Őszi jóga tippek minden jóginak

Nem csak a naptár lapjain, hanem az időjárásban is érezhetővé vált hogy beköszöntött az ősz. A nappalok rövidülnek és az éjszakák egyre hűvösebbek. Egy varázslatos időszak veszi most kezdetét, de ideje felkészítenünk testünket és lelkünket is a változásra. Következzenek hát az őszi jóga tippek tőlünk, Nektek. 
Őszi jóga tippek minden jóginak

Az elmúlt napokban már érezhetővé vált, hogy beköszöntött az ősz. A nappalok rövidülnek és az éjszakák egyre hűvösebbek. A nyár és az igazi ősz közötti átmeneti időszak a leginkább alkalmasabb arra, hogy felkészítsük testünket és lelkünket a hideg időjárásra. Kitűnő alkalom arra, hogy lelassítsunk, elmélkedjünk és mélyítsük a tudatosságunkat. Az őszi jóga tippek könnyedén beilleszthetőek a rendszeres jógagyakorlásba és az étkezési szokásokba is, így tudatosan és könnyedén juthatunk túl ezen a néha-néha szeszélyes és változékony perióduson.

Étkezz az évszaknak megfelelően

A tudatos életmód fontos építőeleme a tiszta és tudatos étkezés. Az Ayurveda szerint a nyár a Pitta energiáit hordozza magában, melyre a meleg, száraz és világos jegyek illenek. Éppen ezért szervezetünk olyan hűsítő és könnyű ételekre vágyik, mint például a gyümölcsök és bizonyos zöldségek. Ezeket általában frissen és nyersen fogyasszuk. Az ősz beköszöntével a Vata dosa energiái dominálnak leginkább, melyre a hűvös és száraz tulajdonságok illenek.

Továbbra is fogyaszthatóak a hűsítő zöldségek és gyümölcsök nyers formájukban amíg azok rendelkezésünkre állnak, de szépen lassan kezdjünk átszokni az évszaknak megfelelő ételekhez. A hűvösebb időjárás kezdetén fogyasszunk sok szezonális zöldséget, pl gyökérféléket, tököt, szőlőt, kelbimbót, burgonyát, diót, céklák hiszen ezek mind bőségesen megtalálhatóak a boltok polcain.Készíts meleg leveseket, főzelékeket, sült zöldségeket. Végül de nem utolsó sorban az édesség utáni vágy kielégítésére remek választás lehet egy finom meleg almakompót, hiszen jól tudjuk, hogy az őszi almaszezon is hamarosan beköszönt. Ne felejtsük el hozzáadni a fahéjat sem, amely az Ayurvéda egyik legfontosabb fűszere.

Őszi jóga tippek

Őszi jóga tippek – Jógapózok a hűvösebb időkre

A hűvös őszi napokra szervezetednek szüksége lesz egy kis extra támogatásra, ez az időszak pedig remek alkalom az erre való felkészülésre. Erősítsd meg immunrendszered és tisztítsd meg magad a felesleges energiáktól. Végezz kiegyensúlyozó és leföldelő pózokat. Remek választás például erre a fa póz, az intenzív előrehatás – vagyis Uttanasana, a Parsvakonasana vagyis Oldalsó szögtartás, a harcos póz és a sas póz.

Őszi jóga tippek.

Ütemezd át a napjaid

Az őszi szezon Vata energiáinak a minősége ránk is kiterjed, hiszen ami a természetben megjelenik, az az emberben is jelen van. Összpontosítsd befelé a figyelmed, földeld magad és gyűjts energiát a télre. Egy stresszesebb időszak vette kezdetét, hiszen mindannyian újra visszatértünk a munkába és az iskolába, ahol rengeteg feladat vár ránk.

Fontos azonban, hogy ebben az időszakban is mindig szakíts időt magadra. A legjobb budapesti jógastúdiók továbbra is szeretettel várnak mindenkit! Jó gyakorlást és őszi elmélyülést kívánunk mindenkinek.

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions