Meditációs technikák: találd meg a számodra megfelelőt!

A meditáció az elme kikapcsolásának művészete, a csend állapota. Ebben a csendben ismerhető meg legbelső igaz lényed és válhatsz eggyé a élet forrásával. Akár még csak most kezdtél el érdeklődni a meditálás iránt, akár haladó meditáló vagy, olvasd el cikkünket, hiszen összegyűjtöttünk néhányat a különböző meditációs technikák közül! 
Meditációs technikák: találd meg a számodra megfelelőt!

A meditáció az elme kikapcsolásának művészete, a csend állapota. Ebben a csendben ismerhető meg legbelső igaz lényed és válhatsz eggyé a élet forrásával. Akár még csak most kezdtél el érdeklődni a meditálás iránt, akár haladó meditáló vagy, maradj velünk és tudd meg, melyik a legegyszerűbb módszer a különböző meditációs technikák közül! 

Hasonlóan egy kezdő jógázóhoz, aki különböző jógaórákat próbál ki gyakorlása elején, egy kezdő meditáló is elveszettnek találhatja magát a ma létező meditációs technikák dzsungelében. Nagyon fontos megemlítenünk, hogy nincs rossz meditáció. Különböző típusok ismertek, de célja mindegyiknek egy és ugyan az. Az elme kikapcsolására való törekvés.

Ennek a célnak az elérésére különböző technikákat dolgoztak ki, de alapvetően három meditációs módszert különböztetünk meg.

 

A meditációs technikák csoportosítása

1.) Koncentrációs meditációk

Ebbe a csoportba azokat a technikákat soroljuk, akol azt egyén a meditáció tárgyán tartja a figyelmét elmebéli kontrollal, erőlködéssel. Talán ez a legnehezebb módszer az elme lecsendesítésére, hiszen a koncentráció következtében a mentális aktivitás fokozódik. Lényege, hogy a figyelem csak a megfigyelés tárgyára irányuljon, a környezet és a külvilág pedig elhalványodjon. A jóga rendszerén belül ide tartoznak az ászanák gyakorlása, a ZEN meditáció illetve a Buddhista Együttérzés Meditáció.

2.) Kontemplációs meditációk

A kontempláció szemlélődést, elmélkedést, elmélyedést jelent. Ebbe a csoportba sorolhatjuk például a  Mindfullness és Vipassana meditációt. A Mindfullness meditáció, vagyis a tudatos jelenlét során a gyakorló megfigyeli vándorló gondolatait, ahogyan azok az elméjén keresztül sodródnak. A cél, hogy ne azonosítsa magát a gondolataival vagy ne ítélje meg őket, hanem egyszerűen csak legyen tudatában a gondolatok jelenlétének. A gyakorlat végzése során belső egyensúly alakul ki.

3.) Automatikus, „Ön-Transzcendáló” módszerek

Ez az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb meditációs technika. A Transzcendentális Meditáció egy könnyed, erőszakos koncentrálás illetve szemlélődés mentes módszer. Az elme saját maga megfigyelése által befelé fordul és elindul önmaga felé így eléri természetes állapotát, amelyet tiszta tudatnak neveznek. A gyakorlás során csak egy számunkra megadott mantrát kell gondolatban ismételni. A módszer az elme természetére alapul.

[youtube v=”anMNy2MzNuQ”]

 

Transzcendentális Meditáció 

Ez a természetes technika számomra is a legjobbnak bizonyult a meditációs technikák közül. Ma már Magyarországon és a világ minden táján is számos TM központot találhatunk, ahol elvégezhetjük a tanfolyamot.

Reméljük hamarosan csatlakozol a meditálók táborához, ha eddig még nem tetted meg. Kívánjuk hogy találd meg a számodra legmegfelelőbb technikát és gyakorold minden nap, hiszen a meditáció a tudatos életmód elengedhetetlen része.

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions