A jóga öt alapelve a harmóniáért

A jóga több mint testgyakorlat. Életstílus, amely létünk minden területére kiterjed. A jóga öt alapelve megmutatja nekünk a helyes utat, hogy elérhessük a mindenki számára vágyott kiegyensúlyozott, nyugodt életet. Nézzük hát, hogy mi ez az öt alapelv! 
A jóga öt alapelve a harmóniáért

 

A jóga több mint testgyakorlat. Életstílus, amely létünk minden területére kiterjed. A jóga öt alapelve megmutatja nekünk a helyes utat, hogy elérhessük a mindenki számára vágyott kiegyensúlyozott, nyugodt életet. Nézzük hát, hogy mi ez az öt alapelv! 

A jobb életminőség és magasabb tudatsztintek eléréséhez elengedhetetlen a jóga öt alapelve. Részletes bemutatásuk előtt Szvámí Visnu szavait idézném:

“Az egészség gazdagság, a nyugodt elme boldogság. A jóga megmutatja az ehhez vezető utat: helyes testgyakorlat (ászana), szabályos légzés (pranayama), megfelelő relaxáció (savászana), kifogástalan étkezés (vegetáriánus), pozitív gondolkodás ( védanta) és meditáció (dhjána).

A jógafilozófia azt tanìtja, hogy az igazi ember nem a testével azonos, hanem a halhatatlan én-nel. Erről bizonyos mértékben, szellemi fejlődésének mértéke szerint, minden ember tudatos. Tudja, hogy csak elfoglalja és használja a testet, mint egy eszközt.”

Szvámí Visnu Devananda – jógamester és híres békeaktivista

A jóga öt alapelve

 

 1. Helyes testgyakorlás:

  A jóga gyakorlatai az ászanák, ami mozdulatlan, kitartott testaratást jelent. A gyakorlatokban nincs erőteljes izommunka. Célja az izmok nyújtása, a test rugalmasságának , valamint az elme koncentrációjának növelése. A gyakorlatok végzésével javul a keringés, így az idegek több tápanyaghoz és oxigénhez jutnak, valamint a belső elválasztású mirigyek és szervek is az optimumon működnek.

 2. Szabályos légzés:

  Más szóval jógalégzés vagy pranayama, melynek jelentése a prána (életenergia) irányítása, kiterjesztése. A lélegzőgyakorlatok célja az, hogy az ember a lélegzés ritmusát szabályozza, mert így a prána egyenletes, ellenőrzött keringése nyugalmas, kiegyensúlyozott elmeállapotot idéz elő. A helyes jógalégzés elsajátításával és rendszeres gyakorlásával pedig még kialakulásuk előtt megelőzhetőek a betegségek.

 3. Megfelelő relaxáció:

  A mai rohanó világban testünk és elménk is túlterhelt, így hatékonyságuk csökken. Ahhoz hogy kellőképpen működjenek, pihenésre van szükségünk. A pihenés az ellazulás és a kikapcsolódás természetes módja. Szakítsunk időt saját magunkra és végezzünk olyan tevékenységeket amelyek kikapcsolnak és feltöltenek minket. Takarékoskodjunk energiánkkal.

 4. Kifogástalan étkezés:

  A tudatos táplálkozás vagyis jógatáplálkozás alapja egyszerű, tiszta és természetes ételekből áll, amelyek könnyen és gyorsan megemészthetőek és támogatják az egészséget. Minél “élőbb” egy táplálék, annál egészségesebb. A friss zöldségek, gyümölcsök és magvak fogyasztásával rengeteget tehetünk a szervezetünkért. Kerüljük a feldolgozott, finomított és túlfőtt ételeket, mert ezek a folyamatok csökkentik a tápanyagok értékét.

 5. Pozitív gondolkodás és meditáció:

  Amikor figyelmünk befelé irányul és elménk elcsendesedik, kapcsolatba lépünk a valódi énünkkel. A magasabb tudatállapotok összekapcsolnak minket a végtelen és örök létünkkel. Ez a béke és nyugalom teljes egészünket áthatja.Tudományos kísérletek igazolják, hogy a gondolatok hatással vannak testünkre és az általunk érzékelt valóságra is. Ha gondolatainkat pozitív irányba tereljük és arra fókuszálunk amit szeretnénk, hatalmas erőket mozdítunk meg. Érzéseink mindig megmutatják nekünk a helyes utat. A legnagyobb cél pedig a feltétel nélküli szeret állapotának elérése, hiszen ez tesz igazán szabaddá mindnyájunkat.

A jóga öt alapelvének betartása nem mindig könnyű és sok tanulást igényel. De lépésről lépésre lehetséges harmóniába hozni a testet, a lelket és az elmét. Látogass el a legjobb budapesti jógastúdiók egyikébe, hogy egy tapasztalt tanár útmutatást adhasson a harmónia felé vezető úton. Minden ösvény könnyebben járható hasonló gondolkodású társasággal!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions