Tudatos napirend minden jóginak

Tudatos napirend minden jóginak

A szervezet ideális és egészséges működéséhez elengedhetetlen a tudatos napirend kialakítása. Az Ayurveda tanait követve könnyen kialakítható a testi- lelki egyensúly. Cikkünkben bemutatjuk a három dósához kapcsolódó tevékenységeket. Maradj velünk! 

A természetben megfigyelhető ciklikussághoz hasonlóan testünkben is jelen van egyfajta ciklikusság. Előző cikkünkben már bővebben tárgyaltuk a három dósát. Ezen erők hatásai osztják fel a napunkat különböző részekre. Amennyiben a tudatos napirend kialakításával sikerül követni őket és napi tevékenységeinket illetve jógagyakorlásunkat a megfelelő időben végezzük, akkor harmónia és egészség jelenik meg az életünkben. Nézzük hát meg, hogyan is néz ki egy ideális napirend, ami minden tudatos életmód folytatónak a javára válhat…

Tudatos napirend minden jóginak

Reggel

Sokak számára minden reggeli felkelés egy rémálom, azonban ha megfelelő és később már megszokottt időben indítjuk a napunkat, már korán reggel tele lehetünk energiával. A váta dósa 02:00-06:00 között a legaktívabb a szervezetünkben, ezért ennek mozgékony energiáját kihasználva érdemes a felkelést erre az időszakra időzíteni, de a legideálisabb időpont erre a napfelkelte előtti, 4 órás ébredés. Felkelés után a legjobb amit tehetünk, ha veszünk egy frissítő zuhanyt és megtisztítjuk testünket az éjszaka során keletkezett méreganyagoktól. Mivel a váta dósa a levegő és a tér elemeit uralja, ez az időszak a legalkalmasabb a pránajáma, a meditáció és a lelki gyakorlatok illetve mantrázás végzésére.

Délelőtt

A következő, délelőtti 06:00 és 10:00 közötti időszakot a kapha dósa energiája uralja. Mivel a kapha dósa minősége lassú, szilárd és nehézkes, ezen energiák legjobb kihasználása érdekében a nehezebb munkák elvégzése javasolt. Napunk első étkezése, a reggeli is ezen időszakban fogyasztandó el, ami leginkább 8 óra körül ajánlott, ugyanis az elfogyasztott étel ebben az időpontban a megfelelő módon tud hasznosulni a testben. A kapha szilárd energiáit 10 és 14:00 között felváltja a pitta ereje, ami még mindig támogatja a nehezebb munkák elvégzését. A Nap legmagasabb helyzetét elérve az égen összhangba kerül a pitta dósa tűz elemével. Mivel ez az energia felelős az emésztésért és a tápanyag haladásáért a szervezetben az ebéd legkedvezőbb időpontja 12 és 13:00 között van. A pitta energiák támogató hatású energiái következtében az ebéd lehet bőséges.A tudatos napirend kialakítása támogatja szervezetünk ideális működését.

Pihenjünk

Délután

A tudatos napirend délutáni időszaka 14 és 18:00 közé tehető. Ezen órák  a váta dósa energiájának befolyása alatt állnak. A kora délutáni órák kedveznek a könnyebb, intellektuális munkák elvégzésének, a délután második felére azonban már javasolt a napi testmozgás beillesztése. Ideális lehet ebben az időszakban gyakorolni a jógázással egybekötött relaxációt, hogy a nap során felgyülemlett feszültségtől megszabaduljunk. Mivel közvetlenül elalvás előtt nem javasolt a zuhanyzás frissítő és élénkítő hatása miatt, így ideális a testmozgás után elvégezni a napi tisztálkodási rutint.

Este

Este 18 órától újra a kapha dósa uralja a testet. Innentől javasolt a csendesebb időtöltések végzése. Töltsünk időt a családunkkal, háziállatunkkal, olvassunk egy jó könyvet vagy végezhetünk lelki gyakorlatokat. A vacsora elfogyasztása 18 óra körül javasolt, a lefekvést pedig este 22 óráig mindenképpen tegyük meg. Az éjszakai mélyalvás fázisa 22 és hajnali 2 óra között történik. Ekkor zajlanak le a szervezetben a méregtelenítési és a sejtszintű anyagcsere folyamatok, melyek nélkülözhetetlenek egészségünk megőrzéséhez.

Reméljük, hogy hasznosnak találtad cikkünket és segítségedre lehettünk a megfelelő napirend kialakításában. Következő cikkünkben a tudatos táplálkozás kerül bemutatásra, ahol megtudhatod, hogy milyen testtípusodhoz illő diétát érdemes követned.

Addig is kellemes gyakorlást és önfejlesztést kívánunk mindnekinek!

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions