Különböző jógatípusok, különböző korúaknak

A jóga, egy ősi, Indiából származó tudomány, melynek gyakorlása számos előnnyel jár minden korosztály számára. Ma már számos jógatípus és jógaóra közül választhatunk, ezért nagyon fontos, hogy az egyéni igények és fizikai feltételek alapján a megfelelőt válasszuk ki.
Különböző jógatípusok, különböző korúaknak

A jóga, egy ősi, Indiából származó tudomány, melynek gyakorlása számos előnnyel jár minden korosztály számára. Ma már számos jógatípus és jógaóra közül választhatunk, ezért nagyon fontos, hogy az egyéni igények és fizikai feltételek alapján a megfelelőt válasszuk ki. Ebben a cikkben röviden bemutatjuk, milyen különböző jógatípusok léteznek, és megvizsgáljuk, melyek azok, amelyek különösen alkalmasak a vitalitásra és rugalmasságra vágyó fiataloknak, valamint azoknak az idősebbeknek, akik gyengéd, de hatékony gyakorlatokat keresnek jólétük megőrzése érdekében.

Különböző jógatípusok fiataloknak

Az alábbi jógatípusok inkább azoknak a fiataloknak és jó erőnlétben lévő középkorúaknak ajánlott, akik jól viselik a terhelést és meg van a kellő rugalmasságuk a gyakorlatok elvégzéséhez. Nézzük, melyek ezek.

Hatha jóga

A Hatha Jóga kiváló választás fiatal egyének számára, akik átfogó képet szeretnének kapni a jógáról. Ez a stílus az ászanákra (testtartásokra) és a pránájámára (légzésgyakorlatokra) összpontosít, növelve ezáltal a testi erőt és a teljesítményt, a rugalmasságot és az egyensúlyt. A különböző jógapózok és a relaxációs technikák kiegyensúlyozott kombinációját biztosítja, így ideális kiindulópont lehet azoknak, akik még csak ismerkednének a jógával.

Vinyasa jóga

A Vinyasa jóga, más néven flow jóga, egy dinamikus és energikus stílus, amely összhangba hozza a mozgást a légzéssel. Erőteljesebb gyakorlatok folytonossága jellemzi ezt a fajta jógatípust. A Vinyasa Yoga tökéletes azoknak a fiataloknak, akik élvezik a gyors tempójú, kihívásokkal teli edzést, amely fejleszti az erőt, az állóképességet és a szív- és érrendszeri fittséget.

Astanga jóga

Az Ashtanga jóga egy fizikailag megterhelő és fegyelmezett gyakorlás, amely olyan fiatalok számára alkalmas, akik már fizikailag fittek vagy már rendelkeznek némi tapasztalattal . A pózok meghatározott sorrendjét követi, és meghatározott sorrendben halad egyikről a másikra. Az Ashtanga jóga fejleszti az erőt, a rugalmasságot és a mentális összpontosítást, így ideális választás azok számára, akik intenzívebb gyakorlásra vágynak.

Különböző jógatípusok

 

Különböző jógatípusok időseknek

Senior jóga

A Senior jóga, vagy más néven hatha jóga időseknek, a jóga egy módosított, könnyített formája, amelyet kifejezetten idősebb személyeknek vagy mozgásukban korlátozottak számára fejlesztettek ki. Az órák központjában a finom nyújtás, a légzőgyakorlatok és a relaxációs technikák állnak. A senior jóga javítja a rugalmasságot, növeli az ízületek mozgékonyságát, az egyensúlyt és az általános jó közérzetet, így kiváló választás az idősebb egyének számára, akik aktív életmódot szeretnének fenntartani, csökkentett sérülésveszély mellett.

Resztoratív ( helyreállító) jóga

A helyreállító jóga egy mélyen ellazító gyakorlatsor, amely hosszan tartó könnyen elvégezhető pózok megtartását foglalja magában. Célja a feszültség oldása, a stressz csökkentése és a mély ellazulás elősegítése. A helyreállító jóga különösen előnyös az idősebb egyének számára, akik krónikus fájdalmat, merevséget vagy mozgáskorlátozottságot tapasztalhatnak. A gyakorlás során olyan kellékek is igénybe vehetők, mint például különböző párnák,  takarók jógablokkok, így maximális biztonsággal végezhetőek a gyakorlatok.

Yin jóga

A yin jóga egy lassú tempójú jógafajta, amely a kötőszöveteket, az ízületeket és a test mélyizmait célozza meg. A pózokat általában hosszabb ideig kell kitartani, amelyek általában 1-5 percig tartanak. A Yin jóga javítja a test rugalmasságát, fokozza a vérkeringést és elősegíti az ellazulást. Ez a jógafajta olyan idősebb egyének számára alkalmas, akik szeretnének javítani erőnlétükön, fenntartani ízületeik egészségét és megtalálni a belső nyugalmat.

Mint látható a jóga nagyon sokoldalú, amely bármilyen korú és fizikai képességű ember számára alkalmas, a mobilitás és az általános jólét megőrzésére. Minden korosztály számára fontos, hogy hallgassanak testükre, tartsák tiszteletben korlátaikat, és olyan jógastílust válasszanak, amely illeszkedik sajátos igényeikhez és céljaihoz.

Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánunk. Ha pedig nem szeretnétek lemaradni további híreimről, kövessétek Facebook oldalunkat is.

 

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions