Panchakarma terápia

A Panchakarma terápia egy tisztító gyakorlatokból álló terápiás sorozat, amely visszaállítja a testet és a tudatot a harmonikus működésbe. Ez az ősi, ájurvédikus terápia sokat gyakorolt és használt módszer a kibillentség elkerülésére.
Panchakarma terápia

Az ájurvéda szerint természetes állapotunk az egészség, a boldogság és a belső jólét érzése. Az egészséget úgy definiálják, hogy a test mentes a méreganyagoktól, az elme nyugodt, az érzelmek nyugodtak és boldogok, a felesleges anyagok kitisztulnak a szervezetből és a szervek normálisan működnek. A panchakarma terápia ezt támogatja.

Egy felgyorsult, stresszes világban fizikai és mentális rendszerünkben felhalmozódnak a toxinok, ami a test funkciónak romlását okozza. Ez pedig egyenes út az immunrendszerünk gyengüléséhez és a betegségek kialakulásához. Ezért is érdemes odafigyelnünk és priorizálnunk az egészésgünket.

 

Mi is az a panchakarma, és mire való?

Panchakarma segíthet a mindennapi élet ezen negatív hatásainak kiküszöbölésében és az egészség, az egyensúly helyreállításában. Helyreállíthatja természetes egészségi állapotot azáltal, hogy megtisztítja testét a méreganyagoktól, egyensúlyba hozza rendszerét és javítja a testi funkciókat. Az életmód pozitív megváltoztatásával is segíthet fenntartani ezt a folyamatot.

 

A Panchakarma terápiás eljárás meglehetősen egyszerűnek tűnik alkalmazásában. Hatása azonban erőteljes és tartós. A Panchakarma egy egyedülálló, természetes, holisztikus, egészséget adó terápiás kezelések sorozata, amely megtisztítja a test mély szöveteit a méreganyagoktól, megnyitja a finom csatornákat, életet javító energiát hoz, ezáltal növelve az életerőt, a belső békét, a bizalmat és a jólétet.

 

A Panchakarma terápia lépései

Bár a panchakarmát gyakran az egész eljárásnak gondolják, valójában ez csak a terápiák egy csoportjának része, amely a shodana nevű tisztító eljárások osztályába tartozik. Van egy enyhébb technikák csoportja is, az úgynevezett shamana azok számára, akik nem elég erősek a shodanához.

Purvakarma: A tisztítás előtti lépések

Mielőtt megkezdődne a tisztítás tényleges működése, fel kell készíteni a testet előírt módszerekkel, hogy ösztönözzék a méreganyagok elengedésére. Ez a két eljárás a snehan és a svedana. Snehan az egy fajta olajmasszázs.

Az olajat az egész testre egy bizonyos típusú masszázzsal alkalmazzák, amely elősegíti a méreganyagok mozgását a gyomor-bél traktus felé. Az olajmasszázs a felszínes és mély szöveteket is puhává és rugalmassá teszi, ezáltal segít eltávolítani a stresszt és táplálja az idegrendszert. Snehant naponta három-hét napig adják, az indikációnak megfelelően.

A szvedana szudáció vagy izzadás, és minden nap adják, közvetlenül a snehan után. Növényi főzet tehető a gőzbe, hogy mélyebben tisztítsa meg a méreganyagoktól a testet. A Szvedana cseppfolyósítja a méreganyagokat és fokozza a toxinok mozgását a gyomor-bél traktusba. Három nap után a snehan és a svedana hét napján a dósák jól „beérnek”. Ezután egy adott panchakarma módszert adnak az egyén alkatának és rendellenességének, a prakruti és a vikruti szerint.

Öt alapvető shodana:

Tisztító módszerek

  • Vana: terápiás hányás
  • Virana: tisztítás
  • Basti: beöntés
  • Nasya: toxinok eltávolítása az orron keresztül
  • Rakta Moksha: a vér méregtelenítése

panchakarma terápia

Életmód és étrend: Az egészség és a jólét kulcsa

A panchakarma terápia bármelyik szakaszában a hagyományos ájurvéda bizonyos életmódra és étrendre vonatkozó irányelveket javasol. Javasoljuk, hogy a panchakarma élmény során bőségesen pihenjen, és kerülje a megerőltető testmozgást, szexuális tevékenységet, késő éjszakát, hangos hangulatot zene, televízió és egyéb hasonló ösztönző élmények.

Azt is javasoljuk, hogy különös gondot fordítson a melegen tartásra és a széltől távol tartásra, valamint figyelje az ember gondolatait és tapasztalatait ez idő alatt. A kitchari és a ghee mono-étrendje javasolt, valamint a hideg italokra, a hideg ételekre vonatkozó alapvető korlátozások koffein, fehér cukor, szabadidős szerek vagy alkohol és tejtermékek – minden olyan anyag, amelyet csak a panchakarma befejezése után szabad folytatni (ha egyáltalán).

Ennek az étrendnek az az oka, hogy a tisztítási folyamat során az emésztőszervi tűz (agni) pihen. Továbbá, amikor a toxinok visszaköltöznek a gyomor-bél traktusba, az emésztés ereje tovább lelassul. A Kitchari megfelelő táplálékot biztosít, nagyon könnyen emészthető, táplálja a test összes szövetét, kiválóan alkalmas a sejtek öregedésére és segíti a méregtelenítést és a tisztulást.

A Kitchari a rizs és a mung dal ízesített keveréke, és alapvető az ayurvédikus életmód szempontjából. A basmati rizsnek és a mung dalnak egyaránt megvan az a tulajdonsága, hogy édes és hűvös édes utóízzel. Együtt kiegyensúlyozott ételt teremtenek; kiváló fehérje kombináció, amely tridosh.

 

Hol és hogyan érhető el a Panchakarma terápia?

A Panchakarma terápia egy nagyon különleges ájurvédikus művelet, amely magasan képzett és ügyes ájurvédikus gyakorlattól megfelelő irányítást igényel. Ezt nem szabad cikkből vagy könyvből származó információkkal megtenni. Konzultálni kell egy ájurvédikus orvossal, nem csak valakivel, aki szerény edzettséggel rendelkezik. A panchakarmát minden ember számára egyedileg végzik, figyelembe véve sajátos alkatukat és rendellenességeiket, ezért szoros megfigyelést és felügyeletet igényel.

Ez egy nagyszerű gyakorlat lehet, ahhoz, hogy helyreállítsuk a harmóniát és az egészségünket. Akinek fontos tudatos és egészséges életmód, annak ajánljuk kipróbálni, elsajátítani ezt a fajta ősi, tisztító gyakorlatot.

További hírekért kövessétek Facebook oldalunkat is!

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions