Őszi spirituális gyakorlatok – Itt az új évszak!

Az ember folyamatos körforgásban él, amivel együtt évszakról évszakra átalakulnak a szükségletei. Az őszi spirituális gyakorlatok segítenek abban, hogy idén könnyebben alkalmazkodj az új évszakhoz és annak kihívásaihoz, változásaihoz.
Őszi spirituális gyakorlatok – Itt az új évszak!

Biztosan te is észrevetted: beköszöntött az ősz. És bár még tart az indiánnyár, itt az ideje, hogy felkészüljünk az új évszakra – például az őszi spirituális gyakorlatokkal. Ez az évszak, mivel ilyenkor kevesebb a napsütés, hosszabbak az éjszakák és még a levegő is hidegebb sok kihívással szembesít minket. De ezek nem feltétlenül kell, hogy negatívan hassanak ránk, sőt! Néhány módszerrel és gyakorlattal az előnyünkre fordíthatjuk ezeket a változásokat. És hogy hogyan tegyük mindezt? Most ehhez adunk néhány tanácsot.

Mi történik a lelkünkkel ősszel?

Az ősz közeledtét egyértelműen jelzik a természet változásai. A sárguló levelek, a lehulló virágok, a rövidebb nappalok, az esős, szeles időjárás és az egyre hosszabb éjszakák. De magunkban is hamar elkezdhetjük érezni: valami új vette kezdetét. Ilyenkor szinte önkéntelenül is azon kapjuk magunkat, hogy összegezzük az életünket, magunkba mélyedünk és sorra vesszük mindazt – kezdve a tárgyaktól, át a szokásokon, meggyőződéseken és hozzáállásokon –, amiről úgy érezzük, ideje lenne elengednünk.

Mindebben a segítségünkre van az őszi napéjegyenlőség is, amikor a nappal és az éjjel teljes egyensúlyba kerül. Ez a fajta balansz pedig segíthet bennünket, hogy mi is egyensúlyba kerüljünk – többek között az őszi spirituális gyakorlatok beépítésével a mindennapjainkba. A balansz mellett az évszakra furcsamód jellemző a kettősség is. Hiszen ez nemcsak az elengedéshez tökéletes időszak, hanem a betakarításhoz is.

Tehát: ősszel számot vethetünk azzal, hogy mi az, amit el kell engednünk az életünkben – minden olyan dolgot, ami nem az előnyünket szolgálja. Eközben pedig arra is buzdít az évszak, hogy ünnepeljük a természetet, és mindent, amit ad nekünk, a csodás őszi zöldségeket és gyümölcsöket, illetve minden más termést, amit ilyenkor kell betakarítanunk. A természet és benne az ember csodája, megtalálni ebben a paradoxonban az egyensúlyt és a szépséget.

Miért lehetünk hálásak ősszel?

Ahogyan fentebb már említettük, az ősz az isteni gyümölcsök és zöldségek ünnepe. De nemcsak a friss bor, a nyáron betakarított, mostanra beérett termések és a szezonális finomságok miatt lehetünk hálásak ebben az évszakban. Az ősz, és főként az őszi spirituális gyakorlatok, sokat tanítanak nekünk az elengedésről, és arról, hogy megtaláljuk a szépséget valaminek az elveszítésében, így akár a halálban is. Hiszen ősszel végignézhetjük, ahogyan a természet szépen lassan elengedi azt, ami hozzá tartozik, azért, hogy később valami új fejlődhessen a helyén. Nézz rá másként: nem az elmúlás időszaka ez, hanem az új kezdeteké.

Ne feledkezzünk meg a természet más aspektusairól sem! Nincs ugyanis varázslatosabb az őszi erődknél, parkoknál. A délutáni, álmos, narancsban ragyogó fények, a meleg tónusokban pompázó fák és bokrok emlélkeztetnek arra, hogy értékeld a körülötted lévő gyönyörű apróságokat.

Őszi spirituális gyakorlatok

Őszi spirituális gyakorlatok

Ez az időszak számtalan lehetőséget ad arra, hogy őszi spirituális gyakorlatok segítségével átlendüljünk életünk egy új szakaszába. Fentebb már utaltunk rá, hogy mi mindenre tökéletes az ősz, de most nézzük meg, hogy mindezt hogyan lehet alkalmazni a gyakorlatban.

Engedd el!

Ahogyan említettük, az ősz tökéletes időszak arra, hogy elengedjük, ami már felesleges, ezzel helyet csinálva az újnak, ami majd érkezik. Ez igaz mind az elménkre, mind a ház vagy lakás körüli teendőkre. Ahhoz, hogy ezt megkezdhessük, elengedhetetlen egy kicsit befelé fordulni, csendben maradni és figyelni. Számot vetni a körülöttünk lévő emberekről és dolgokról, és megfigyelni, mi emelkedik ki belőlünk a csendben. Ez lehet megvilágosodás életünk egy-egy aspektusával kapcsolatban, víziók kialakulásában, de kiütközhet akár kreatív tevékenységekben is. Ágyazzunk meg ezeknek a csodás, új dolgoknak azzal, hogy szabad teret biztosítunk nekik! Ebben hagyd, hogy a természet inspiráljon!

Sétálj!

Az előző pontot azzal hagytuk abba, hogy arra bíztattunk: nyerj inspirációt a természetből. Ehhez pedig nincs mit tenni, irány a szabad levegő! De nem elég egyszerűen csak kimenned. Ahhoz, hogy az őszi spirituális gyakorlatok haszna valóban érezhető legyen, jelen is kell lenned! Hallgass a természetre, vedd észre a benne bekövetkező változásokat, azt, hogy mások a fények, más a levegő. Nézd, ahogyan a fák is az elengedést gyakorolják, és tarts velük! A szaturált színek, a tiszta ég, az éles horizontok mind, mind felébresztik az érzékeinket nemcsak fizikailag, de érzelmileg és spirituálisan is.

Az is fontos, hogy a séták vagy túrák közben szívd be a friss, tiszta, csípőssé váló levegőt. Észreveheted, hogy ilyenkor egészen más a levegő minősége, ez az új tapasztalás pedig arra ösztönözhet, hogy te is új megközelítésekkel, gondolatokkal és érzelmekkel vágj neki a jövőnek. Hagyd, hogy megtaláljanak ezek a nem várt tervek és ötletek – ha már a fent említett gyakorlatokkal helyet csináltál nekik!

Meditálj!

Hamarosan az éjszakák is észrevehetően hosszabbak lesznek. A hosszabb, sötétedés után eltöltött órákban pedig hajlamosabbak vagyunk mélyebbre merülni önmagunkban, például az őszi spirituális gyakorlatok, ezek közül is a meditáció segítségével. Ilyenkor a világ hamarabb elcsendesedik, jobban figyelhetünk magunkra, elnémíthatjuk a körülöttünk lévő zajokat és meditálhatunk.

Ha nem tudod, pontosan hogyan érdemes meditálni, olvasd el az erről szóló cikkünket! Ebben az időszakban használhatsz hozzá az évszakra jellemző illatokat, melegséget hozó gyertyákat. És ki tudja, a meditáció által talán eljön a fent említett megvilágosodás, egy-egy új ötlet vagy bármi más, amiről nem tudtad, hogy a gondolataid felszíne alatt rejtőzik.

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions