Téli Ayurvédikus tippek

A hideg téli idő energiái a Kapha minőséget uralják. A föld és víz energiáinak hangsúlyba kerülése bennünk is ezt a minőséget növeli. A téli ayurvédikus tippek követésével azonban könnyebben átvészelhetjük az előttünk álló rideg, nyirkos és hideg időszakot! Maradjatok velünk...
Téli Ayurvédikus tippek

A téli Kapha minőség a föld és a víz energiáit uralja. Ennek ellensúlyozására és testünk egyensúlyának elérésére elhoztunk nektek néhány, a téli évszaknak szóló javaslatot, melyek megfogadásával könnyebben átvészelhetitek ezt a pár hónapot és megőrizhetitek egészségeteket.

Korábbi cikkünkben már olvashattatok az ayurvéda által megkülönböztetett három dosháról. A Kapha dosha minősége olajos, lassú, hideg, szilárd, ezért nehézkes. Éppen ezért a következő időszakban befelé fordulóvá válhatunk és úgy érezhetjük hogy kevesebb energiánk van a megszokottnál. Könnyen fázóssá válhatunk és megjelenhetnek a nátha tünetei a túlzott nyákképződés miatt. A lakás száraz meleg levegője és a kinti hideg és nyirkos levegő ellentétessége miatt testünk külső védőrétegei gyengülhetnek.  A Kapha energiák egyensúlyzavara tehát arcüreggyulladásban és nyálkahártya betegségekben nyilvánul meg. Az Ayurvéda tanait figyelembe véve a jelenlévő energiák ellentétével ellensúlyozhatjuk a negatív behatásokat. Következzenek tehát a téli ayurvédikus tippek!

Ayurvédikus tippek télre: Avagy, mire figyelj oda

Mozogj! 

A Kapha hideg nehéz és szilárd minőségeit könnyedén ellensúlyozhatjuk különböző fizikai tevékenységekkel. A rendszeres, mindennapos (akár csak pár perces) mozgás is segíthet az izületeket átmozgatni. A télen elvégzett gyakorlatok hatásai intenzívebbek lehetnek, Ez lehet futás, túrázás, vagy akár jógázás is. Bár a legjobb budapesti jógastúdiók ideiglenesen bezártak, rengeteg ingyenes online jóga gyakorlatot találhattok a Youtube-on is. Így nem csak testeteknek , hanem elméteknek is jót tesztek, nem mellesleg a téli súlygyarapodás tüneteit is elkerülhetitek.

Olajozz! 

A pancsakarma eljárások közül a Nasya terápia elvégzése ilyenkor ajánlott. A terápia során alkalmazott meleg gyógynövényes olajok orrba csepegtetése oldja a lerakódott váladékokat, így a náthás, váladékképződéssel járó betegségek természetesen kezelhetővé válnak. Ebben az időszakban megajándékozhatjuk magunkat egy Abhyangam testkezeléssel is. Keressünk fel egy hozzánk közeli ayurvédikus központot! Az Abhyangam testkezelés gyorsítja a test méregtelenítési folyamatait, jó hatással van az idegrendszerre, olajozza az izületeket és fájdalomcsillapító, regeneráló hatású.

Öltözz melegen! 

Fontos, hogy rétegesen és melegen öltözz fel! Különösen figyelj oda, hogy mindig viselj sapkát a füleid melegen tartására, sálat a torok védelmére és egy meleg, jól szigetelő cipőt a talpak védelmére. A hidegérzetre hajlamosabb Vata és Kapha típusú embereknek javasolt egy forró kádfürdő a felmelegedésre. A hatás növelésére csepegtethetsz a fürdővízbe eukaliptusz olajat.

Téli étkezés

Télen különösen a Kapha típusú embernek kell ügyelniük arra, hogy milyen táplálékokat vesznek magukhoz. Bár közeleg a karácsony és ezzel együtt az édességek és sütemények fogyasztása megnő, mégis ajánlatos a nehéz, édes, Kapha jellegű étkek elkerülése . Ebbe a kategóriába tartoznak a tésztafélék, a burgonya, a húsfélék, a gabonafélék, beleértve a kenyeret és az összes lisztből készült pékárut. Kerülendő a túl sok édes gyümölcs, a rizs, tojás és a tejtermékek. A Kapha típus válasszon inkább serkentő, melegítő hatású, csípős fogásokat. Miért?

Mert ezek az ételek növelik az elnehezültség érzetét a Kapha típusú emberekben. Tudjuk jól, hogy ez nem igazság, de a  Vata és a Pitta típusú embereknek viszont ezek a fajta étkek extra tápanyagot és energiát biztosítanak.  Ebben a téli időszakban együnk sok hüvelyest – pl.:  lencse és babféléket, organikus gazdálkodásból vásárolt húst és halat. Válasszuk a teljes kiőrlésű pékárukat és fogyasszunk sok-sok meleg levest és főzeléket ebben az időszakban. A nyers étrend nem javasolt. Figyeljünk arra is, hogy szervezetünknek elegendő vitamint biztosítsunk!

Téli ayurvédikus tippek

Pihenj és lazíts!

Bár a Kapha nehézkessége, lustasása eluralkodhat rajtunk, lehetőleg kerüljük a napközbeni szunyókálásokat – mert ezzel még inkább erősíthetjük a lusta és nehéz minőséget. Mivel ebben az időszakban rövidebbek a nappalok, a hússzú sötét esti időszak kiváló alkalmat kínál arra hogy elmélyedjünk és relaxáljunk. A téli hónapok kedveznek a  különböző lelki gyakorlatoknak. Meditáljunk rendszeresen, hogy közelebb kerüljünk önmagunkhoz és felkészülten, egészségben és energiában gazdagon várhassuk a tavaszt.

Reméljük cikkünk hasznosnak bizonyult és megfogadjátok tanácsainkat. A tudatos életmód egyszerű, csupán csak egy kis odafigyeléssel rengeteget tehetünk egészségünkért és jóllétünkért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions