoz érjen! A legjobb, ha a homlokod eléri a jógaszőnyeget. Igyekezz a karjaiddal minél messzebbre nyújtózkodni!
reggeli jógapózok

Chakravakasana

Ehhez a pózhoz állj négykézláb! Nyomd a tenyereidet a szőnyeghez, lélegezz be, nézz fel, és „ejtsd be” a gerincoszlopod, azaz homorítsd a hátad! Amikor kilélegzel, az álladat nyomd a mellkasodhoz, és domborítsd a hátad!

Lefelé néző kutya

Az előző helyzetből egyszerűen válthatsz erre. Csak emeld fel a térdeidet a padlótól egy gyors plankhelyzetbe, majd told fel a csípőd, ahogyan a képen is látod! Ereszd el lazán a fejed, és a vállaidat is mentesítsd a nyomástól!

Anjaneyasana

Az egyik lábadat hajlítsd be kilencven fokos szögbe, miközben a másikat magad mögöd tartod nyújtva! Ezután mindkét kezeddel nyújtózkodj az ég felé! Figyelj a légzésedre, majd cserélj lábat!

Baddha Konasana

Az utolsó pózhoz ülj le a szőnyegedre olyan törökülésben, amelyben a talpaid összeérnek! Próbálj minél egyenesebben ülni, érezd, hogy nyúlik a gerinced!

reggeli jógapózok

Ezen a ponton pedig nincs mit tenni: itt az idő kipróbálni a reggeli jógapózok sorát! Azt tanácsoljuk, hogy ne is halogasd sokáig, már állítsd holnap egy kicsit előbbre az ébresztőórát. Lehet, hogy amikor csörög, nem fogsz örülni, de hidd el, később nem fogod megbánni, a tested pedig extrán hálás lesz érte!

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions