Ájurvédikus növények, amelyeket otthon is tarthatsz

Az ájurvédikus növények nemcsak hogy varázslatos erővel bírnak a gyógyítás terén és megfűszerezik az ételeidet, de még az otthonod díszeivé is válhatnak! Természetesen nem mindegyiket könnyű beszerezni vagy elültetni egy európai kertben, de most olyanokat is mutatunk, amelyekkel könnyű dolgod lesz.
Ájurvédikus növények, amelyeket otthon is tarthatsz

Ha az ájurvédáról beszélünk, elengedhetetlen, hogy érintsük az ájurvédikus növények témakörét is. Ezek ugyanis nemcsak a táplálkozás terén hasznosak, hanem sok esetben gyógyító erővel is bírnak – éppen ezért pedig igen jó ötlet, ha az otthonunkban is tartunk belőlük pár tövet. Azaz: az ájurvédikus növények nemcsak a konyhakert ékei vagy az étkező díszei lesznek, hanem haszonsítani is tudjuk őket a mindennapokban.

De melyek azok az ájurvédikus növények? Melyek azok, amelyeket a leggyakrabban tudunk hasznosítani? Illetve melyek azok, amelyeket könnyen be tudunk szerezni? A következőkben választ adunk ezekre a kérdésekre, megismertetünk jó néhány fotoszintetizáló csodával, beavatunk abba, hogy mire és hogyan használhatók fel a mindennapi élet során.

Ájurvéda és táplálkozás

Ha azok közé tartozol, akik még kezdők ebben a témában, most itt van egy kis összefoglaló, hogy képbe kerülj. Ahogyan egy korábbi cikkünkben fogalmaztunk: „a hagyományos, indiai orvostudományi rendszer, ajurvéda szerint az egészségnek négy alappillére van. Az első a táplálkozás (ahara), a második a napirend (dinacharya), a harmadik az életmód (vihara), a negyedik pedig a terápia (ausadhi). És mivel – ahogyan fent is említettük – a problémákat az emésztőrendszerre vezetik vissza, ezek közül kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a táplálkozásra. Ez egyfajta tudatos életmódot ösztönöz, amelynek lényege, hogy mindenki olyan táplálékot vegyen magához, ami az ő dósájának megfelel.”

Most abba nem mennénk bele részletesebben, hogy milyen dósák vannak és hogy mik ezek jellemzői. Ha te azért kíváncsi vagy rá, ebben a cikkben többet is olvashatsz erről. De mi leginkább azt javasoljuk, hogy ha szeretnél még inkább elmélyülni a témában, akkor keress egy tanfolyamot vagy tanácsadót, aki segít neked ebben. Ha felkeltettük az érdeklődésed, olvasd el ebben a cikkben, hogy milyen lehetőségeid vannak Budapesten.

Ájurvédikus növények

Gyógynövények az ájurvédában

A fenti leírás alapján most már te is láthatod, hogy az ájurvédikus növények központi szerepet játszanak ebben a hagyományos indiai orvostudományi rendszerben. Egyrészt azért, mert az ájurvéda központi eleme a táplálkozás, az emésztőrendszer egészségének fenntartása a megfelelő élelmiszerek bevitele által. Ebbe pedig teljes mértékben beletartoznak a különböző növények, fűszernövények.

Másrészt pedig azért, mert a rendszer terápia részébe is beilleszthetőek, mégpedig a gyógyhatásuk miatt. És itt nem a különböző homeopátiás gyógyszerekre gondolunk, sokkal inkább az ájurvédikus növények gyógyászati célú felhasználására – legyen szó akár teákról, akár a növények leveléből, szárából nyert porokról. Úgyhogy nincs is más hátra, mint megnézni, hogy mi mindet érdemes ültetni a konyhakertben, ha szem előtt tartjuk az ájurvéda alapszabályait.

Ájurvédikus növények

Az ájurvéda egyik ágazata a növények és gyógynövények tanulmányozásához köthető. Ezeknek kiemelkedő megelőző és gyógyító hatású fiziológiai tulajdonságai vannak. Használhatóak külsőleg – például sebgyógyításra –, belsőleg, szájon át bevéve vagy akár ételekhez adva. Ma már 600-nál is többféle eredeti gyógynövényformulát tartanak számon, amelyeknek nagy előnye, hogy nincsenek mellékhatásaik. Az ájurvédikus növények egyébként általában nem egyedül használandóak, hanem összetett formulákban, így a hatásaik kiegészítik egymást.

Most pedig bemutatunk néhányat az olyan ájurvédikus növények közül, amelyeket akár otthon is tarthatsz!

Methi, avagy görögszéna

Nemcsak egy egyszerű fűszernövény, Indiában ugyanis illatosított előételként is igen közkedvelt. Jó hatással van az emésztésre, megszünteti a bélgázokat a testben és nyugtató hatása is ismert. Emellett betegségek esetén is használják, például a láz lehúzására vagy éppen koleszterinszintcsökkentésre. Közismert a várandós anyákra gyakorolt több jótékony hatása is, például az, hogy segíti a szoptatást és megkönnyíti a méhösszehúzódást. Emellett ismert, hogy a májat is védi az alkohol okozta negatív behatásoktól. Ha kipróbálnád, itt találod, hogy hogyan érdemes nekivágni az otthoni ültetésnek.

Ájurvédikus növények

Tulsi, avagy szent bazsalikom

A tulsi az ájurvédikus növények között is különleges, hiszen egy szenti, hindu növényről van szó. Emiatt legyakrabban templomok kertjében találjuk meg, de ma már konyhakertekben is gyakran ültetik. A szent bazsalikomnak fantasztikus illata van, amellyel megnyitja a légutakat, kitisztítja a tüdőből a felesleges folyadékot és a tüdőkapacitást is növeli. Használják emellett láz- és gyulladáscsökkentőként is, de fájdalomcsillapításra is alkalmas. Ha szívesen tartanád az otthonodban, nézd meg itt, hogy hogyan kell eljárni vele!

Haldi, avagy kurkuma

Az általunk tárgyalt ájurvédikus növények közül talán a kurkuma a legismertebb. Ha te is szoktál indiai ételeket főzni, akkor biztosan találkoztál már vele, és meg is jegyezted élénksárga színe és jellegzetesen isteni íze, illetve illata nyomán. De nemcsak az ételeinkkel tesz ám csodákat ez a fűszernövény! Összetevőben igen gazdag, ezért széleskörűen használható különböző gyógyászati célokra is. Segíti az agyműködés egészséges fenntartását, a magas oxidációs tevékenységet, de még az olyan komolyabb betegségek megelőzésében is segít, mint a rák vagy éppen az Alzheimer kór. Remekül használható gyulladáscsökkentőként is, a hasonló hatású gyógyszerekkel ellentétben ennek nincsenek kellemetlen mellékhatásai. Ha szívesen ültetnéd otthon, kattints ide, és tudd meg, hogyan kell!

Most pedig nincs is más hátra, mint fogni néhány magot, cserepet, egy kis ásót, és belevágni a kertészkedésbe!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions