Hogyan legyél vegán Magyarországon?

Akár még a növényi étrendre váltás előtt állsz, akár már kezdő vagy a dologban, biztosan sokat gondolkodtál azon, hogy hogyan legyél vegán Magyarországon. Lehet, hogy belekezdeni nem egyszerű, de hidd el: hamar belejön az ember. Az alább olvasható tippekkel és tanácsokkal pedig még hamarabb!
Hogyan legyél vegán Magyarországon?

Hogyan legyél vegán Magyarországon? Mit jelent az, ha az ember vegán? És egyáltalán miért kell ebbe belekezdeni – vagy ha nem is kell, miért érdemes? Ha nem vagy teljesen tisztában a növényi étrend fogalmával, és egyelőre csak ismerkedsz ezzel az egész világgal, akkor most ilyen kérdések cikázhatnak benned. Úgyhogy azzal szeretnénk kezdeni, hogy megnyugtatunk: mire a cikk végére érsz, már mindent tudni fogsz a témáról!

Az alapok után eláruljuk ugyanis, hogy hogyan legyél vegán Magyarországon, egy olyan kultúrában, amiben ez egyáltalán nem megszokott. Ehhez adunk jó pár tippet, felsorolunk pár üzletet, ahol érdemes körbenézned, néhány éttermet, ahol isteni vegán fogásokat szolgálnak fel – sőt, még azzal kapcsolatban is adunk tanácsokat, hogy mi a teendő, ha vegánként egy húsevő étteremben találod magad.

Vegánság – az alapok

Egy korábbi cikkünkben már részletesen is írtunk arról, miről szól a vegánság, úgyhogy itt most csak egy kis ízelítőt adunk belőle. „A veganizmus mint életvitel annyit tesz, hogy teljes mértékben száműzünk minden állati eredetű dolgot az életünkből. Ez vonatkozik a táplálkozásra, a ruházkodásra, de még az otthonunk berendezési tárgyaira és gyakorlatilag az élet minden területére.”A vegánok tehát azt tartják szem előtt, hogy mivel hagyhatják a lehető legkisebb ökológiai lábnyomot.

Ez pedig az élet minden területére igaz, de általában kizárólag az étkezéssel azonosítják – és most mi is ezt fogjuk tenni. Mégpedig azért, mert az ember test szempontjából ennek van a legnagyobb jelentősége. Hiszen a vegánság – ha odafigyelünk és minden ásványi anyagot, illetve vitamint beviszünk a szervezetünkbe – kifejezetten egészséges.

A helyesen megtervezett vegán étrend ugyanis összefüggésbe hozható az alacsonyabb koleszterinszinttel és így a szívbetegségek kockázatának csökkenésével és az alacsonyabb vérnyomással is. De a vegánok esetében még a cukorbetegségek kockázata is alacsonyabb. Így talán már az sem meglepő, hogy a vegánok testtömeg-indexe alacsonyabb és ritkábban szenvednek daganatos megbetegedésektől is. Ezért is van az, hogy számtalan kultúrában követnek ilyen életmódot, például a buddhista szerzetesek sem fogyasztanak állati eredetű ételeket. De kérdezd meg a legjobb budapest jógastúdiók jógijait – ők is jó eséllyel követnek ilyen diétát!

Hogyan legyél vegán Magyarországon?

Miért is nehéz kérdés az, hogy hogyan legyél vegán Magyarországon? Hiszen annyi országban természetes életvitel ez. Nos, ha belegondolsz, a magyar konyha nem a könnyed, húsmentes, egészséget a középpontba állító fogásairól híres. Reggelire szalonna és tej, ebédre egy jó adag töltött káposzta tejföllel, vacsorára pedig egy kiadós sült hurka: ez egy teljesen átlagos napi étkezés.

És ez csak egy dolog. A másik az, hogy ezek az étkezési hagyományok annyira az emberekbe vannak rögzülve, hogy sokak számára – főként az idősebb, vidéki emberek számára – teljesen felfoghatatlan, hogy valaki ne egyen húst vagy ne igyon tejet. Ezért a vegánok sokszor találhatják magukat szemben némi ellenállással. Ilyen esetben viszont fontos, hogy ne heves vita alakuljon ki a témában. De akkor mit lehet tenni?

Először is, fogadd el, hogy mások más szabályokat követnek, mint te – és kérd őket is ugyanerre! Kölcsönös tisztelettel – és azzal, ha nem folyunk bele nagyon a témába – elkerülhető a feszültség. A másik, hogy egy ilyen környezetben ne az legyen a vége, hogy semmit sem eszel! Egyszerűen válogass ki néhány köretet, ami belefér az étrendedbe, és edd tele magad azokkal!

 

Hogyan legyél vegán Magyarországon

 

Hová fordulj?

Most arra szeretnénk kitérni, hogy mi a helyzet azokban a helyzetekben, amikor a magad ura vagy, és csak magadnak főzöl, sütsz vagy készítesz valamilyen hideg ennivalót. Ilyenkor ugyanis nem olyan bonyolult kérdés, hogy hogyan legyél vegán Magyarországon. Csak tudnod kell, hogy merre fordulj!

Üzletek

Budapesten számtalan vegánbarát üzlet vár arra, hogy felfedezd őket! A legtöbbnek ráadásul webshopja is van, így vidékre is egyszerűen rendelhetsz tőlük. Ilyen például a Bulkshop és az árulkodó nevű Vegan Foods Market is. Azoknak, akik Budapesten élnek, és szeretnek piacozni, kihagyhatatlan élmény a Vegan Sunday Market, ahol mindent megtalálhatnak, ami szem-szájnak ingere. Ha pedig étterembe mennél, akkor is könnyű dolgod lesz: ma már egyre több vegán és vegán opciókat is kínáló hely nyílik itthon is.

Éttermek

Ha vegán étrendet követsz, nem jelenti azt, hogy ezentúl mindig otthon kell főznöd, sőt, épp ellenkezőleg! A vegán mozgalom elterjedésével egyre több ilyen jellegű hely nyílt Magyarországon – most néhány olyan budapesti helyet említünk, amelyeket érdemes meglátogatnod.

Egy korábbi cikkünkben már írtunk néhány olyan isteni, vegán ételeket készítő helyről, ahonnan házhoz tudsz rendelni. Ilyenek a Hummusbar, a Vegacity, a Good Karma és az Epoch Vegan Burger (korábban Istvánffi Burger). De mellettük nem érdemes kihagyni a Kozmosz Vegán Éttermet, amelyet mindig földöntúli illatok vesznek körbe, illetve a Napfényes éttermet sem, ahol olyan széles a választék, hogy mindenki találhat kedvére valót.

A trendinek számító Vegan Love-ba és a Tökmagba is érdemes ellátogatnod, főleg, ha Instagram-kompatibilis helyet keresel. A Govinda Vegetáriánus és Vegán Éttermet pedig legalább egyszer mindenkinek meg kell látogatnia – a dahl levesük ugyanis annyira finom, hogy valósággal függőséget okoz! Ha pedig csak egy vegán étrendbe illeszthető kávéra vágysz, akkor irány a város valamelyik Madal kávézója!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions