Tudatos fogyasztás az ünnepek alatt – Hogyan csináld?

A tudatos fogyasztás az ünnepek alatt különösen felértékelődik, hiszen ilyenkor többen hajlamosak túlzásokba esni, legyen szó ajándékvásárlásról vagy az ünnepi lakomáról. Éppen ezért most adunk néhány hasznos tippet, hogy te ebben az évben ne eshess ebbe a hibába.
Tudatos fogyasztás az ünnepek alatt – Hogyan csináld?

A karácsonyi ünnepkör évről évre egyre hamarabb köszönt be a kereskedők és a szolgáltatók miatt – ezért is olyan fontos a tudatos fogyasztás az ünnepek alatt. Hiszen egyre többen, egyre több irányból és egyre intenzívebben buzdítanak minket arra, hogy minél többet vásároljunk. Gondolj csak a plázákra, amelyek már november közepén ünnepi díszbe öltöznek, és hirdetik: vásárolj! Ennek „köszönhetően” pedig mi is egyre inkább átprogramozódunk.

És hogy ez mit jelent? Nos, azt, hogy minden évvel egyre több mindent szeretnénk birtokolni, vásárolni, felhalmozni – ugyanis azt az üzenetet kapjuk mindenhonnan, hogy ezt kell tennünk. Ez viszont sem a pénztárcánk, sem a bolygó szempontjából nem megfelelő gondolkodás – sőt, ez kizárólag a kereskedőknek és szolgáltatóknak jó. De ha az egész világ ilyen, akkor mi hogyan ne legyünk? Most erre próbálunk neked néhány egyszerű megoldást kínálni.

Tudatos fogyasztás az ünnepek alatt

A tudatos fogyasztás az ünnepek alatt még nagyobb kihívás, mint az év bármely más szakában – ez kétségtelen. Hiszen mindig ki vagyunk téve a nyomásnak, hogy vásároljuk, de a karácsonyi ünnepkört megelőző időszakban ez még fokozottabb. Éppen ezért kell még tudatosabban, még okosabb trükkökkel kell ellenállni neki! De mégis mit tehetünk?

Most felsorolunk néhány kisebb-nagyobb praktikát és megoldást az ajándékvásárlásra, a karácsonyi vacsorára és a vendéglátásra vonatkozóan. Ha ezeket követed, akkor az idei ünnepek során sokkal kisebb ökológiai lábnyomot hagyhatsz magad után!

Tudatos fogyasztás az ünnepek alatt

Tudatos ajándékvásárlás

A karácsonyi ünnepkör egyik legbolygórombolóbb vonatkozása az ajándékozás. De mivel ez egy nagyon régi és szép tradíció – ami ráadásul sokak kedvenc része az ünnepben –, nem mondjuk, hogy teljesen el kell hagyni. Lehet azonban úgy is ajándékozni, hogy azzal ne ártsunk a Földnek. De hogyan?

Az egyik megoldás, hogy zero-waste ajándékokat vásárolunk. Ha szeretnék a témáról részletesebben is olvasni, akkor ajánljuk figyelmedbe az erről szóló cikkünket. Ha viszont csak néhány ötletre van szükséged, akkor íme: adj élményeket, így nem halmozol fel tárgyakat, amelyek valamikor biztosan kidobásra lesznek ítélve! Ajándékozz zero-waste életmódhoz kapcsolódó tárgyakat, így másokat is elindíthatsz ezen az úton! A többi ötletünket a cikkben találod.

Végül, de nem utolsó sorban pedig kövess egy egyszerű elvet: ne vásárolj felesleges dolgokat! Inkább érdeklődj előre, mint hogy olyasmit vegyél, ami a kukában végezheti. Emellett pedig fontos, hogy ne ess túlzásokba, avagy: ne hagyd, hogy a konzumerista világ rád erőltesse a mértéktelen vásárlást, inkább gondolkodj előre!

Csomagolás

Ha már tudatos fogyasztás az ünnepek alatt, akkor nem mehetünk el szó nélkül a csomagolás mellett sem. Tudtad, hogyha mindenki újrahasznosított csomagolóanyagot használna karácsonykor, akkor évente 45000 focipályányi szemetet spórolhatnánk meg a Földnek? Éppen ezért érdemes vagy ezt az utat választani, vagy újra és újra felhasználható tasakokban ajándékozni, esetleg kidekorált újságpapírba rejteni a meglepetéseket.

Plusz egy tipp, hogy már az ajándékvásárlásra is vigyünk magunkkal egy vászontáskát, így nem kell mindenhonnan szatyrokkal hazatérnünk! (Bár reméljük, hogy már eddig is így jártál el, azért nem árt megjegyezni.)

Tudatos karácsonyi vacsora

A másik nagy lehetőségünk a pazarlásra, a karácsonyi vacsora. Biztosan neked is ismerős az „inkább több legyen, mint kevesebb” elv, ami nálunk Magyarországon bevett dolog. Így hajlamosak vagyunk mindenből túl sokat vásárolni és főzni, majd a maradékot kidobni. Ezzel viszont nő a karbonlábnyomunk, nem is beszélve a metánkibocsátásról és a termőföldek leterheléséről.

Hogy ezt elkerüljük, csak néhány egyszerű dologra kell figyelnünk. Az egyik, hogy előre számoljuk ki, pontosan mennyi alapanyagra lesz szükségünk és fejenként mennyi étel fog fogyni – persze néhány adaggal többel számolhatunk. Hogyha marad étel, akkor azt osszuk szét a vendégeink között, hiszen másnap még tökéletes vacsora lehet belőle!

A másik, hogy gondoljuk át, mit fogunk főzni. Ha szeretnénk a bolygóra is figyelni az ünnepek során, akkor próbáljunk egy olyan menüt összeállítani, amiben minél kevesebb hús – ezen belül is vöröshús – szerepel. Emellett válasszuk helyi termelők áruját, ez nemcsak frissebb, de kevésbé terheli a Földet is!

Tudatos vendéglátás

Ha te vagy az, akinél idén összegyűlik a család vagy a barátok, akkor a tudatos fogyasztás az ünnepek alatt még jobban függ tőled. Így amellett, hogy a fenti tippeket betartod, még a vendéglátás során is szem előtt tudod tartani, hogy mi a jó a bolygónak. De mégis mit tudsz tenni?

Egyrészt, ne ess túlzásba a dekorációval – természetes, hogy szeretnél karácsonyi hangulatot, de ezt megteheted visszafogottan is. Díszíts olyan termékekkel, amelyek például újrahasznosított anyagokból készülnek, vagy amiket te magad készítesz olyan dolgokból, amiket egyébként kidobnál! Emellett szerezz be lebomló ételtárolókat, így az esetlegesen megmaradt ételt a vendégek ebben vihetik haza.

Emellett figyelj arra is, hogy mire kéred a vendégeidet. Számolj azzal, hogy ki milyen ételt hoz, és ezt is kalkuláld bele a te ünnepi vacsorádba! De megkérheted őket arra is, hogy ahelyett, hogy valamilyen meglepetést vagy karácsonyi dekorációt hoznak, inkább adományozásra szánt dolgokat vigyenek magukkal, amiket a következő alkalommal elvihettek a rászorulóknak vagy egy menhelyre.

Így fogyassz!

Most már láthatjuk, hogy a tudatos fogyasztás az ünnepek alatt sem lehetetlen, csak egy kis odafigyelést igényel. Gondolj csak bele: a bolygónak már egy kis segítség is jól jön, de még te magad is jobban érezheted magad!

 

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Fotók: Pexels

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions