Ájurvéda Budapesten – Tanulj, gyógyulj és táplálkozz!

Ma már az ájurvéda Budapesten is megtapasztalható bárki számára: legyen szó ilyen jellegű gyógyításról vagy táplálkozásról, számtalan tanfolyam, gyógyító, étterem és üzlet áll az ember rendelkezésére. Most ezeket mutatjuk be nektek.
Ájurvéda Budapesten – Tanulj, gyógyulj és táplálkozz!

Az ájurvéda Budapesten – és igazából egész Magyarországon – egyre nagyobb népszerűségnek örvend. És hogy ez minek köszönhető? Nos, részben a keleti vallások és filozófiák szélesebb körű elterjedésének,  illetve annak, hogy egyre többen követik a jógakultúrát itthon is – és persze az ezekhez kapcsolódó életviteli sajátosságokat is.

Ezért lehet az, hogy egyre többen meditálnak, járnak jógaórára, táplálkoznak úgy, mint a jógik és keresnek alternatív gyógymódokat ahelyett, hogy minden problémájukkal a gyógyszeresdobozhoz fordulnának. A növekvő érdeklődés pedig természetesen magával hozta, hogy egyre több helyen szolgálják ki ezeket az igényeket. Így lehet az, hogy ma már az ájurvéda Budapesten egyre több helyen jelenik meg, legyen szó tanfolyamokról vagy éttermekről, szinte bármit megtalálhatsz a fővárosban. Most pedig, ha tovább olvasol, azt is megtudhatod, hogy hol!

Mi az ájurvéda?

Korábban már több cikkünkben is érintettük az ájurvéda különböző vonatkozásait. Legyen szó kismamákról, bőrápolásról vagy éppen a táplálkozásról – számtalan témakört kimerítettünk már. De ha te azok közé tartozol, akik egyelőre kezdők ezen a téren, és szeretnének erről az egészről általánosabb képet kapni, akkor mielőtt elvesznél a részletekben, olvasd el az alábbi összefoglalót.

Ahogyan egy korábbi cikkünkben írtunk róla, az ájurvéda a hagyományos, indiai orvostudományi rendszer, ami szerint az egészségnek négy alappillére van. Az első a táplálkozás (ahara), a második a napirend (dinacharya), a harmadik az életmód (vihara), a negyedik pedig a terápia (ausadhi). És mivel – ahogyan fent is említettük – a problémákat az emésztőrendszerre vezetik vissza, ezek közül kifejezetten nagy hangsúlyt fektetnek a táplálkozásra. Ez egyfajta tudatos életmódot ösztönöz, amelynek lényege, hogy mindenki olyan táplálékot vegyen magához, ami az ő dósájának megfelel.

És hogy mi az a dósa? Nos, ez az egyedi biológiai energia-kombináció. A három típusa: a vata, a pitta és a kapha. Ahhoz, hogy az ajurvédikus táplálkozás sikeres lehessen, fontos tisztában lennünk azzal, hogy mi melyikbe tartozunk. Ennek felfedésében segítségünkre lehetnek online tesztek és a saját tapasztalásaink is, de az alábbi ájurvéda Budapesten alcím alatt mutatunk néhány biztosabb módszert is tanfolyamok formájában.

Ájurvéda Budapesten

Ájurvéda Budapesten

Most, hogy már nagy vonalakban megtudtad, miről is szól ez az indiai hagyományokon alapuló rendszer, rátérhetünk arra, hogy milyen formákban és hol jelenik meg az ájurvéda Budapesten, és hogy hol kell keresgélnünk, ha szeretnénk róla többet megtudni. Ugyanis nincs más dolgod, mint hogy szétnézz a magyar fővárosban, és megláthatod a lehetőségeket. Akár a tanfolyamok, akár a különböző élelmiszerek beszerzési helye érdekel, akár az, hogy hol ehetsz egy jót az ájurvéda jegyében, itt megtalálod, amit keresel!

Tanfolyamok

Ha szeretnél többet megtudni az ájurvédáról, nem érdemes mindössze interneten talált cikkekre és blogbejegyzésekre hagyatkozni. De mi még csak azt sem ajánljuk, hogy fogj egy könyvet, és abból próbálj meg minél többet megtudni róla. Ez ugyanis tipikusan olyasvalami, amibe valóban megéri mélyebben is beleásni magad – sőt, mi azt mondjuk, hogy ennek igazán csak így van értelme. Ezért is annyira jó, hogy már a magyar fővárosban is kínálnak többféle erre irányuló tanfolyamot.

Ilkó Péter (makeeathappen.com) egy védikus bölcsész, táplálkozási- és életmódtanácsadó, illetve jógaoktató. Péter több más elfoglaltság mellett arra is vállalkozik, hogy bárkinek személyre szabottan elkészítse táplálkozási- és életmódtanácsadását jógapszichológiai és ájurvédikus alapokon.

A Bhaktivedanta Hittudományi Főiskolán is találhatsz ájurvédával kapcsolatos tanfolyamokat, amelyek nemcsak hogy bemutatják ezt a rendszert, de a holisztikus szemléletbe is bevezetnek. Emellett pedig segítenek abban, hogy egy egészségesebb, boldogabb és teljes életet élj, megtalálva önmagad. Részt vehetsz öngyógyítással, immunerősítéssel és életmóddal kapcsolatos tanfolyamokon is, csak hogy néhányat említsünk.

A Happymed szentendrei rendelőjében pedig elérhető egyfajta ájurvédikus tanácsadás, ami kifejezetten a módszer egészségre gyakorolt hatásáról és az ájurvédikus gyógyításról szól.

Táplálkozás

Ahogyan fentebb már említettük, az ájurvédában központi helyet foglal el az emésztőrendszer, így a táplálkozás is. Ezért elkerülhetetlen, hogy sorra vegyük, hol tudunk Budapesten hozzájutni a különböző ájurvédikus alapanyagokhoz vagy hol tudunk ilyesmit éttermi körülmények között fogyasztani.

Kifejezetten ájurvédikus boltnak bélyegzett üzletet egyelőre nem találhatunk Budapesten, viszont jó szívvel ajánljuk a különböző indiai boltokat. Ezeken a helyeken ugyanis olyan hozzáértők szoktak segíteni a vásárlóknak, akik biztosan a megfelelő irányba tudnak terelni, ha elbizonytalanodsz.

Ami az éttermeket illeti, számtalan indiai helyet találunk a városban, ezek pedig alapvetően odafigyelnek a hagyományokra, így nem lesz probléma, hogy ájurvédikus táplálkozásba illeszthető fogásokat találj náluk. Ha nem szeretnéd a véletlenre bízni, akkor pedig látogass el a MahaRana étterembe! Az újlipótvárosi étterem kifejezetten és kizárólag ájurvédikus recepteket főz a vendégeinek nap mint nap!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions