Kannabisz és jóga: az amerikaiak új őrülete

Kannabisz és jóga: az amerikaiak új őrülete

Elsőre talán furcsán hangzik, de Amerikában már hódít a jóga új változata, a GanjaYoga. A kannabisz legalizálásával egyre több jógastúdió kínálja ezt a különleges óratípust. De mit mondd erről az Ayurveda? Maradj velünk és tudj meg többet az új őrületről! 

Utánajártunk az új, Amerikában terjedő jóga trendnek, a GanjaYogának. Az mozgalom első úttörője az amerikai származású hölgy, Dee Dussault volt, aki mindössze 25 éves volt amikor a nappalijában, 2009-ben megszervezte az első privát kiscsoportos óráját. A Ganja jóga azonban nem átlagos ászanák sorozata, amelyet az emberek általában a jógaórán végeznek. Programja kialakításának célja sokkal inkább az volt, hogy minden korosztályú embernek segítsen megtapasztalni a mély relaxációt könnyű testmozgással, függetlenül  testalkatától és edzettségi szintjétől, mindezt egy közösségben.

Az elmúlt évtizedben azonban Dee még magasabbra tört, ugyanis több ezer hallgatónak tartott órákat Amerika szerte és nemzetközi szinten is. Tanárképzése is nagy népszerűségek örvendett, melyen több mint száz ember vett részt, még Hongkongból és Ausztráliából is érkeztek tanítványai. Munkáját a  The New York Times és az Business Insider is bemutatta. 2017-ben pedig megjelent GanjaYoga című könyve is, amely bestseller volt az Amazonon.

Kannabisz és jóga

A kannabisz használata az Ayurveda szemszögéből

Az ősi indiai iratok, a Védák (hindu szent szövegek) a kannabiszt az öt szent növény közé sorolják. Az ókori indiaiak úgy gondolták, hogy a növényben egy őrangyal tartózkodik, így még napjainkban is fontos része néhány hindu fesztiválnak, így kannabisz hasonlóan fontos szerepet tölt be  az indiai kultúrában, akár csak a jóga és a spiritualitás.

Az ayurvédikus szövegek egyrészt gyógyszerként említik a marihuánát ( szanszkrit nyelven vijaya néven ismert). Manapság is rengeteg kutatási eredmény bizonyítja, hogy használata számtalan gyógyászati ​​előnnyel jár azok számára, akik krónikus fájdalomban szenvednek vagy kemoterápiában illetve egyéb rákkezelésben részesülnek. Ugyanakkor méregként is nevezi, hiszen a kannabisz nem megfelelő célra vagy helytelen módon történő használata az ayurveda szemszögéből nézve egyensúlytalanságot okoz az elmében.

Negatív hatások

Érthető hogy sokan inkább gyógynövények és a természetes anyagok segítségével szeretnének meggyógyulni, illetve egyensúlyt teremteni az életükben. Könnyebben szeretnének megszabadulni a fájdalomtól vagy a stressztől. Vegyük figyelembe azonban azt, hogy a kannabisz rekreációs drogként  fogyasztva komoly egyensúlytalanságokat okozhat a testben és az elmében, folyamatos használatának pedig komoly mellékhatásai is lehetnek.

Az ayurvédikus kezelések során tehát a kannabiszt csak bizonyos problémák esetén alkalmazzák és a növény hatóanyagait füstön keresztül juttatják be a szervezetbe, melynek előkészítése nagyon szigorú előírások követése mellett zajlik és használata csak képzett szakértők gondos felügyelete mellett történik.

Semmiképpen sem javasoljuk tehát a marihuána jóga alatti vagy rekreációs használatát, nem csak azért mert káros a szervezetre, hanem azért sem, mert Magyarországon az illegális drogok közé tartozik. Fogyasztását és árusítását is törvény bünteti.

Ha kipróbálnád a jógát, de még nem tudod hol tedd ezt meg, nézd meg a budapesti jógastúdiók listáját oldalunkon, hogy megtaláld a neked legszimpatikusabb helyet!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions