A boldogság megtalálása a mindennapokban

A Szamádhi szanszkrit eredetű szó, egyik gyakori fordítása: boldogság. Tudat feletti spirituális tapasztalat, tudatállapot, elragadtatás, vagy a bölcsesség legfelsőbb szintje. Hogyan kapcsolódik ez a jógához és hogyan lehetséges általa a boldogság megtalálása a mindennapokban? 
A boldogság megtalálása a mindennapokban

Mit is jelent pontosan a boldogság? Egy tökéletes állapotot, amikor úgy érezzünk hogy mindenünk meg van, miközben örömet és vidámságot érzünk. Amikor ezt sikerül elérni, a szamádhi állapotában vagyunk. Aki csak most kezd ismerkedni a tudatos életmód és a jóga tanaival, elkülönültnek érezheti magát Istentől. A jóga folyamatos gyakorlása és a rendszeres meditáció közelebb visz minket az egységérzet megtapasztalásához.

Szamádhi vizuális ábrázolása egy lótuszülésben ülő személy aki vagy a természetben ül, vagy egy kozmikus környezetben – szimbolizálva ezzel az univerzumban megtapasztalható egységet. Ez azonban nem azt jelenti hogy a boldogság vagyis a szamádhi csak intenzív és rendszeres jógázással tapasztalható meg. A boldogság megtalálása a mindennapokban apró, mindennapi feladatainkban is lehetséges. Legyen szó akár az esti mosogatásról vagy főzésről. Mit is jelent ez pontosan?

A boldogság megtapasztalása a mindennapokban

A boldogság megtalálása a mindennapokban

A boldogság érzése szoros kapcsolatban áll a hála érzésével. Amikor megtanulod a hálát tiszta szívből érezni, boldogság fog elölteni. Minden nap kétszer, felkelés után és este lefekvés előtt pár perc alatt gondolt végig, mi mindenért lehetsz hálás a jelenben. A hála energiájáról már előző cikkükben bővebben írtunk, melyet ide kattintva érhetsz el.

Tehát a feladat egyszerű: légy a tudatosan a jelenben cselekvéseid  közben, nem törődve a jövővel és a múltban történt eseményekkel. Használd a meditációt, mint eszközt elméd elcsendesítésére és koncentrálásod, fókuszáló képességed fejlesztésére. Gyakorold a jógát amilyen gyakran csak tudod, fejlettségi szinttől függetlenük, hiszen ez segíteni fogja az összekapcsolódást valódi, isteni lényeddel. Ha sikerül felül emelkedni az elme építette korlátokon, és kilépni az egy börtönéből, megtapasztalható az igazi boldogság.

[youtube v=”TvZ3a-ZVBCw”]

 

A transzcendentális meditáció és a boldogság

A transzcendentális meditáció az egyik legegyszerűbb meditáció fajta. A technika elsajátítása tanfolyamon keresztül lehetséges. A meditáció során egyetlen mantra kell ismételgetnünk magunkban, így az elme figyelme automatikusan önmagára irányul. Mivel az elme természetes módon vonzódik a nagyobb boldogság és béke irányába, a trancszendentális meditáció során a folyamat teljesen természetes módon zajlik.

Bár a boldogság teljesen szubjektív élmény és mindenkinél más váltja ki, a lejátszódó folyamatok hormonális hatásai mérhetőek.Ma már tudományos kutatások eredményei igazolják, hogy a boldogság és az egészséges önbizalom és önértékelés hozzájárul jó közérzetünkhöz, egészségügyi állapotunkhoz és életminőségünkhöz.

[youtube v=”anMNy2MzNuQ”]

 

Ha szívesen megtanulnád a technikát, keress egy hozzád közel eső TM tanárt, aki át tudja neked adni ezt a tudást. Reméljük cikkünk hasznosnak bizonyult és hamarosan még nagyobb boldogságban lehet majd részetek!

További hírekért és bejezésekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így elsőként értesülhettek az új tartalmakról.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions