Közeleg a téli napforduló, ünnepeld meg te is!

Még alig ocsúdtunk fel az őszi napéjegyenlőségből és az azt övező változásokból, máris itt van a téli napforduló. Ehhez a fontos alkalomhoz is különböző szertartások és hagyományok tartoznak, hiszen ez a nap nem csak a tudomány szempontjából kiemelkedő. Most elmondjuk, hogy mit érdemes tudni róla, mire kell ezen a napon figyelned és hogy mivel ünnepelheted meg te is!
Közeleg a téli napforduló, ünnepeld meg te is!

A Föld folytonos körforgása, az évszakok váltakozása mind-mind hatással vannak ránk – mind a testünkre, mind a lelkünkre. Ezért van, hogy az olyan eseményeket, mint a napfordulók és a napéjegyenlőségek, érdemes bevésni a naptárunkba. Mivel az idei évnek vészesen közeledünk a végéhez, már csak egy maradt ezek közül, a téli napforduló, ami december 21-ére esik szerte a világon. Ekkortól újra egyre hosszabbak lesznek a nappalok és rövidebbek az éjszakák – de nem ez az egyetlen változás, amit magával hoz ez a jelenség.

Mi az, amire számíthatunk a téli napfordulótól? Hogyan tudjunk felhasználni az életünkben ezt a különleges napot? És ha már itt tartunk: hogyan lehet megünnepelni, milyen rituálék és lehetőségeink vannak erre? Az alábbiakban minderre választ adunk, sőt, arra is adunk néhány tippet, hogy merre indulj Budapesten, ha másokkal együtt töltenéd december 21-ét.

Téli napforduló

Ha tudományos szempontból nézzük, akkor a téli napforduló az a pillanat, amikor a Nap-Föld középpontokat összekötő egyenes és az egyenlítő síkja által bezárt szög a legnagyobb értékét éri el a Nap déli félgömbön való elhelyezkedése mellett. Egyben az északi féltekén ez jelenti a csillagászati tél kezdetét. Ekkortól kezd el a nap délről észak felé mozogni, és ez az év legrövidebb nappala is.

Ehhez az alkalomhoz a legtöbb kultúra társít különböző szokásokat, rituálékat és ünnepségeket. Ezek között biztosan lesz neked is ismerős, ugyanis ilyen az ókori Rómából származó szaturnália, a zsidó hanuka, az afroamerikai kwanzaa vagy éppen a kelet-ázsiai tungcse-fesztivál is. Sőt! Még a karácsony is. Egyes országokban pedig spirituális jelentést is tulajdonítanak a téli napfordulónak – most ebbe ássuk bele magunkat egy kicsit!

A lélek sötét éjszakája

Szóval mitől is válik spirituális jelentőségűvé a téli napforduló? Ahogyan fentebb is írtuk, ez az év leghosszabb éjjele és legrövidebb nappala. A Föld északi sarkpontján ilyenkor teljes sötétség van – hat teljes hónapon át. Így már nem is olyan meglepő, hogy ez az alkalom nagy hatással van az ember lelkére, néhány helyen a lélek sötét éjszakájaként is emlegetik.

A hosszú sötét órák lehetőséget adnak a természet minden teremtményének arra – így nekünk is –, hogy egy kicsit bekuckózzanak, „téli álmot aludjanak”. Ezalatt azt értjük, hogy ez az időszak tökéletes a befelé fordulásra, hogy aztán megújult erővel, feltöltődve és tiszta fejjel vághassunk neki a tavasznak.

A téli napforduló tehát tökéletes arra, hogy magadra figyelj, a szükségleteidre, egy kicsit meditálj és koncentrálj arra, ami neked fontos! Ez azért is jó eljárás, mert ilyenkor alapvetően érzékenyebbek vagyunk, könnyebben meghatódunk mindenen. De ha ekkor meditálsz, arra is lehetőséged van, hogy teljesen új, eddig ismeretlen szinteket tapasztalj meg magadban.

Szertartások

Most már te is láthatod, hogy miért fontos, hogy ebben az egyébként is stresszes időszakban hátralépj egy kicsit, és az ünnepi rohanás helyett befelé figyelj. Ez által, ahogyan a fény, úgy te is újjászülethetsz. Ünnepeld te is valami újnak a születését, az év lezárását, a rossz dolgok elengedését és az új év energiáinak befogadását!

Ilyenkor – ahogyan fentebb már írtunk – érdemes meditálni: csendben, nyugalomban, befelé fordulva. Gyújts gyertyáta fény tiszteletére! A lezárás jegyében gondold végig, miért vagy hálás az elmúlt évből, és mondj köszönetet érte! Gondold végig a kihívásokat, nehézségeket is, és hogy ezek mire tanítottak! Vedd sorra, mi az, amit szeretnél magaddal vinni 2022-be, és ezekre koncentrálj!

téli napforduló

Téli napforduló Budapesten

Ma már nemcsak a legspirituálisabb közösségekben tartanak különböző rendezvényeket a téli napforduló alkalmából. Így itthon, Magyarországon is vannak olyan rendezvények, amelyekhez becsatlakozhat az, akit megmozgat ez az esemény. Mutatjuk, hogy merre indulj, ha te is közéjük tartozol!

Ahogyan a heti programajánlóban is írtuk, lesz például közös meditálás ezen a különleges estén, de sok más esemény is vár. Azok számára, akik az otthonuk biztonságából ünnepelnének, online meditációs eseményen vehetnek részt. Szintén beltéri, de nem online rendezvénnyel vár az Etele – lélek kísérő, ahol egy klasszikus téli napfordulósszertartással készülnek. Eközben Szentendrén a Forma Stúdióban egy hangfürdős utazásban vehetsz részt.

Ha valaki szabadtéren ünnepelne, annak is számtalan lehetősége van. A Pilisi Parkerdő zöldjében egy ünnepi erdőfürdőzésen vehetsz részt, amit egy misztikus tűzszertartás zár. Eközben az Anna réten közösségi tánccal ünnepelnek, az Óbudai Hajógyári Szigeten pedig egy klasszikusabb rituálé vár.

Láthatod, hogy lehetőséged rengeteg van! Ez pedig azt jelenti, hogy neked csak ki kell választanod a legszimpatikusabb eseményt, és együtt ünnepelni a fényt a többiekkel! De természetesen az is ér, ha idén otthon, befelé figyelve, magadra koncentrálva töltöd el ezt a különleges napot – vagy legalábbis egy részét!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Fotók: Pexels

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions