Egynapos budapesti túrák a karácsonyi stressz feloldására

Mióta a karácsony egyáltalán nem arról szól, amiről egykor szólt, vagy amiről szólnia kellene, az embert egyre több stressz éri az ünnepi időszakban. Ha te is azt érzed, hogy egy kicsit besokalltál, akkor az egynapos budapesti túrák jelenthetik számodra a megoldást!
Egynapos budapesti túrák a karácsonyi stressz feloldására

Lehet, hogy nem is gondolnád, de az egynapod budapesti túrák is tökéletesen elegendőek ahhoz, hogy egy kicsit kikapcsolj. Ha sok volt már a bejgliből, akkor biztosan szeretnéd egy kicsit átmozgatni magad. Ha túlságosan besűrűsödött a családi légkör, akkor valószínűleg jót tenne neked, hogy egy kicsit kiszakadj a házból vagy lakásból. Nem is beszélve arról, hogy a természet milyen nyugtató hatással van az emberre, a friss levegő pedig feltölt és kitisztítja az elmédet.

Éppen ezért, hogy ha nincs alkalmad elmenni egy budapesti jógastúdióba, vagy olyan mozgásformát keresel, ahová a családod is elkísérhet, akkor az egynapos budapesti túrák jelenthetik számodra a megoldást.

Egynapos budapesti túrák

Lehet, hogy nem is gondolnád, de egyáltalán nem kell lemenned vidékre ahhoz, hogy egy jót sétálj a szabadban: Budapest környéke is számtalan túrázási lehetőséget biztosít. Vannak köztük hosszabbak és megerőltetőbbek, de vannak olyanok is, amelyek rövidebbek és inkább sétálósak, így gyerekekkel vagy idősebbekkel is egyszerűen teljesíthetőek. Nézzük, melyek azok az egynapos Budapesti túrák, amelyeket jó szívvel ajánlunk egy kis ünnepek utáni – vagy ünnepek közbeni – stresszoldásra!

Teve-szikla, Pilisborosjenő

Egy viszonylag könnyű, változatos túrára számíthat az, aki a Teve-sziklához indul. A nagyjából 10 kilométeres séta során megcsodálhatjuk a Pilis hegyeit és elővilágát, a Teve-szikla különleges formációit, az erodálódott dolomittornyokat és a csodás erdőket is. Sőt! Itt találhatóak az Egri Csillagokból ismert várromok is, amelyeket szintén útba ejthetünk a túra során – a gyerekek biztosan élvezni fogják!

Kisoroszi szigetcsúcs

Az egyik legkönnyedebb túrázási lehetőséget nyújtja a Kisoroszi szigetcsúcs. Itt ugyanis nincs kifejezett túraútvonal, viszont a Duna-parton bámészkodva-sétálgatva az egész család felfedezheti a terület fantasztikus természeti adottságait. A víz közelsége, az árterek, a különleges fák mindenkinek elnyerik majd a tetszését, ha pedig valaki kutyával érkezik, annak külön élmény lesz, ahogy a négylábú kedvencek élvezik a kirándulást a parton.

Dobogókő

Szintén a Pilisben található az egynapos budapesti túrák egyik legkülönlegesebbike, Dobogókő. És hogy miért is olyan speciális? Nos, a spirituális világban Dobogókőt tekintik a Föld szívcsakrájának. Ha te magad is otthonosan mozogsz ebben a szemléletmódban, akkor ezzel biztosan nem mondtunk újdonságot. Emiatt a tulajdonsága miatt azok, akik idelátogatnak szinte egytől egyig arról számolnak be, hogy egyfajta különös nyugalom szállja meg őket, egyesek pedig úgy érzik, hogy a hely feltölti őket energiával. Ezek a rejtélyes, de valóban tapasztalható hatások pedig Dobogókő gyógyító erejének köszönhetőek.

 Ödög-orom

Gondoltad volna, hogy némelyik túraútvonalhoz el sem kell hagynod Budapest határát? A XII. kerületben található az Ördög-orom és annak legnagyobb nevezetessége, az Ördög-szószék. Csak egy rövid villamosút és máris a budai kerület erdős részén találhatod magad. Innen már nincs messze maga a túraútvonal sem, amelyen az egész család elsétálhat ehhez a nevezetességhez.

Egynapos budapesti túrák

Csóványos

Ha egy kis magaslati levegőre vágytok, akkor nincs mese, irány Pest megye legmagasabb pontja, Csóványos! A 938 méter magas csúcsról eszméletlen panoráma nyílik a környező hegyekre és dombokra. Sőt, ha tiszta az idő, az ember akár még a Tátráig is elláthat a kilátóból. A kijutásban segítségetekre lehet a Királyréti Erdei Vasút, amit a gyerekek különösen élvezni fognak. De azt mindenképpen kalkuláljátok bele, hogy meredek túrát kell majd tennetek – hiszen ahogy a mondás is tartja: valamit valamiért.

Hűvösvölgytől Solymárig

Tudtad, hogy az ország egyik leghosszabb túraútvonala Budapestet sem kerüli el? A 14. szakasza átszeli a Budai-hegységet 14,2 kilométeres hosszban Hűvösvölgytől egészen Solymárig. Ez tehát nem egy rövid és könnyed túraútvonal – bár nagy szintkülönbségek nincsenek –, éppen ezért érdemes inkább azoknak betervezni, akik nem gyerekekkel és idősekkel vágnak neki a karácsonyi túrázásnak.

Nagy-Kopasz hegy

Mindegy, hogy rövidebb vagy hosszabb sétát tervezel, tökéletes választás a Nagy-Kopasz hegy – itt ugyanis megválaszthatjuk, hogy melyik útvonal fér bele az edzettségi szintünkbe. Ez ráadásul a Budai-hegység legmagasabb csúcsa, ráadásul egy kilátóval megspékelve, így fantasztikus kilátás tárul elénk a hegység többi részére.

Törökugrató, Budaörs

Alig egy karnyújtásnyira található Budapesttől Budaörs, ami többek között a város fölé magasodó szikláiról híres – amelyekhez természetesen el is lehet kirándulni. Éppen ezért ezt sem hagyhattuk ki az egynapos budapesti túrák közül: közel van, a táv és az emelkedő kezdőknek is teljesíthető, a kilátás pedig lélegzetelállító. Ha pedig valaki nem fárad ki a sziklákhoz érve, még mindig folytathatja útját a Csíki-hegyek felé.

Mátyás-hegyi kőfejtő

A tökéletes családi program! A Mátyás- és Remete-hegy környéke számtalan látnivalót tartogat kicsiknek és nagyoknak egyaránt – ráadásul mindezt könnyen megközelíthető helyeken. Barlangrendszerek, lélegzetelállító sziklarengetegek és csodás kilátás: ez vár rátok, ha az utatok e budai látványosságok felé vezet.

Túrára fel!

Reméljük, hogy mindezzel meghoztuk a kedved az egynapos Budapesti túrák valamelyikéhez, és reméljük, hogy lesz kedvetek az ünnepek alatt vagy a két ünnep között egy kicsit felállni a kanapéról, és átmozgatni magatokat. Ha így lesz, akkor azt már biztosan tudjátok, hogy merre érdemes indulnotok!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Fotók: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions